Informatiebronnen wereldreis

door Reis om de Wereld
1,1K views
informatiebronnen wereldreis

Je wilt voor langere tijd op reis. Informatiebronnen zijn er in overvloed, maar waar begin je? Je hoort je vrienden en kennissenkring uit, snuffelt in de bieb en surft op internet.

Je wilt voor langere tijd op reis. Informatiebronnen zijn er in overvloed, maar waar begin je? Geen gemakkelijke taak, maar wel een leuke, want al zoekende word je heel wat wijzer. Je hoort je vrienden en kennissenkring uit, snuffelt in de bieb en surft op internet. Je droomt weg bij de vele fotogallerijen, leest tips over do’s & don’ts en voordat je het weet, krijgen je plannen vaster vorm.

Informatiebronnen wereldreis?

Allereerst natuurlijk het internet. Dat is hoe dan ook de grootste informatiebron die je je kunt bedenken met ontelbaar veel sites over reizen. Tips van professionals, maar ook van mensen als jij en ik. Reislustigen die zelf op pad zijn gegaan of zelfs nog onderweg zijn. Ze geven je tips vooraf, maar houden je ook op de hoogte tijdens hun reis. Op speciale reissites vind je al veel informatie. Natuurlijk kijk je op ‘Reis om de wereld’, maar er is meer. Surf maar eens langs de sites die hier in de rechterkolom staan.

Allereerst natuurlijk het internet. Dat is hoe dan ook de grootste informatiebron die je je kunt bedenken met ontelbaar veel sites over reizen.

Bijna onmisbaar (niet alleen van tevoren, maar ook ter plekke) is natuurlijk de site van Lonely Planet. Raadpleeg vooral ‘Thorntree’, want daar vind je geheid de informatie die je zoekt. Er staan een paar duizend (!) topics op, per werelddeel, land of thema en er zijn altijd veel andere reizigers online. Op de meest vreemde maar vooral ook praktische vragen weten andere reizigers vaak wel het antwoord. En met zo veel bezoekers gaat dat vaak nog heel snel ook. Wat doe je in geval van een huwelijksaanzoek? Kun je tampons kopen in Bangkok? Of de pil? Je zult het je maar afvragen…

En kijk eens op de Belgische site ‘Wegwijzer’, een onafhankelijk reisinformatiecentrum. Een trefpunt, forum en vraagbaak voor reizigers en volgens hen zelf het netwerk van reizigers bij uitstek. De site laat je kennismaken met allerlei activiteiten op reisgebied en reikt informatie aan voor je reis.

Prikborden en forums

Er bestaan natuurlijk veel reisportals met links over reizen. Vaak staan er op dergelijke verzamelsites ook hele lijsten met sites van andere reizigers. Juist daar vind je vaak de beste tips en voorbereidende reisinfo. Veel reizigers vertellen niet alleen hoe de voorbereiding verloopt, maar houden je met online reisverslagen ook op de hoogte van hun belevenissen onderweg. Soms kun je hun nieuwsbrief of e-mail update ontvangen. Veel portals hebben bovendien een prikbord of forum voor al je vragen. Ook bestaan er speciale pagina’s per land met wederom een forum of prikbord. Handig!

Google

Zoek gericht met specifieke zoekwoorden in Google of een andere zoekmachine. Je eerst verdiepen in de mogelijkheden en zoekmethodes van zoekmachines is overigens geen overbodige luxe. Dat maakt het zoeken een stuk efficiënter. Je hoeft je daarbij natuurlijk niet te beperken tot Nederlandstalige websites. Engelstalige websites zijn er te over.

Reisgidsen en -tijdschriften

Maar hoe deden we dat vroeger dan, nog niet eens zo lang geleden? Ging je tien jaar terug op wereldreis, dan sprokkelde je je informatie op andere manieren bij elkaar. Manieren die ook nu nog tot de mogelijkheden behoren. Behalve het bezoeken van reisbeurzen en reisbureaus en informatie aanvragen bij verkeersbureau’s en ambassades kun je zelf natuurlijk een heleboel leeswerk verrichten. Blader door reistijdschriften als Reizen, Backpackers, Azië en Going Down Under. Laat je meevoeren naar je favoriete bestemming en maak gebruik van tips en aanvullende informatie.

Maar waar begin je?Het bekendst onder rugzakreizigers is natuurlijk de reisbijbel Lonely Planet. Sommige reizigers zweren erbij, anderen beweren dat iedereen daardoor hetzelfde doet. Maar, dat het een goede bron van informatie is valt niet te ontkennen. Andere veelgebruikte gidsen zijn The Rough Guide, Footprint en de Trotter. Ga je naar meerdere landen? Dan sleep je natuurlijk niet zes verschillende reisgidsen mee. Nee, dan kies je voor gidsen als ‘South-East Asia on a shoestring’ of, nog beter, alleen een gids van het eerste land. Ter plekke koop je de rest dan wel. Overal vind je immers second hand bookshops. En wellicht kun je nog met een andere reiziger ruilen ook. Wil je helemaal light reizen? Haal je informatie dan waar mogelijk ter plaatse van het internet.

Handboeken

Nog zo’n must om van tevoren te lezen: het ‘Handboek voor de wereldreiziger’ van Frank Timmerhuis. Nog vollediger is misschien wel het Engelstalige ‘Travellers Handbook’. Uitgeverij Elmar geeft een hele reeks specifieke boekjes uit: van een medisch handboek en een klimaatgids, tot een survivalhandboek; allemaal toegespitst op de wereldreiziger. Durf je de stap nog niet te zetten? Lees dan ‘Opzeggen en Wegwezen’: een praktische gids voor iedereen die droomt van een nieuw leven, van wonen in het buitenland tot een wereldreis of een sabbatical. Ook de reisorganisatie JoHo Company heeft trouwens veel informatie over werken of studeren in het buitenland.Wil je iets over de cultuur en het leven in een bepaald land weten, dan zijn de dunne boekjes van ‘Te gast in…’ zeer informatief. Daarnaast zijn reisverhalen en bijvoorbeeld literatuur van schrijvers uit het land zelf een mooie bron van informatie. Handig is in dat opzicht ‘Reizen en literatuur’ van de Trotter met daarin per land en werelddeel een overzichtje van de beste reisboeken.

Andere informatiebronnen

Wil je je nog meer verdiepen in de landen die je gaat bezoeken, luister dan ook eens naar muziek uit het betreffende land (bibliotheken hebben schappen vol cd’s met wereldmuziek) of ga naar een film over Cuba, Pakistan, Brazilië of Tibet (in het filmhuis vertonen ze regelmatig dat soort films). Ook is een reisprogramma als Yorin Travel absoluut een aanrader; of zenders als National Geographic en Discovery.Over het reizen zelf kun je ter plekke natuurlijk ook nog heel veel informatie verzamelen. Overal vind je lokale reisorganisaties waar je tickets of excursies kunt boeken en soms zelfs visa kunt regelen. Op bijvoorbeeld Khao San Road in Bangkok barst het ervan. Praat vooral ook met andere reizigers, die hebben vaak goeie tips over guesthouses waar je wel of niet moet overnachten, weten de mooie duikplekken of de beste trekkings. En ga op zoek naar kranten of magazines als bijvoorbeeld ‘Farang’ in Thailand. Daar staan vaak de laatste hotspots en evenementen in.

Thuisfront op de hoogte houden

Oké. Je hebt je informatie en je bent op pad. Maar het thuisfront wil natuurlijk ook wat. De tijd is voorbij dat mensen maanden op reis gingen en eens in de zoveel weken met moeite via een krakende telefoonlijn lieten weten dat alles goed gaat aan de andere kant van de wereld. De communicatie is de laatste jaren zo sterk verbeterd dat er allerhande nieuwe manieren zijn om de ‘ongelukkige’ thuisblijvers te laten meegenieten. Lees ook het hoofdstuk Contact thuisfront

Is het inderdaad de reis van je leven? Waar ben je allemaal geweest en is het er écht zo warm? Je kunt het tegenwoordig allemaal gewoon vertellen. Via het world wide web.Natuurlijk is een kaartje of een brief sturen nog altijd ouderwets leuk, maar snel is het niet. Nee, tegenwoordig zijn er internetcafé’s. In een land als Thailand vind je er op bijna iedere hoek wel één. Massa’s reizigers sturen hun belevenissen de digitale snelweg over. Via het bekende Hotmail of Yahoo. Of kies voor MSN Messenger om ‘live’ met je familie en vrienden thuis te ‘praten’. Sommige reizigers nemen zelfs een laptop en mobiele telefoon mee. Maar of dat nou handig is als je écht van plan bent het avontuur op te zoeken?

Weblogs

Nee, neem dan een eigen site. Of een weblog. Momenteel een enorme hype. vaker houden reizigers hun belevenissen digitaal bij op persoonlijke reiswebsites of weblogs. Dergelijke sites bevatten meestal naast een verslag van de reis ook praktische tips, foto’s en de mogelijkheid tot reageren. Lekker interactief dus. En het is leuk. Vooral handig als je op reis regelmatig een internetcafé tegen komt. Kortom: we kunnen bijna niet meer zonder internet. Dwaal gerust rond in bibliotheek of reisboekhandel, maar check vooral ook het world wide web voordat je de wijde wereld in trekt.

Top 10 beste informatiebronnen voor de wereldreiziger:

1. Internet. Tik je bij Google ‘wereldreis’ in, dan krijg je al meer dan 38.000 vermeldingen.

2. Verhalen van andere wereldreizigers

3. Handboek voor de wereldreiziger van Frans Timmerhuis (nieuwste editie!)

4. The Travellers Handbook – the insider’s guide to world travel

5. Lonely Planet(s)

6. Het gidsje Reizen en internet (Trotter)

7. Bibliotheken

8. Reisboekhandels. Zoals Stanley & Livingstone in Den Haag of Evenaar in Amsterdam. Of zoek de voor jou dichtstbijzijnde op via www.reisboekhandel.nl.

9. Joho Company (met winkels in Leiden, Amsterdam, Rotterdam of Groningen)

10. Beurzen (vakantiebeurs, Op pad beurs, lezingen van reisorganisaties, agenda van Reis om de Wereld, etc)

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer