Camping Begur, pareltje aan de Costa Brava

door Reis om de Wereld
1,4K views

Camping Begur (aan de Costa Brava) in Noord-Spanje is een veelbezochte plek door Nederlanders.

Jaarlijks settelen zich duizenden vakantiegangers voor kortere of langere tijd langs de kust.

En ook logisch, want het is een van de meest afwisselende kusten van Spanje.

Tot vorig jaar hebben we bijna alle streken van Frankrijk gezien, maar dit jaar was Noord-Spanje aan de beurt. En dan kom je al snel bij Camping Begur aan de Costa Brava terecht, bij een van de mooiste kusten van Spanje.

Hier niet alleen lange, witte stranden, maar kleine, door rotsen omgeven familiestrandjes met sfeervolle eettentjes.

Ze zijn er wel, de wat langere stranden, maar niet zoveel als in Zuid-Spanje of aan de Franse Middellandse Zee.

De kustdorpjes en ook stadjes in het binnenland zijn alleraardigst, leuk om even doorheen te slenteren of inkopen te doen in de shopjes.

En eten kun je overal in een van de vele restaurantjes. Van de Catalaanse onafhankelijkheid merk je hier niet zoveel aan de kust, hier gaat het strandleven z’n gangetje.

Camping Begur

Camping Begur is een van de mooiste campings in de omgeving, zei een buurvrouw die naast ons met de tent stond.

En dat is ook zo.

Campings in Spanje zijn over het algemeen minder sfeervol dan in Frankrijk, maar dit is een uitzondering.

camping begur costa brava

In de zomer heb je elke dag zo’n mooie blauwe lucht op Camping Begur…

Mooi gelegen in een bosachtig gebied, met veel schaduw en dat is nodig tegen de felle zon.

Veldjes met tenten worden afgewisseld met ‘dunne straatjes’. Want het is een terrassencamping met lager en hoger liggende plekken.

Het is een vrij grote camping met meer dan 300 staanplaatsen, huurtenten, huisjes en stacaravans, ongeveer 1,5 kilometer van zee.

Bij de ingang van de camping sta je vrij dicht op elkaar en vrij ingesloten, de mooiste plekken zijn meer achterin de camping.

TIP: wij hadden plek 338, een comfort staanplaats voor een tent. Mooie plek met veel ruimte en voldoende schaduw, en ochtends en tegen de avond even een half uurtje zon. Heerlijk!

camping begur pitch 338

Voldoende schaduw, en dat is nodig in de hete Spaanse zon…

Dit zijn van die typische campings waar Nederlanders van houden. Je ziet dan ook veel Nederlanders, meer dan 70 tot 80 procent, afgewisseld met Spanjaarden en een handvol andere nationaliteiten.

Kijk ook even een filmpje van de camping, ik verwacht dat hier vaak naar wordt gekeken:

Cala Aiguablava

Het dichtstbijzijnde strand is op een kilometer afstand, Cala Aiguablava.

In de zomer is het er erg druk, vooral ochtends. De tip: of je komt al voor achten in de ochtend of rond vier uur ’s middags en dan heb je de grootste kans om een parkeerplekje te bemachtigen.

strand Aiguablava Begur

Een klein maar pittoresk strandje dat het dichts bij camping Begur ligt, Aiguablava. Omgeven door rotsen.

Het strandje zelf is ook druk, de strandhanddoeken van elke familie liggen bijna tegen elkaar aan.

Het strand is overigens wel heel sfeervol, een baaitje omgeven door rotsen met een blauwe zee.

Je kunt er heerlijk zwemmen en er is een strandwacht. Hier komen zowel toeristen als de locale bevolking.

Er zijn twee restaurantjes, Toc del Mar is de leukste waar je op een pittoresk terras uitzicht hebt op zee.

Je kunt er waterfietsen huren of met een surfplank peddelen of met een groep de zee op met een grote rubberboot. Genoeg vertier dus.

Campings aan de Costa Brava

De familie campings aan de Costa Brava zijn anders dan in Frankrijk. Allereerst valt op dat hier meer families komen met oudere kinderen. De reis is immers ook lang ernaar toe. Dat geeft wel een iets andere dynamiek op de camping.

strand Sa Tuna

Dit is de boulevard van Sa Tuna, een klein Plaatsje aan de Costa Brava. Even verderop is het strand, voornamelijk kiezelstenen.

Iedereen is iets meer op zichzelf, het is ook wat meer ongedwongen.

Het publiek is iets minder bling bling, zoals je meer aan de Cote d’Azur ziet aan de Franse Middellandse Zee met de mentaliteit van ‘zien en gezien worden’.

En nog andere kleine details, zoals: Het rolletje met wc papier op de camping moet mee, want daar wordt niet voor gezorgd.

Hardlopen

Voor de hardloopliefhebbers: rondom de camping kan er niet echt goed worden hardgelopen.

Het is er redelijk steil, maar als je dat voor lief neemt, is het een leuk rondje.

Je kunt wel goed naar Tamariu rennen. Je moet wel eerst een stukje langs de weg lopen, want de camping zit aan een doorgaande weg. Je loopt ernaar toe via een onverharde weg van een paar kilometer.

de weg naar Tamariu Costa Brava

Dit is dat weggetje van de camping naar Tamariu. In de zomer rijden er regelmatig auto’s langs die voor nogal wat opwaaiende stof zorgen.

Ik heb zelf een rondje hard gelopen naar Tamariu en vervolgens door naar het strand van Cala Aiguablava, maar daar zitten steile stukken bij, dus deels moet je gewoon lopen.

Begur

Begur is een leuk stadje om doorheen te slenteren. De historische binnenkern is autovrij en rond de basiliek zijn mooie pleintjes met terrassen van de restaurants.

Of je gaat tegen de grote muur aanzitten van de basiliek.

pleintje van Begur

Het centrale pleintje van Begur.

We keken ook even in de basiliek, maar helaas, de lichten waren niet aangestoken. Hier in het eeuwenoude centrum kun je lekker tapas eten of wat uitgebreider dineren.

Het eten is prima en niet duur, voor 30 euro heb je al een dagmenu van drie gangen.

Naast toeristische shops en boetiekjes zijn er nog ambachtelijke winkeltjes, zoals de slager die al sinds 1898 in het zijstraatje van het centrale plein is gevestigd.

Mooie straatjes ook rond het centrum waar je de koelte van de hoge straten op kunt zoeken.

restaurant begur

Lekker eten in een van de restaurantjes van Begur. De kroketjes zijn erg lekker!

Palamos

Tien kilometer ten zuiden van Begur ligt Palamos, een wat grotere stad aan de kust.

De binnenstad is gezellig met ranke winkelstraatjes met leuke boetiekjes. Er is ook een groot strand, waar altijd wel plek is.

Niet zo mooi als de mooie baaitjes met rotsen, want rond het strand liggen veel torenhoge flatgebouwen die de skyline ietwat ontsieren.

Toch heeft dit provinciestadje wel iets, het is er gemoedelijk en je kunt heerlijk over de boulevard slenteren.

Strandjes Begur Costa Brava

De strandjes aan de Costa Brava zijn onovertroffen. In de buurt van Begur zijn er enkele, zoals Cala Aiguablava, het kustdorpje Tamariu of het kiezelstrandje bij Sa Tuna, waar de golven iets groter zijn.

Hieronder een ‘streetview’ van Sa Tuna. Het is er wel een stuk rustiger dan in de zomer. Geen kip op het strand!

Het zijn prachtige baaien, omgeven door hoge rotsen. Vaak liggen er ook een paar restaurantjes bij, met uitzicht op zee. Boven Sa Riera ligt een wat langer strand en ook de stad Palamos heeft een groot stadsstrand.

En misschien is Platje Ronda wel het allermooiste strandje van de Costa Brave. Verscholen achter de rotsen, kun je hier heerlijk zonnen en baden. Ik heb er een panoramafoto van gemaakt, kijk maar even…

Want hoe pittoresk deze kleine strandjes ook zijn, het is er heel druk in de zomer en je ligt zij aan zij met je buurman/vrouw.

Middeleews Girona

Gerona, of Girona, zoals wij het noemen, is een middelgrote stad die je kunt bezoeken. Het heeft een mooi Middeleeuws centrum, met terrassen, winkels en boetiekjes.

Meest in het oog springende – en op veel ansichtkaarten te zien – zijn de karakteristieke gekleurde huizen langs de rivier de Riu Onyar.

In de zomer staat deze rivier bijna droog en kun je de grote karpers zien zwemmen.

Het centrum is vrij compact en binnen enkele uurtjes heb je alle smalle straatjes en trappen wel gezien.

Daarnaast zijn er mooie gebouwen, zoals het archeologisch museum, natuurlijk de basiliek en nog andere architectonische hoogstandjes.

Maar…

Iedereen zegt: je moet naar Girona omdat het zo’n mooie stad is. Dat moet ook wel, maar het is wel heel toeristisch en de binnenstad is zo mooi opgepoetst en gelikt, dat het bijna té mooi is.

De verwachtingen waren hooggespannen, waardoor het ietsje tegenviel.

De stad was statig en in de puntjes verzorgd, maar verraste niet. Behalve de gekleurde huizen dan, die waren fenomenaal.

We gingen niet op een van de toeristische terrassen een smakeloos menu eten, maar kochten in de plaatselijke Spar (een sjieke…) een paar lekkere salades die we opaten in het prachtige park net naast de binnenstad, vlak bij het grote parkeerterrein waar je de auto het beste kunt parkeren.

Tsja, zo kun je ook goed en goedkoop lunchen…

Het was natuurlijk een vluchtig bezoek voor ons. Zoals veel campinggasten doen in de zomer. Echter: Een collega van mij vertelde echter dat Girona veel meer te bieden heeft als je de stad wat langer kunt ontdekken. Tijdens een fietsvakantie heeft hij er ’s avonds overnacht en dan komt er een heel andere stad tevoorschijn. Sfeervolle terrasjes, toprestaurants waar je heerlijk kunt eten. En het lekkerste ijs ter wereld kun je eten bij ijssalon Rocambolesc, die ware kunstwerkjes maakt. Waarvan acte.

Pals

Op de route naar Girona kom je langs het historische stadje Pals. Met smalle hoge straatjes, een schattig pleintje en hier ook veel toeristische winkeltjes waar je leuke spulletjes kunt kopen. Of de chocolade van Pals…

Pals, costa brava

Pals is een Middeleeuws dorpje in de buurt van Begur, dat je gezien moet hebben.

Staanplaats camping Begur

Een vakantie staat en valt met een goede staanplaats. Een beschut plekje tegen de zon, wat meer privacy.

Het is het dubbel en dwars waard om soms een grotere plek te reserveren. Op camping Begur heb je ook een enorme diversiteit in staanplaatsen.

Er zijn er bij die 100 procent in de zon liggen, en dat is geen pretje met temperaturen boven de 30 graden Celsius.

Wij hadden een beschutte plek, 338, met alleen ochtends en tegen zessen een uurtje zon. Heerlijk. Aan te bevelen! Vlak bij de toiletten, dus je hoeft niet de hele camping over te lopen.

Reserveren is nodig en in januari zijn veel plekken al vergeven. Dus wees er vroeg bij.

Op de website is ook een plattegrond te zien en in combinatie met Google maps kun je proberen een strategisch plekje uit te kiezen.

Ook zijn de plekken achterin de camping mooier gelegen dan de plekken rond de ingang.

Daar staan de plekken dichter op elkaar, zijn donkerder en heb je minder privacy. Hoe je daar achter komt? Google maps dus. Verder kun je de reacties van Zoover lezen en foto’s van de camping bekijken.

Onze beste koop ooit? de hangmat

In Frankrijk zie je ze niet zo vaak, in Spanje wel waar de siësta ook wat meer is ingeburgerd.

De kids liggen er graag in en ook de ouders kunnen even een uiltje knappen na gedane arbeid.

In La Bisbal d’Emporda (de hoofdstad van de kleurige Spaanse keramiek, sowieso een bezoekje waard) vonden we een soort van ‘Winkel van sinkel’ met allerhande spulletjes, waaronder ook diverse hangmatten.

Hieronder zie je de straat waar de winkel in is gevestigd. Hier vind je ook de meeste keramiek winkels.

Tomaten

Eet elke dag tomaten! De tomaten in Spanje, en in de meeste Zuid-Europese landen, zijn heerlijk.

Elk jaar moet ik dat weer constateren; ze zijn sappiger, smaakvoller en zachter dan in Nederland.

Je zou bijna in opstand komen tegen de Nederlandse supermarkten, waar klanten door het perfecte uiterlijk van de tomaat worden verleid.

Maar de vakantiegangers uit Spanje weten wel beter. Imperfectie is vaak lekkerder…

En je kunt ze kopen bij de nabijgelegen supermarkt, die pal naast de camping ligt. Handig!

Je kunt er vrijwel alles kopen, en hoeft niet te shoppen bij een dure campingwinkel. Er is een vleesafdeling en op de hoek zit een visboer.

O ja, bijna iedereen neemt elke dag een flesje sinaasappelsap mee uit de supermarkt. Je koopt voor de eerste keer een fles met sinaasappelsap en de volgende dag laat je de fles bijvullen. Heerlijk…

Wandelen

Camping Begur is een prima uitvalshaven om te gaan wandelen. Het internationale wandelpad GR-92 loopt vlak langs de camping naar zee.

Langs de kust lopen er prachtige wandelpaden langs de kiezelstrandjes en baaien, zoals Cala Aiguablava, Platja Fonda en het strand van Tamariu.

Wel veel trappen op en trappen af, vanwege het hoogteverschil. Je kunt zelfs doorlopen naar Sa Tuna, dan ben je 3,5 uur verder.

In de zomer is het warm, maar deels loop je in de schaduw. Water meenemen dus.

wandeling Begur GR-92

Onderweg de wandeling is er een goede bewegwijzering. Je zult niet snel verdwalen….

Onderweg kun je trouwens wel even bijtanken bij een van de winkeltjes waar je langs komt.

Ik heb zelf een gecombineerde wandeltocht gemaakt, een stuk over de GR-92, afgewisseld met een landelijk wandelpad langs de kust. Zie ook het filmpje.

Mijn tip: gebruik Wikiloc. Dat is een app waar je naar wandelroutes kunt zoeken in de buurt. Jarenlang heb ik naar zo eentje gezocht, deze is superhandig en actueel.

Je loopt namelijk routes die anderen, waaronder plaatselijke bewoners, voor je samenstellen.

In de buurt van Begur waren er alleen al tientallen routes! Naast de plaats kun je aangeven hoeveel kilometer je wilt lopen.

Bovendien kun je je kiezen voor een ‘loop’, dus of je een rondje wilt wandelen. Handig, dan hoef je niet met de bus terug 😉

Plaatselijke marktjes

Marktjes zijn er in overvloed. Elke dag is er wel eentje in de buurt en je kunt er kleding, groentes en fruit, maar ook prullaria krijgen, zoals kettingen, zonnebrillen of honing. Beetje vergelijkbaar met de Franse marktjes.

[Helaas, de foto’s van de markt zijn te snel weggegooid. dom…]

Wij gingen op de nationale feestdag (15 augustus) naar Torroella de Montgri, een middelgroot stadje.

Dan weet je: het wordt druk. En dat was het ook, met files naar het stadje toe. Overigens, Torroella de Montgri is een heel charmant stadje, met leuke pleintjes en smalle, hoge straatjes.

Barcelona

Zeker met wat grotere kinderen is een dagje Barcelona een leuk uitje. Met de auto duurt het anderhalf uur, voordat je in het centrum bent.

Je kunt parkeren in een van de overdekte parkeergarages, maar wij zetten de auto net buiten het centrum neer, want daar is het gratis.

Alles over parkeren vind je op de site van een dame die in Barcelona opgroeide en veel nuttige info heeft, Barcelona met Marta.

Wij parkeerden in de wijk Vall d’Hebrón aan de straat Carrer de Natzaret. Daar stond nog een andere Nederlandse auto, dus er zijn er meer die deze optie doen… Deze straat ligt redelijk dicht bij een Hop on Hop off opstapplaats (nummer 14, Tibidabo).

Een Hop on Hop of toer met de bus is de best manier om Barcelona in een dag te leren kennen. Je kunt op veel verschillende plekken in- en uitstappen. Zie opnieuw de website van Barcelona met Marta.

Conclusie

Begur aan de Costa Brava is een prachtige streek, met een afwisselend landschap. Baaitjes, historische dorpjes, lekker eten en een Mediterrane sfeer.

Tegelijkertijd trekt dat veel vakantiegangers en het is er in de zomer dan ook erg druk. Daar moet je wel rekening mee houden.

Van anderen hoorde ik dat het in het voor- of najaar veel rustiger is. Voor wie niet zo van die drukte houdt, is dit een goede optie.

En kijk nog even bij de reacties van Zoover hoe Camping Begur aan de Costa Brava bevalt!

Heb jij ook goede ervaringen met deze prachtige streek? Ik hoor ze graag hieronder in het reactieformulier.

Tot slot nogmaals de filmpjes:

[td_block_video_youtube playlist_yt=”XB-WQ08Xnrw, C8-PjT5akN4, rz41LB5l9MA, rBbZYRvNqak, Wf6YpIYCe3M”]

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer