4 tips voor een onvergetelijke vakantie met vouwwagen

door Reis om de Wereld
852 views

De laatste jaren is de populariteit van kamperen flink toegenomen: op vakantie met tent of vouwwagen heeft voor velen de voorkeur ten opzichte van een zonvakantie in een hotel of appartement.

Campings in zowel Nederland als buitenland worden door Nederlanders meer bezocht dan de jaren ervoor. Des te meer reden om zelf eens na te denken of je volgende vakantie misschien wel een kampeertrip wordt.

Wanneer je nog nooit eerder hebt gekampeerd of wanneer je liever niet in een tentje op de grond gaat liggen, is het aan te raden om te kijken of kamperen met een vouwwagen iets voor je is.

Het is de perfecte oplossing voor iedereen die iets meer luxe wil dan een tent, maar een caravan of camper te groot vindt. In dit artikel lees je enkele tips voor een onvergetelijke vakantie met een vouwwagen.

De eerste keer: vouwwagen huren of kopen

Als eerste tip willen we je meegeven dat het handig is om voor de eerste keer kamperen met zo’n wagen een vouwwagen uit te kunnen testen. Op die manier weet je zeker of je de investering wilt maken om een nieuwe vouwwagen aan te schaffen.

Een vouwwagen kopen kan nogal prijzig zijn, tenzij je kiest voor een tweedehands variant. Om de garantie te hebben dat het rijden met en het slapen in een vouwwagen bevalt kun je een vouwwagen huren. Of vraag eens rond in de familie of in je vriendenkring of iemand een vouwwagen te leen heeft.

Aanrader is om tijdens je eerste trip niet direct alle landen van Europa te bezoeken, maar bijvoorbeeld een camping in Nederland, Duitsland of België uit te zoeken. Zo kun je goed proeven van het leven als kampeerder in een vouwwagen, zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen.

Rijden met een vouwwagen

In het begin zal het even wennen zijn om met een vouwwagen te rijden wanneer je dat niet gewend bent. Je hebt geen ander of extra rijbewijs nodig om een vouwwagen achter je auto te mogen koppelen en ermee op de weg te rijden. Je moet er wel opletten dat het totale gewicht van de vouwwagen (dus inclusief alle bagage in de wagen) niet meer dan 750 kilo mag wegen.

Ook is het goed om voor de zekerheid te checken hoeveel gewicht je auto kan trekken. Controleer voor vertrek ook even de bandenspanning zodat je vol zekerheid de weg op kunt gaan met een vouwwagen. In Nederland mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden met een aanhangwagen; in andere landen kan dit verschillen. Bekijk dus altijd van tevoren hoe hard je ergens mag rijden om op die manier eventuele problemen te voorkomen.

Kies het type vouwwagen

Is de eerste kampeervakantie met vouwwagen een succes gebleken? Dan is het tijd om een eigen vouwwagen aan te schaffen. Er bestaan verschillende aanbieders in Nederland van hoogwaardige vouwwagens.

De vouwwagens van Combi Camp zijn bijvoorbeeld een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een snelle vouwwagen die compact en gemakkelijk in gebruik is. Bedenk voordat je een vouwwagen aanschaft voor hoeveel personen je er eentje nodig hebt.

Met een heel gezin met drie kinderen heb je een grotere vouwwagen nodig dan wanneer je altijd met z’n tweetjes op kampeervakantie gaat. Daarnaast kun je nog kiezen uit vouwwagens zonder tentharingen; dit zijn vouwwagens die puur voor het gemak op een snellere en comfortabele manier kunnen worden opgezet.

Dit soort wagens hebben wel iets weg van een kleine caravan omdat er ook een tafeltje met bankjes in te vinden is. Verder is er nog een verschil te zien in hoe je een vouwwagen uit kunt klappen. Geen enkele vouwwagen is overigens héél moeilijk om op te zetten.

Wat neem je mee met een vouwwagen?

In een vouwwagen vind je al de nodige spullen die je tijdens het kamperen gebruikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een comfortabel bed dat in de wagen ligt? Ook is het wel zo fijn om wat extra leefruimte te creëren wanneer je met een vouwwagen gaat kamperen.

Dat is vooral prettig wanneer de weersvoorspelling een keer wat minder is en je niet doorweekt voor de vouwwagen wil zitten. Schaf daarom een extra voortent en een handige luifel aan zodat je met het hele gezin of met z’n tweetjes kunt genieten van de nodige ruimte. Verder kun je zelf meenemen wat je handig vindt: aan te raden is om een gasfles met gasbrander of een kampeerfornuis mee te nemen.

Ook een uitklaptafel met stoelen is wel zo comfortabel. Verder neem je hetzelfde mee wat je mee zou nemen wanneer je gaat kamperen met een tent, camper of caravan. Denk bijvoorbeeld aan bordjes, bekers, bestek, handdoeken, koffiezetapparaat, dekens, kleding, kaarsjes en ga zo maar door. Extra tip: neem altijd een extra wiel mee voor het geval je een lekke band krijgt met de vouwwagen. Veel plezier!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer