Wereldreis geld regelen

door Reis om de Wereld
1,K views
geldzaken wereldreis

Op Wereldreis? Geld regelen is van groot belang. Je wilt immers toch leuke dingen doen onderweg en als je zonder komt te zitten, moet je op een houtje bijten. 

Geld: “Altijd handig om bij je te hebben”. Het is een veel gehoorde opmerking, waarbij er zonder nadenken vanuit wordt gegaan dat het altijd bij je hebben van contante betaalmiddelen goed en handig is. Dát is natuurlijk maar de vraag… Hieronder staat waar je als reiziger toch op zijn minst aan moet denken in de voorbereiding, maar óók tijdens de reis. De pinmogelijkheden in de wereld groeien, maar in verre uithoeken van de aarde heb je daar misschien niets aan. Doe hier alvast ideeën op!

Wereldreis geld regelen

Eigenlijk is het hoofdstuk geld binnen een reis een simpel verhaal. Maar geld is wel het onderdeel van je reis dat je het hardste nodig hebt, en je blijft er mee bezig, de hele reis lang. Niet zoals bij budget dus. Dat regel je vooraf en wanneer je daarbij maar ruim genoeg rekent hoef je je de rest van de trip geen zorgen meer te maken. Over geld kunnen sommige mensen zich de hele trip druk blíjven maken. Dus is het zaak risico’s te beperken. Daar begint dit onderdeel binnen de rubriek wereldreizigers mee.

Voorbeeld 1: Oost-Europa

Door alle aandacht voor landen als bijvoorbeeld Tsjechië, Polen, Hongarije en Slovenië zullen er ongetwijfeld meer Nederlanders op vakantie gaan. Sinds een jaar of acht is het voormalige buffergebied van de Russen een gangbare bestemming en langzaam maar zeker stellen deze Oost-Europese landen zich echt open voor de westerse toerist. Daarmee wordt het verkrijgen van geld ook makkelijker, want de landen spelen in op het toerisme. De meeste stadscentra en stations zijn voorzien van pinautomaten.

Postkantoren bieden altijd wel de mogelijkheid tot het halen van biljetten, maar kunnen toch beter vermeden worden, gezien de gemiddelde wachttijden voordat je aan de beurt bent. Handigste is het om op de plaats van bestemming (indien dat een stad is) door een medewerker op het overnachtingadres op een plattegrond aan te laten geven waar pinmachines zijn geplaatst. Wisselkantoren, zoals je ze op het Vaclavske Namesti hebt in Praag, kunnen maar beter worden vermeden, omdat daar hoge wisselkoersen moeten worden betaald. Al zijn de wisselkantoren wel snelle manieren om aan geld te komen. Mits je dus traveller cheques bij je hebt, of contant geld in de vorm van bijvoorbeeld euro’s of dollars.

Voorbeeld 2: Noord-Afrika

In landen in Noord-Afrika is het minder makkelijk om op een normale manier geld te wisselen. Daar speelt de handelsgeest van de reiziger, zoals bij vrijwel alles eigenlijk, een veel grotere rol. De makkelijke weg leidt via de grotere postkantoren, de minder makkelijke via de wisselkantoren en de straathandelaren. Al valt dat laatste voor de reiziger zonder ervaring met Noord-Afrika, sterk af te raden. Voor de doorgewinterde handelaar is het wellicht een leuke manier om te zien hoeveel de dollar dan wel de euro je kan opleveren.

Uiteraard moet je het spelletje meespelen en in eerste instantie duidelijk meer vragen voor je geld dan wordt geboden. Maar opletten, ga je mee in het spel, dan is het zaak goed bij de les te blijven, want afhaken wanneer je dicht bij de gewenste prijs zit die je voor je euro’s wilt krijgen wordt niet gewaardeerd. Speel je mee, dan kan het zijn dat je dus je eventueel kleine verlies moet nemen. Dit komt ook in Aziatische landen voor, zoals in Birma. Het is van belang dat je als reiziger meetelt met het uittellen van een groot pak briefgeld en de stapel liefst natelt. Het kan eveneens voorkomen dat je op straat wordt aangesproken en mee wordt gevraagd naar een achterafstraatje of zelfs iemands woning. Ga niet alleen mee! Neem op zijn minst een reisgenoot mee. Kijk ook even voor meer informatie op Veilig reizen.

De rest van de wereld

Voor de rest van de landen in de wereld, afgezien van de rijke westerse landen, is het zaak organisaties als Lonely Planet, ambassades en vooral mensen in de omgeving, of op een ontmoetingsplek op internet of elders om raad te vragen. Ga er zeker niet heen met de gedachte dat dollars of euro’s hoe dan ook afdoende zijn. Misschien ook heb je lokaal te maken met andere gewoonten en is geld niet de sleutel tot succes, maar zijn het gebaren of kleine zaken die je bij je draagt en kunt weggeven. Zorg er wel voor dat je meer van het land weet dan je vooraf misschien had willen weten, want daarmee kun je inspelen op situaties die je thuis voor onmogelijk had gehouden. En het klinkt duf, maar het is meer dan waar: voorbereiding loont. Is het niet in dollars, dan wel in een goede reis.

Kleine, handige tips

Hieronder enkele handige tips die het verblijf in een van de vooral onbekendere landen makkelijker kunnen maken. Zorg dat je altijd een paar dollarbiljetten van 1 of 5 dollar bij je hebt. Maar ook als je geld gaat wisselen, in welk land dan ook, is het handig om een paar ‘kleine’ briefjes te vragen. Grote bedragen kunnen sommige mensen of winkeliers soms niet wisselen. Maar, let er wel weer op dat er ook landen zijn waar je al snel een heel groot pak geld in handen hebt met allemaal briefjes die juist heel weinig waard zijn. Dat past vaak moeilijk in je portemonnee of geldbuidel (zoals in Laos en Birma). Zorg dan dat je het geld een beetje over je lichaam verspreid. Dat is trouwens sowieso aan te raden.

In de grotere steden zijn de pinautomaten sterk in opkomst. In een drukke winkelstraat van enkele honderden meters in Marrakech waren er bijvoorbeeld al vijf te vinden. In dergelijke gevallen kun je maar beter opletten of niemand te dicht achter je gaat staan. Dat voorkom je door een eventuele reismetgezel naast je posteren, kijkend naar de passerende en eveneens wachtende mensen achter je.

Besef ook dat koersen van banken onderling en met de dag wisselen. Soms is het dus raadzaam even te vergelijken of te wisselen als de koers net gunstig is. In hotels of bij wisselkantoren op populaire plaatsen wisselen is meestal duurder.

Check vooraf of je niet voor iedere keer pinnen een bepaald bedrag betaalt. Zit je bijvoorbeeld bij de Postbank, zorg dan dat je een eenmalig bedrag betaald waarna je kosteloos kunt pinnen in het buitenland. Heb je die mogelijkheid (nog) niet, dan lopen de kosten behoorlijk op als je langer op reis gaat.

Controleer ook of er bepaalde voorschriften in een land gelden voor wat betreft het geld dat je uit moet geven. In sommige landen bestaan dergelijke voorschriften, berekend op de duur van je verblijf. Ook moet je soms, bijvoorbeeld in Birma, bij aankomst verplicht een bepaald bedrag wisselen.

Soms mag je een munt een bepaald land niet in- of uitvoeren. Zorg dat je bewijzen en dergelijke van gewisseld geld bewaart, zeker als je ze in sommige landen moet voorleggen als je weer uit dat land vertrekt.

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer