Wat hebben Napels, Wenen en Sint-Petersburg gemeen?

door Reis om de Wereld
539 views

Dat is heel eenvoudig: in alle drie de steden staan prachtige paleizen. Wist je dat Napels ooit een koninkrijk was? Dat wijnen van Sisi nog steeds liggen te wachten om opgedronken te worden? Dat je in Sint-Petersburg niet om de paleizen heen kan, zoveel als het er zijn?

Eerst Napels zien, dan sterven

Eerst Napels zien en dan sterven. Het lijkt ons een ietwat rigoureuze afsluiting van een stedentrip, maar er valt zeker wat te zien in Napels. Wij spreken een paar honderd jaar geleden, maar Napels was ooit een Koninkrijk.  En net als onze vorsten hadden de koningen van Napels ook een ‘werkpaleis’. Net buiten Napels ligt het Paleis van Caserta wat in de 18e eeuw als zodanig dienst deed. Zoals je op onderstaande foto kan zien heeft het paleis een oprijlaan waar menig inwoner van Wassenaar jaloers op is.

Het paleis van Caserta heeft ook een Nederlands tintje. Architect was namelijk een zoon van kunstschilder Casper van Wittel, een kunstschilder uit Amersfoort. De architect moest overigens wel zijn naam aanpassen om aan het paleis te mogen werken. Als je een rondleiding krijgt zal je horen dat Luigi Vanvitelli het ontworpen heeft. Maak de gids even subtiel attent op de Nederlandse achtergrond van hem, leert hij ook nog wat bij.

Als je Napels bezoekt dan ontkom je niet aan de Vesuvius: de vulkaan die nog steeds actief is, maar dat beperkt zich tot een beetje stoom. Je kan er met de trein naar toe en de laatste 130 meter leg je te voet af.
Loop door de kleine kronkelstraatjes van Napels en het kan niet anders of je hoort ergens ‘O Sole Mio’: het liefdeslied van Napels. Ook kan je de onderwereld van Napels bezoeken en dan doelen wij niet op een rondleiding door huizen van de maffia. Napels is een zogenoemde gelaagde stad, gebouwd van tufsteen. Dit liet grote ondergrondse holtes achter met een heel gangenstelsel waar je doorheen kan lopen.

Sprookjespaleis in Wenen

Wat is er meer sprookjesachtig dan het Hofburg paleis in Wenen? De oudere lezers zullen gelijk roepen: Sisi! Romy Schneider zette in die filmreeks de keizerin van Oostenrijk geweldig neer. In Wenen kan je het Hofburg paleis bezoeken en daar zes eeuwen geschiedenis van het Oostenrijkse keizerrijk van dichtbij bekijken. In het Sisi Museum kan je zelfs een melktand van de keizerin bekijken.

Als je dan toch in Wenen bent, breng dan ook een bezoek aan de Spaanse Rijschool met de beroemde Lippizaner paarden. Het is gevestigd in het centrum van Wenen en de hele dag te bezoeken. Het bijwonen van een training is absoluut een aanrader. Ga ook vooral eten in de Piaristenkeller in Wenen, behalve restaurant ook een museum. Hier liggen in de wijnkelder (die open is voor publiek) nog een aantal flessen wijn Keizer Frans Joseph en Sisi’s bruiloft.

Sint-Petersburg: meer paleizen dan inwoners

Nou ja: bijna dan. Maar een stad met 23 paleizen kan natuurlijk niet worden overgeslagen als je liefhebber bent. Het is lastig om een specifiek paleis er uit te pakken, maar het Peterhof is erg populair bij toeristen. In de tuinen liggen bijna 200 fonteinen, een absolute bezienswaardigheid. Peter de Grote liet zich bij de bouw inspireren door het Kasteel van Versailles.

De stad Sint-Petersburg is overigens niet naar Peter de Grote vernoemd, maar naar de apostel Petrus. Ook hier zijn duidelijk Nederlandse invloeden zichtbaar door bijvoorbeeld het grachtenstelsel wat naar Nederlands model is aangelegd. Als je in Sint-Petersburg bent kan je de Hermitage natuurlijk niet overslaan. Trek wel even voldoende tijd uit, want het museum (dat onderdeel is van het Winterpaleis) heeft ruim 3 miljoen kunstwerken. Werken van onder andere Leonardo da Vinci, Rembrandt en Michelangelo zijn hier te bekijken.

Bronnen foto’s: Marlo .

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer