Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

3 opkomende wintersportlanden: Polen, Tsjechië en… Spanje!

90

Honderdduizenden Nederlanders trekken deze winter weer naar het Zuiden om te gaan skiën. Naast de bekende wintersportgebieden zijn er ook steeds vaker opkomende wintersportlanden. Polen en Tsjechië zijn daar voorbeelden van, maar ook – en dat is verrassend – Spanje mag zich verheugen in steeds meer avontuurlijke skiërs.

Als de eerste de vers gevallen sneeuw valt, krijgen de wintersporters onder ons al de kriebels. En dromen over afdalingen van glooiende bergen of langlaufen door uitgestrekte bossen. En natuurlijk is er ook tijd voor de après-ski om te ontspannen na een dag hard werken op de lange latten. Wie op wintersport gaat, geniet van de sport, natuur en de dierbaren waarmee ze op vakantie zijn.

Voordat je vertrekt, is een goede voorbereiding het halve werk. Naast een puike conditie moet er een goede ski-uitrusting worden aangeschaft. Waaronder ook moderne en prettige winterlaarzen om de kou tegen te houden. Op Snowbootsexpert alles vind je alles op het gebied van snowboots, zoals moonboots en allerlei bekende merken van hoge kwaliteit.

Maar wat zijn de opkomende landen op wintersportgebied? We geven drie tips.

Wintersport Polen

Polen is niet direct waar je aan denkt als je op wintersport gaat, maar is wel het goedkoopste land van Europa om te gaan skiën. Misschien denk je nog dat je hier alleen oude en vervallen skiliften aantreft, maar niets is minder waar. Ook in Polen hebben ze flink geïnvesteerd in moderne liften.

In de streek Silezië zijn er een aantal skigebieden waar je op de latten kunt staan, zoals Cieńków, gelegen in Wisla. Dit gebied is heel geschikt voor beginnende skiërs,. Een van de bekendste skigebieden van Silezië is Szczyrk.

opkomende wintersportlanden

Wintersport Tsjechië

Een van de opkomende wintersportlanden is Tsjechië. Het land wordt vaker gezien als alternatief voor de drukke, dure wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk. Ook Tsjechië is een van de goedkoopste landen om te gaan skiën.

En het is prima te bereiken, vanaf Utrecht ligt het op zo’n 900 kilometer afstand van de eerste skigebieden. En nog een voordeel: het is er niet zo druk als in de Alpenlanden. Door de gunstige ligging zijn de meeste skigebieden in Tsjechië zeker van sneeuw. Meestal zijn deze skigebieden wel wat kleiner dan wat je in de Alpen gewend bent.

De meeste skigebieden in Tsjechië zijn goed te bereiken. De overnachtingsmogelijkheden zijn prima en je kunt terecht bij goede restaurants. En er is meer vertier, zoals lange rodelbanen en pretparken als je even geen zin hebt in skiën.

In Tsjechië zijn de meeste skigebieden gelegen in het Reuzengebergte, in het Noorden. Een van de bekendste en grootste gebieden is Spindleruv Mlyn. Hier kun je tientallen kilometers over de pistes skiën en hier zijn ook veel restaurants en hotels te vinden.

In Zuid-Tsjechië zijn er ook skigebieden, zoals nabij Zelezna Ruda en rond het plaatsje Lipno.

Wintersport Spanje

Iedereen kent Spanje van het overwinteren in warme gebieden. Maar Spanje is tegenwoordig ook een land waar je kunt skiën! In de hoger gelegen gebieden, zoals de Sierra Nevada met als hoogste punt ruim 3300 meter, ligt er in de winter een flink pak sneeuw. Hier kun je skiën, langlaufen en snowboarden op de uitgestrekte pistes.

Ook de Spaanse Pyreneeën lenen zich prima voor een aangename skivakantie. Hier liggen moderne skipistes en vaak is het hier – door de zuidelijke ligging – ook prachtig mooi weer. In de Spaanse Pyreneeën  ligt meer dan vijfhonderd kilometer aan skipistes, verdeeld over meerdere skigebieden.

Een van die gebieden is de Baquira-Beret-Bonaigua, een skigebied met veel rode en zwarte pistes, met ruim honderd kilometer skigebied de grootste van Spanje. Maar er worden nu ook eenvoudige pistes voorbereid, zodat het ook toegankelijk is voor beginnende skiërs.

Wel zul je niet veel reisorganisaties tegenkomen die compleet verzorgde winterreizen naar Spanje aanbieden. Je zult het zelf moeten regelen, maar dat maakt het alleen maar avontuurlijker. Veel skiplezier toegewenst in deze opkomende wintersportgebieden!