4 typische Nederlandse cadeaus die je op reis cadeau kunt geven

door Reis om de Wereld
1,7K views

Nu Nederlanders weer steeds meer én vaker verre reizen maken, is het fijn om je in te lezen in de reistrends. Steeds meer Nederlandse reizigers ontdekken dat er ver over de grenzen heel veel moois te bekijken is.

Hierbij wil men, volgens trendwatcher Tessa aan de Stegge, voornamelijk de lokale cultuur en mensen leren kennen tijdens het reizen en daarbij de grote toeristische hotspots het liefst overslaan.

Dat betekent dat je in dat geval op veel plekken komt waar de locals misschien amper tot nooit een toerist hebben gezien. Hoe leuk is het om dan een mooi, lekker of hilarisch cadeautje vanuit Nederland mee te brengen? Wat ons betreft is het sowieso een aanrader om wat cadeaus in de backpack of koffer mee te nemen: het kan altijd van pas komen als bedankje voor een lieve host, een onvergetelijke gids of iemand anders onderweg.

Hollandse klompen als cadeau

Misschien heb je er vroeger zelf nog wel op gelopen: klompen. Hoewel veel mensen in het buitenland ongetwijfeld denken dat we nog steeds veelvuldig gebruik maken van de klomp als dagelijkse schoen, is het vandaag de dag vooral een leuk souvenir geworden.

Natuurlijk zie je nog wel eens dat mensen, en dan met name boeren of oudere mensen, op klompen lopen maar in het dagelijkse straatbeeld is de klomp minder zichtbaar. Des te leuker júist om een paar klompen mee te nemen voor de eigenaresse van de homestay of de gids die jullie veertien dagen lang door een land toert!

Omdat klompen in verschillende maten, vormen en kleuren te koop zijn, vind je altijd wel een te gek paar om weg te geven. Zie je het niet zitten om een paar volwassen klompen in je koffer mee te dragen? Kies dan voor fraaie Hollandse mini-klompjes! Hier kun je er ook nog eens meer van meenemen, mocht je aan meerdere mensen onderweg iets willen geven.

Typisch Nederlands: tulpenbollen

Ook leuk om mee te nemen in je bagage op wereldreis én echt Nederlands: tulpenbollen. Wanneer je plaatjes van Nederland op internet opzoekt zie je vrijwel direct de grote kleurrijke velden vol tulpen in alle kleuren. Toeristen uit andere landen zijn dol op onze tulpen; plekken zoals de Keukenhof worden niet voor niets jaarlijks met honderden duizenden mensen bezocht.

Let er echter wel even op wat de regels rondom het meenemen van tulpenbollen zijn, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Het is bijvoorbeeld geen probleem om maximaal vijf kilo bollen mee te nemen, mits daar nog geen blad of bloem aan zit. Ook snijbloemen mag je meenemen in je bagage met een maximum van vijf bossen. Daar kun je in ieder geval best wat mensen mee blij maken op je trip.

Jammie: stroopwafels meenemen

Wanneer je het zekere voor het onzekere wilt meenemen en niet wil ‘klooien’ met regels omtrent planten en bloemen kun je een paar pakjes stroopwafels in je bagage meenemen. Het grappige van stroopwafels is dat het een Nederlands product is, maar dat we het tegenwoordig op steeds meer plekken over de hele wereld zien.

Zo lekker als de originele Nederlandse stroopwafels hebben we ze eerlijk gezegd nog nooit ergens anders gehad, dus meenemen maar! Kies voor de standaard verpakking of ga juist voor een zakje/pakje met van die kleine stroopwafels. Zo kan men in het buitenland eerst voorzichtig proeven voordat ze een hele koek moeten wegwerken. Ook bestaan er grotere en kleine stroopwafels in handige blikken met Oud-Hollandse opdruk, waardoor het geheel extra leuk is om te geven.

Onze tip: koop deze cadeaus niet op een van de Nederlandse vliegvelden, hoe aantrekkelijk dat ook is om even last minute te doen. Om geld te besparen haal je dergelijke producten gewoon in de supermarkt of winkels zoals Hema.

Échte Hollandse kaas in het buitenland

Last but not least: kaas. In Amsterdam kun je het aantal kaaswinkels voor toeristen niet meer op één hand tellen. Dat is niet heel gek, want kaas is hartstikke lekker én typisch Nederlands. In de gemiddelde supermarkt kun je verpakte kaas kopen die vacuüm getrokken is, zodat je dergelijke stukken handig mee kunt nemen onderweg of op reis.

Daarnaast kun je ook ‘bolletjes kaas’ kopen, kaas waar de korst helemaal omheen zit zodat de kaas zelf niet onderweg aangetast kan worden. Deze bollen kaas zien er direct uit als een cadeautje en ze passen perfect in je handbagage of backpack.

Kijk voor de zekerheid altijd even naar de regels omtrent het invoeren van etenswaren van het land dat je bezoekt. Over het algemeen mag kaas gewoon mee, maar het zou zonde zijn om een stuk kaas alsnog weg te moeten gooien.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer