Kosten wereldreis

door Reis om de Wereld
2,6K views
kosten wereldreis

Wat zijn de kosten van een wereldreis? Hoelang moet je ervoor sparen? Wat zijn dure en goedkope landen? Deze onderwerpen komen in dit hoofdstuk aan de orde. Daarnaast geven we je tips om geld te besparen en je te laten sponsoren.

Je besluit staat vast: je gaat op reis. Wat kost een (wereld)reis? Hoelang moet je ervoor sparen? Wat zijn dure en goedkope landen?

Al hangen de antwoorden op deze vragen van veel factoren af, algemene richtlijnen zijn wel te geven. Daarnaast geven we je bespaartips en vertellen twee reizigers over de kosten van hun reizen. Wat kost een wereldreis? De kosten van een (wereld)reis zijn afhankelijk van de bestemming en reisduur, je reisstijl en nog aan te schaffen uitrusting.

Exacte bedragen zijn niet te geven. De één heeft 11.000 euro nodig voor vier maanden in Azië, de ander kan het met 6.000 euro een half jaar uitzingen. Wel zijn de kosten altijd onder te verdelen in drie delen:

1. kosten vooraf;

2. kosten die thuis doorlopen en;

3. kosten ter plekke.

Kosten wereldreis vooraf

✈ Vliegticket: het vliegticket is een van de grootste kostenposten vooraf. Een Around the World-ticket is redelijk prijzig: 1.500 tot 2.700 of zelfs 3.000 euro. Bespaartips: boek zelf je ticket in plaats van het door een reisbureau te laten doen. Vergelijk prijzen via internet en vergeet de stuntaanbieders niet.

Reisverzekering: voor reisverzekeringen geldt meestal: hoe uitgebreider, hoe duurder. Je hebt al een verzekering met standaarddekking voor zo’n 400 euro. Maar wil je een uitgebreide dekking (reis, ziektekosten, ongevallen, aansprakelijkheid, diefstal en annulering), dan kom je al gauw op 700 of 800 euro per jaar, oplopend tot 1.200 of 1.500 euro. Houd je je baan aan, dan betaal je minder, omdat je al een ziektekostenverzekering hebt. Bespaartip: de meeste verzekeringsmaatschappijen bieden pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij ze afsluit.

Visa: aan een visum ben je al snel enkele tientallen euro’s kwijt. Een visum voor Cambodja kost enkele tientallen euro’s, dat voor Mongolië tegen de 50 euro. Wil je ter plekke werken, dan betaal je voor een werkvisum. Dat voor Nieuw-Zeeland kost tussen de 50 en 100 euro. Bezoek je meerdere landen die een visum verlangen, dan tikt het snel aan.

Gezondheid: inentingen tegen ziektes variëren onderling sterk in prijs.  Zie voor de exacte tarieven de site van de plaatselijke GGD. ?

Daarnaast heb je een reizigersapotheek nodig, met zaken als pleisters, pijnstillers, anti-reisziektepillen, pillen tegen diarree en uitdroging, maar wellicht ook medicijnen, zoals malariapillen.

Het prijskaartje hiervan bedraagt al snel 150 tot 250 euro. Kijk ook op: GGD.nl. Bespaartip: de prijs van een inenting varieert vaak per gemeente. Het is de moeite waard prijzen te vergelijken met die in buurtgemeenten.

Uitrusting: Hoe compleet is je uitrusting? Heb je nog wandelschoenen, een rugzak, reisgidsen en kampeerspullen nodig, reken dan op vele honderden euro’s. Deze spullen zijn duur. Het scheelt veel geld als je ze al in huis hebt. Zie ook de rubriek Bagage en uitrusting. Bespaartip: heb je nog niet alle benodigde spullen, leen het van een ander of koop het tegen een lagere prijs over.

Deze wereldreiziger bespaart kosten op zijn leesboeken. Nadat hij het boek heeft gelezen, ruilt hij het met andere globetrotters. Er zijn speciale ‘ruilboekboxen’, zoals deze in een boom.

Doorlopende kosten wereldreis

Terwijl je op reis bent, lopen sommige kosten thuis door. Als je je huur- of koophuis aanhoudt, betaal je gewoon:

  • huur/hypotheek
  • gas, water, licht
  • kabel
  • gemeentelijke en waterschapsbelastingen
  • woonverzekeringen
  • abonnementen zoals die van de telefoon Hoeveel dit kost, kun je nagaan middels je eigen rekeningen.
  • Ook draag je inkomstenbelasting af.
  • Daarnaast heb je een zaakwaarnemer nodig: iemand die tijdens je reis gemachtigd is om je betalingen en dergelijke te regelen. Dit moet je officieel vastleggen bij een notaris, wat ongeveer 100 euro kost. Bespaartip: houd je je huur- of koophuis aan, dan is onderhuur een optie. Op die manier ben je geen geld aan huur kwijt terwijl je op reis bent. Eventuele onderhuurders kun je ook de belastingen, het gas, water, licht en het telefoonabonnement laten betalen.

Kosten ter plekke

De kosten die je onderweg maakt, zijn onder te verdelen in acht onderdelen:

Vervoer: hoeveel je kwijt bent aan vervoer in het land dat je bezoekt, hangt niet alleen af van hoe duur het land is, maar ook van de manier van transport. Een binnenlandse vlucht is meestal duurder dan een reis per trein, boot of bus.

Blijf je een langere tijd, dan kan het de moeite waard zijn om een auto of camper te kopen. Bespaartips: liften is goedkoop. Voor een trein of bus met airco betaal je meer dan voor eentje zonder airco. Ook al zijn taxi’s in veel landen betaalbaar, de bus is vrijwel altijd goedkoper.

Bij een lang verblijf kan het voordeliger zijn om een auto of camper te kopen. Als je dan andere reizigers tegen een vergoeding een lift aanbiedt, dalen de kosten nog eens. Fietsen is ook goedkoop. Met een nachttrein of -bus betaal je voor vervoer én een overnachting tegelijk.

Contact met het thuisfront: vanuit het buitenland bellen met je ouders of vrienden is en blijft een prijzige aangelegenheid. Maar ook hier verschillen de tarieven per land.

Tegenwoordig communiceren de meeste reizigers vooral via internet: lekker handig, want je bereikt het hele thuisfront in één keer. Hoeveel je voor internetten betaalt, verschilt per land en plaats. Bespaartip: het is vaak goed betaalbaar om het thuisfront jou te laten bellen in het ho(s)tel waar je verblijft.

Bellen met een telefoonkaart vanuit een telefooncel is meestal goedkoper dan bellen vanuit een hotel of met een mobieltje. Blijf je langer in een land, dan kan het juist voordeliger zijn om een mobiel abonnement af te sluiten.

Overnachtingen: de kosten voor een overnachting verschillen aanzienlijk per land. Sommige reizigers slapen voor minder dan 1 euro in India of voor nog geen 10 euro in Zuid-Oost-Azië, terwijl anderen 40 tot 60 (of zelfs 100) euro per nacht kwijt zijn in westerse landen.

De kosten die je maakt zijn ook afhankelijk van je behoeften aan comfort. Bespaartips: – Als lid van de Nederlandse jeugdherbergenorganisatie Stay Okay krijg je korting op hostels over de hele wereld die zijn aangesloten bij Hostelling International (HI).

Bovendien krijg je korting op allerlei zaken, zoals bootovertochten, autohuur en een reisverzekering. Zie de site van StayOkay voor meer informatie.

– Je kunt bij boeren of in hostels werken in ruil voor een slaapplek en eten.

– Je reis is een uitgelezen moment om buitenlandse vrienden op te zoeken; niet alleen gezellig, maar ook kostenbesparend. – Wie een camper koopt, is daarna geen geld meer kwijt aan overnachtingen.

– Guesthouses en hostels zijn goedkoper dan (luxe) hotels.

– Gedeelde kamers of slaapzalen zonder toilet en douche zijn goedkoper dan privé-kamers met badkamer.

Eten & drinken: hoeveel geld je dagelijks kwijt bent aan eten en drinken, verschilt per land. Enkele gemiddelden, gebaseerd op ervaringen van reizigers: In goedkope landen kun je het met 10 euro per dag rooien. In dure, westerse landen moet je rekenen op 20 euro per dag.

Gidsen van Lonely Planet en the Rough Guide geven een goede indicatie van hoeveel levensonderhoud in een land kost. Bespaartip: op veel plaatsen kun je werken in ruil voor voedsel. Zorg je voor je eigen kost, dan is zelf koken natuurlijk veel goedkoper dan uit eten gaan. Ook kun je geld besparen door te eten en drinken wat de locals nuttigen.

Activiteiten: reserveer bij het opstellen van je budget al geld voor bijzondere activiteiten. Een excursie, bungeejump, kajak- of kanotocht, ballonvlucht, duik(cursus), trekking of rondvlucht met een vliegtuigje kost al snel meer dan 100 of 200 euro en drukt dus nogal op je budget. Houd je daar rekening mee, dan hoef je zulke bijzondere ervaringen niet aan je neus voorbij te laten gaan.

Toegang bezienswaardigheden: voor entreekosten voor kerken, tempels, musea, rondvaarten en dergelijke is het moeilijk om richtprijzen te geven. Check vooraf de prijzen in je reisgids.

Souvenirs: ook een aandenken aan een land kan het vooraf reserveren van geld waard zijn. Een mooi boeddhabeeld uit Azië kan behoorlijk in prijs oplopen.

Voor kleinere, goedkope souvenirs geldt dit natuurlijk minder. Bespaartip: dé manier om op souvenirs te besparen, is natuurlijk afdingen. In bepaalde landen wordt het zelfs niet gewaardeerd als je het niet doet, omdat het bij de cultuur hoort.

Uitgaan: de prijzen van cafés, bioscopen en clubs zijn per land anders. Toch zit elke avond een biertje drinken er voor veel reizigers niet in. Je budget raakt dan erg snel op.

Vooral in islamitische landen is alcohol vaak vrij duur. In sommige landen staat de prijs van een biertje gelijk aan die van een overnachting. Bespaartip: een alternatief voor cafébezoek is bier of wijn kopen in de supermarkt en bij je tent, camper of op het strand opdrinken.

Ga je toch naar het café, dan is water veel goedkoper. Je kunt ook het aantal drankjes beperken.

Nog een paar tips

✔ Voor al het bovenstaande geldt dat het handig is vooraf de prijzen te vergelijken. Wat langer rondlopen op zoek naar een goedkope eettent kan de moeite lonen. – Wees kritisch en neem zonodig bedenktijd: vraag je af of de prijs de bungeejump, de hotelkamer of het souvenir echt waard is. – Ontzeg jezelf niets wat je écht wil doen.

Wil je die mooie ballonvaart maken, doe dat dan, ook al zou je er eerder door naar huis moeten omdat je budget op is. Het is zonde als je achteraf spijt krijgt.

✔ Dan heb je nog de onvoorziene uitgaven: doktersbezoek, aanschaf van gestolen spullen of vroegtijdige terugkeer naar huis. Wordt het niet gedekt door je reisverzekering, dan moet je zelf je portemonnee opentrekken.

De kosten hiervan zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte, de waarde van de gestolen spullen (paspoort, camera, rugzak) en het (vlieg)ticket richting huis.

Wat kost nu een wereldreis concreet?

Al met al kom je op deze richtlijnen uit, gebaseerd op ervaringen van reizigers: – Voor een reis van enkele maanden heb je al gauw een paar duizend euro nodig. – Voor een reis van een half jaar ben je vaak 10.000 euro kwijt. – Voor een reis van een jaar heb je meestal minimaal 15.000 tot 25.000 euro nodig.

Sparen

Hoe lang je moet sparen voor je (wereld)reis, hangt af van je inkomsten en uitgaven, de bestemming en duur van je reis, je manier van reizen en van welke spullen je nog moet aanschaffen.

Met een goedbetaalde baan heb je je budget sneller bij elkaar dan een student met een bijbaantje. Geef je veel geld uit of leg je het meeste opzij? Reis je low-budget of luxe? Welke activiteiten wil je doen? De antwoorden op dit soort vragen bepalen je budget en spaartermijn. Hoelang sparen?

Enkele richtlijnen, gebaseerd op ervaringen van reizigers: – Voor een reis van enkele maanden moet je vaak een paar maanden sparen. – Voor een reis van een half jaar spaar je een jaar(tje). – Voor een reis van een jaar of langer, ben je al snel twee jaar of langer aan het sparen.

Hoe dan ook is het handig om een persoonlijk budgetplan op te stellen. Maak een lijst van alles wat je nodig hebt en hoeveel dat kost, en zet daar tegenover hoeveel geld je maandelijks opzij gaat leggen.

Zo kun je snel zien hoe lang je (nog) moet sparen. Een tip: zet ‘extraatjes’ opzij. Hieronder vallen bijvoorbeeld een belastingteruggaaf en geld dat je naast je loon krijgt, zoals vakantiegeld en winstdeling. Pot je dat op, dan schiet het al snel op.

Terugverdienen door te werken

Om extra geld te verdienen tijdens je reis, kun je ter plekke betaald werk zoeken. Organisaties als Travel Active en Australian Backpackers kunnen je daarbij helpen.

Je kunt bijvoorbeeld werken in de fruitplukkerij, op een boerderij, in de horeca, het toerisme, de IT, techniek of verpleging, sales en marketing, bij een bank of als au pair. Daarnaast kun je op veel plekken werken in een hostel, plaatselijk bedrijfje of op een boerderij in ruil voor accommodatie en eten.

Je verdient niets, maar bespaart wel geld voor overnachtingen en eten. Een handig boek is Work Your Way Around the World van Susan Griffith.

Lees meer over werken tijdens je reis in de rubriek Werken op reis.

Sponsoring wereldreis

Er zijn allerlei manieren om je te laten sponsoren. Onder het mom ‘Help mij de wereld rond’ kun je een oproep doen aan je ouders, familie, vrienden en collega’s.

Of je kunt bedrijven aanschrijven om te vragen of zij je financieel of met producten willen sponsoren. Een outdoor-zaak kan je wellicht uitrusting geven, zoals een rugzak, slaapzak, luchtbed of kleding. Altijd geldt dat de sponsoring het bedrijf ook iets moet opleveren. In de meeste gevallen zal dat publiciteit zijn.

Tot slot nog enkele tips van een wereldreiziger die zich liet sponsoren:

– Aan financiële sponsoring doen bedrijven eigenlijk niet. Je moet het hebben van productsponsoring.

– Je moet wel een unieke reis maken. Genoeg mensen gaan met de fiets door Afrika, maar nog niemand was ons met een vouwfiets voor geweest. Je hebt dus een origineel idee nodig. Je moet iets doen wat nog (bijna) niemand heeft gedaan. – Je moet er zelf achter staan. Je moet geen reis maken om de sponsoring, maar echt met die vouwfiets 9000 kilometer op vooral slechte wegen willen fietsen.

– Wat ook helpt, is iets terugdoen voor de mensen of het land dat je bezoekt. Zo zamelden wij geld in voor een meisjes school in Kafountine in Senegal, hebben we de school ook bezocht en daar een column in de Sp!ts over geschreven.

Reisverhalen schrijven:

– Houd bij de benadering van reisbladen rekening met de soort reis. In Outdoor staan veel ‘bijna-dood-ervaringen’. Ga je op strandvakantie, dan is je verhaal daarvoor dus niet geschikt.

– Verdien je geld met reisverhalen, reken dat dan niet bij je budget. Vaak krijg je het honorarium pas veel later, als je allang weer thuis bent. Je moet er niet afhankelijk van worden tijdens je reis, dat reist niet ontspannen.

– Schrijven is heel leuk en geeft een extra dimensie aan je onderneming, maar het is ook een stressfactor als je middenin de Sahara zit en je column nog af moet. Je moet beseffen dat als je dit gaat doen, het veel tijd en energie kost. Zowel voor als tijdens en na de reis. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen. Dat je de meerwaarde uit het schrijven en het fotografen haalt. Je zult zien dat je nog meer betrokken raakt bij het land en zijn bevolking. En het is altijd weer een kick als jouw artikel in de winkel ligt en wie weet zelfs met jouw foto op de cover.

Goedkope en dure landen

Welke landen zijn goedkoop en welke zijn duur te bereizen? Een rondje langs sites van reizigers en medewerkers van Reis om de Wereld levert het volgende op:

Heel goedkope landen zijn: veel landen in Zuid-Oost-Azië, zoals India, Sri Lanka, Laos, Nepal, Tibet, Vietnam en Cambodja.

Goedkope landen zijn:

– In Azië: Syrië, Jordanië, Libanon, Thailand, Hong Kong, Indonesië, Maleisië en delen van China.

– In Zuid- en Midden-Amerika: Mexico, Guatemala, Peru, Bolivia, Nicaragua, Honduras en Ecuador.

– In Afrika: Marokko, Zimbabwe, Egypte, Madagascar en Ethiopië.

– In Europa: de voormalige Oostbloklanden.

Landen met een gemiddeld prijsniveau, vergelijkbaar met Nederland, zijn: West-Europese landen, Cuba, delen van China, Belize. Maar hier worden Mexico, Thailand, Maleisië, Indonesië en Vietnam ook genoemd.

Dure landen zijn:

– In Azië: Japan (hoewel dit sinds de komst van de euro schijnt mee te vallen), Taiwan, Singapore, Israël en steden als Bangkok.

– In Afrika: Zuid-Afrika, Mali en Botswana.

– In Europa: Scandinavië en Groot-Brittannië.

– Eilanden als Hawaii en Tahiti en westerse landen zoals de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, hoewel de twee laatste ook worden bestempeld als ‘gemiddeld’.

– Vooral landen waarvan de munt is gekoppeld aan de dollar zijn duur: Brazilië en Argentinië bijvoorbeeld.

– Hetzelfde geldt voor landen met een dubben prijssysteem: een voor de inwoners, een voor de toeristen.

Vier tips om tijdens je wereldreis zuinig te leven:

Slaap in de buitenlucht of op een camping.

  • Koop eten in de supermarkt in plaats van bij een nachtwinkel of kiosk bij een tankstation.
  • Bel collect call (wie weet krijg je het thuisfront zo gek).
  • Koop groot in: grote verpakkingen zijn relatief goedkoper.
  • Betaal met contant geld in plaats van met de pinpas. Met de pinpas geef je eerder geld uit.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer