5 Arabische steden die het bezoeken waard zijn

Doha, Dubai, Manama, Koeweit-Stad en Ryad. Het zijn vijf niet alledaagse hoofdsteden waar je aan zou denken als je op een avontuurlijke stedentrip wilt. Toch zijn deze vijf Arabische steden in het Midden-Oosten zeer de moeite waard om eens nader mee kennis te maken. 

Tegenwoordig kun je met een klein budget ook buiten Europa prima op stedentrip. Wat te denken van de steden in het Midden-Oosten, die de laatste jaren in opmars zijn. Het zijn vaak verborgen parels die nog niet massaal door de toeristen zijn platgelopen.  De oriëntaalse sfeer, het eten, forten, de kleurrijke markten en de eeuwenoude binnensteden zorgen voor een bijzondere ervaring.

We noemen vijf hoofdsteden in het Midden-Oosten die de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen.

De grote moskee in Masqat.

1. Masqat – Oman

De stad Masqat ligt aan de Golf van Oman en was vroeger een belangrijke haven waar de schepen vaak een tussenstop hielden voor hun reis naar India. De Portugezen hebben het lange tijd overheerst, maar in de zeventiende eeuw werden ze verdreven door de sultans.

In de hoofdstad zijn er veel bezienswaardigheden, zoals de Sultan Qaboes-moskee die je op de foto ziet. Het is de grootste moskee van het land, gebouwd op een terrein van 415.000 vierkant meter.  De moskee werd in 1995 gebouwd en de bouw duurde meer dan zes jaar. Het bevat veel bijzondere details, zoals een tapijt in de gebedsruimte met 1.700.000 knopen. Het tapijt weegt 21 ton en het duurde vier jaar om het te maken.

Er zijn ook twee belangrijke forten die je kunt bezoeken, Fort Al Jalali en Fort Al Mirani. Het Al Alam paleis is het eigendom van de sultan, waar hij staatslieden en beroemdheden ontvangt.

Wolkenkrabbers domineren de skyline van Dubai.

2. Dubai – Verenigde Arabische Staten

Een van de bekendste Arabische steden is natuurlijk Dubai in de Verenigde Arabische Staten, dat van een onbekend gehucht uitgroeide tot een wereldstad. Je kijkt je ogen uit tussen de hoge wolkenkrabbers en verveelt je geen moment. Hier staat de hoogste toren van de wereld, de Burj Khalifa. Of je neemt een High Tea in het bekende en superluxe Burj al Arab hotel in Dubai, het enige hotel met zeven sterren.

Dubai is de stad van de superlatieven. Je kunt je vermaken op de grootste indoor skibaan ter wereld, in een stad waar de temperaturen in de zomer tot boven de 40 graden komen. En de woestijn ligt op slechts een uurtje rijden van het centrum. Naast de de luxe zijn er ook authentieke plekken te vinden waar je terug in de tijd gaat of tot rust kunt komen.

Engels is de voertaal, maar het kan geen kwaad om taallessen in het Arabisch te nemen om de plaatselijke bevolking beter te leren kennen.

De haven van Koeweit-Stad.

3. Koeweit-Stad  – Koeweit

Niet voor de hand liggend, maar wel bijzonder is Koeweit-Stad. In de jaren negentig werd het nog veroverd door de Iraakse dictator Saddam Hoessein, maar inmiddels is het een welvarende stad. Er wonen meer dan een half miljoen mensen en het is het belangrijkste culturele, politieke en economische centrum van het land. De Grand Mosque en de Kuwait Towers zijn een van de grootste bezienswaardigheden van de hoofdstad.

Veel wolkenkrabbers in aanbouw in het moderne Doha.

4. Doha – Qatar

Nog zo’n onbekende stad, Doha. Het is de hoofdstad van Qatar, een klein oliestaatje met een zeer moderne hoofdstad. Doha is een snelgroeiende stad waar veel te beleven valt. En wist je dat er in 2022 het WK voetbal wordt gehouden? Naast veel parken om je een beetje te verkoelen kun je een van de majestueuze forten bezoeken. In het centrum van de stad staat het Al Koot fort. Het is een militair fort uit 1927. Het meest bijzondere aan het fort is dat de moskee op de binnenplaats geen dak en muren heeft.

Het financiële hart van Riyad.

5. Riyad – Saoedi-Arabië

Riyad is een van de grootste steden van het Midden-Oosten, met een inwonertal van zes miljoen mensen. Het is uitgegroeid tot het financiële centrum van het land en valt op door de vele hoge wolkenkrabbers. Het is een streng Islamitisch land en dat merk je ook op straat. Je mag er ook geen alcohol drinken. Toch is het een prachtige bestemming, want er valt veel te beleven.

Zo kun je de Masmak Fortress bezoeken, een fort uit de 19e eeuw in het oude centrum van Riyad. Ook heeft de stad enorme winkelcentra. Zoals de Kingdom Tower, het grootste winkelcentrum van de stad. Op zo’n 30 kilometer buiten Riyad kun je de kamelenmarkt bekijken. En ook hier is een indoor skicentrum. Er valt genoeg te doen dus.

 

Gerelateerde berichten

Verrijk je leven met een boot

Verover het water in stijl met een speedboot van Sanden Watersport

Oeganda; rondreizen in de Parel van Afrika

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer