4 tips voor unieke zeilgebieden in Nederland

door Reis om de Wereld
654 views
zeilgebieden in Nederland

Nederland is een waterland bij uitstek en heeft prachtige gebieden om te zeilen. Van het grote IJsselmeer tot de kleinere en intieme Kager plassen, waar het zomers behoorlijk druk kan zijn. Met elf procent aan water zijn we na Zweden en Finland het meest waterrijke land van Europa. Wat zijn de mooiste zeilgebieden van Nederland? We geven je vier tips.

Friese meren

De Friese meren is een groot zeilgebied met allerlei meren, ieder met z’n eigen sfeer en karakteristiek. Het ligt in het zuidwesten van Friesland en trekt in de zomer veel zeilers aan. De grootste Friese meren zijn de Groote Brekken (Grutte Brekken), het Sneekermeer (Snitser Mar) en het Tjeukemeer (Tsjûkemar). Een boot huren in Friesland is geen probleem, er zijn boten beschikbaar in verschillende havens en plaatsen in Nederland.

Het is een ideaal uitgangspunt voor prachtige zeiltochten, afgewisseld met het bezoeken van stadjes en dorpjes die de moeite waard zijn. Sloten is het schilderachtige dertiende-eeuws stadje, bewaakt door twee waterpoorten. Sloten is zeer populair bij de watersporters. Sneek is bekend van de Sneekweek, die elk jaar in augustus, op de eerste zaterdag, begint. Het is het grootste zeilevenement van de provincie, waar duizenden zeilers zes dagen lang strijd op het water met elkaar leveren.  Het wordt traditioneel afgesloten met het Skûtsjesilen. En wist je dat Sneek een bekend scheepvaartmuseum heeft, het Fries Scheepvaart Museum? Er valt genoeg te beleven dus.

De Friese Meren zijn heel veelzijdig en je raakt er nooit uitgekeken. Wat wel belangrijk om te weten is dat op de Friese meren het niet overal diep genoeg is om met een kajuitzeiljacht te varen. Houd je waterkaart er dus goed bij.

IJsselmeer en Markermeer

Het IJsselmeer (en het Markermeer) is een van de populairste zeilgebieden in Nederland, omdat er geen stromingen zijn. Het is met afstand het grootste meer van het land en het voelt alsof je op zee bent, zo omvangrijk. Naast een prachtige natuur kun je ook aanmeren bij de vele oude vissersplaatsen langs de voormalige Zuiderzee.

In stadjes als Monnikendam waan je je even terug in de vorige eeuwen. Maar er zijn meer mooie stadjes en dorpjes rond het IJsselmeer die het bezoeken waard zijn, zoals Hoorn, Volendam, Medemblik, Urk en Lemmer. En natuurlijk is het eiland Marken zeker een bezoek waard. Wil je eens kennis maken met dit gebied, kijk dan bij zeilboot huren Nederland voor een uitgebreide keuze aan zeilboten.

Relatief nieuw is de Marker Wadden, een gebied met eilandjes dat ervoor zorgt dat de natuur van het Markermeer zich kan uitbreiden. Het is door Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten ontwikkeld tot natuurgebied. Hier liggen een paar aanleghavens waar je kunt aanmeren, zoals op het Haveneiland. Vanaf daar kun je wandelroutes volgen en vogels spotten of even wegdromen op het strand. De Marker Wadden is een natuurparadijs voor vogels en vissen.

Kager plassen

Een van de wat kleinere zeilgebieden in Nederland, maar niet minder mooi, zijn de Kagerplassen en in het verlengde, het Braassemermeer waar veel wordt gezeild. De Kagerplassen is een stelsel van veenplassen, die tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim ligt. Je kunt hier prachtig zeilen, hoewel het in de zomer vaak druk is. Overal zijn steigers aangelegd, zodat je makkelijk even aan de wal kunt gaan voor een hapje of een drankje. Bij het eiland Koudenhoorn is een groot recreatiegebied, waar je even naar het strand kunt of naar een brasserie. Langs het Braassemermeer liggen verschillende jachthavens, watersportverenigingen, cafés en restaurants.

Zeilen in eigen land wordt steeds populairder. Met elf procent aan water zijn we na Zweden en Finland het meest waterrijke land van Europa.

Zeeuwse Delta

In de Zeeuwse Delta is het afwisseling troef. Je hebt te maken met de stromen en  getijden in de Oosterschelde, maar er zijn ook wat rustige zeearmen die afgesloten zijn van de zee. Zoals het Veerse Meer, hét watersportgebied voor Walcheren en omgeving. In het meer liggen meer dan vijftien eilanden, waarvan vijf vogeleilanden waar mensen niet mogen komen. De vogels kunnen er eten en broeden. Grevelingen is nog zo’n prachtige zeilplek en heel kindervriendelijk met eilandjes en baaitjes met helder zwemwater.

De natuur in dit gebied is overweldigend. Als je geluk hebt, kom je in de Zeeuwse wateren onderweg zeehonden en bruinvissen tegen. Maar je kunt ook even aan wal gaan en de historische stadjes bezoeken. Kortom,  Zeeland heeft alles wat een weekje zeilen zo mooi maakt.

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer