4x niet alledaagse stedentrips rond de Middellandse zee

door Reis om de Wereld
845 views

Miljoenen reizigers gaan jaarlijks naar de bekende plekken rond de Middellandse Zee. Maar wist je dat er ook minder bekende steden zijn die de moeite zijn om te bezoeken? Wel eens gehoord van Karphatos of Algiers? We geven je tips voor vier stedentrips die niet alledaags zijn.

1. Karphatos – Griekenland

Wel eens van Karpathos gehoord? Het is een prachtig Grieks eiland, dat nog niet zo bekend is als de andere eilanden. Het ligt tussen Rhodos en Kreta en is een ongerept en bergachtig eiland en een aantal luchtvaartmaatschappijen, zoals Vueling, vliegt op deze bijzondere bestemming. Goed om te weten: mocht je meer dan drie uur vertraging hebben, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding, oftewel compensatie, voor het geleden tijdsverlies. Je kunt bijvoorbeeld met Airhelp een claim bij Vueling neerleggen, en zo een deel van je reissom terugkrijgen.

Op het eiland zijn mooie en karakteristieke dorpen te vinden. Bij het dorp Arkasa liggen de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de vijfde en zesde eeuw die je zeker moet zien. Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan de hoofdstad Karpathos-Stad, waar je lekker kunt vertoeven en rondslenteren in de gezellige winkels en restaurantjes. Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Menetes. Dit dorp is bekend van de vele witte huisjes die er staan. In het dorpje Othos is een volkenkundig museum en Aperi is een rustig dorp midden van een natuurlijke omgeving. Er is dus genoeg te doen, en natuurlijk kun je tot rust komen op de stranden van dit Griekse eiland.

2. Algiers – Algerije

Zoek je meer avontuur en reuring, dan is Algiers, de hoofdstad van Algerije een bijzondere bestemming. Algiers was jarenlang een onveilige stad, maar tegenwoordig gaan avonturiers er naartoe op stedentrip. Algerije heeft twee miljoen bewoners en heeft meer te bieden dan je denkt. De stad zelf is heel levendig, met lokale marktjes en bijzondere gebouwen. En wat te denken van de vele musea, zoals Musée de l’armée dat een interessant uitje biedt of het Bardo Museum. Maar je kunt ook diverse attracties bezoeken, zoals Aquafortland en de Ben Aknoun Zoo, een dierentuin waar je veel lokale dieren kunt spotten.

Er zijn ook een paar grote moskeeën te zien, zoals de Nouvelle mosquée en Ketchaoua Moskee. Houd je van winkelen, dan kun je naar winkelcentrum Ardis waar van alles te koop is. Mocht je na een vermoeiende wandeling door de stad even tot rust willen komen, dan vind je dat in de Botanische Tuin van Hamma, een veelbezochte plek in Algiers.

3. Nador – Marokko

Tanger en Casablanca zijn veel bekender, maar ook Nador is een betoverende stad in het noordoostelijke deel van Marokko, in het Rifgebergte. Nador is een kustplaats en heeft ongeveer 200.000 inwoners en is een belangrijk handelscentrum voor fruit, vis en vee. De stad  werd gevestigd door de Berbers en daarna geregeerd door de Phoeniciërs, Romeinen en Arabieren. Dat zie je ook terug aan de bouwstijl van de gebouwen.

Hoewel de stad bekend staat als een plek voor de visserij en de landbouw en industrie, is de laatste jaren vooral het toerisme de voornaamste inkomstenbron geworden. Het strand van Nador is mooi, maar er zijn nog niet overmatig veel horecagelegenheden. Maar dat weerhoudt de toeristen niet om het authentieke gevoel te ervaren van een typische Marokkaanse stad met het ‘Rifgevoel’.

De Pigeon rocks voor de kust van Libanon.

De Pigeon rocks voor de kust van Libanon.

4. Beiroet – Libanon

Beiroet ken je misschien van de oorlog in Libanon, maar het is de laatste jaren uitgegroeid tot een hippe stad met een bruisend uitgaansleven. Natuurlijk is het geen alledaagse bestemming, maar de stad heeft een boulevard met prachtige stranden en er zijn leuke restaurantjes die heerlijke gerechten serveren. Denk aan taboulé (salade) en allerlei gerechten met hummus.

Beroemd is Beiroet inmiddels om z’n trendy nachtclubs en uitgaansgelegenheden. Maar de stad heeft ook veel historische hoogtepunten. Wat te denken van het historische paleis van Beiteddine of een bezoek met een gids naar de grotten van Jeita. Deze behoren tot één van de mooiste grotten ter wereld. Op een uur rijden van Beiroet ligt het gebied rond  Faraya, waar je in de winter kunt skiën op twee kilometer hoogte. Ook niet alledaags…

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer