5 hotspots tijdens een autorondreis door Denemarken

door Reis om de Wereld
967 views

Heb je wel eens een autorondreis door Denemarken overwogen? Naast de grote steden als Kopenhagen, Århus, Aalborg en Odense heeft het land veel meer te bieden, zoals leuke dorpjes met de typisch Scandinavische sfeer. En Denemarken is snel te bereiken, vanaf Utrecht is de grens slechts 600 kilometer. Binnen een dag zit je diep in Denemarken.

Denemarken is populair bij Nederlanders. Het aantal overnachtingen stijgt elk jaar en ligt nu op 1,3 miljoen, rekende het toeristenbureau VisitDenemarken uit. Wat te denken van de bruisende en hippe hoofdstad Kopenhagen, maar ook het platteland van Denemarken zit vol met hotspots. Een autorondreis door Denemarken is dus zeker te moeite waard.

Zorg wel dat je goed voorbereid bent, want een uitgebreid ‘rondje Denemarken’ vanuit Nederland met de auto beslaat al snel meer dan 1200 kilometer. Neem dus een goede autoverzekering, want er kan natuurlijk altijd iets misgaan. En boek ruim van tevoren de accommodaties, want vooral in de zomer zijn de vakantiehuisje in Denemarken gewild.

Wij stelden een mooie route samen langs 5 hotspots die je eigenlijk niet mag missen.

1. Eilanden Lolland, Falster en Borre

We beginnen bij de eilanden Lolland, Falster en Borre, die via de veerboot bij het Duitse Puttgarden prima te bereiken zijn. Hier vind je geen grote steden of toeristische oorden, maar de streek is vooral bekend als landbouwgebied.

Toch kun je hier heerlijk vertoeven als je geen zin in drukte hebt. Bezoek zeker de witte krijtrotsen langs de oostkust van Møn. Maar er is meer te zien, als het prachtige kasteel Aalholm op Lolland. Wil je op safari, kan dat ook. Bij Bandholm kun je met je auto tussen gnoes, tijgers en giraffen rijden in het Knuthenborg Safari Park. 

2. Odense

We rijden door naar een ander eiland, Funen, waar het ‘zachtaardige’ en rustige Odense ligt. Het is wel de derde stad van Denemarken en hier groeide sprookjesschrijver Hans Christian Andersen op. En het is een hele oude stad, meer dan duizend jaar oud.

Odense - Het standbeeld van het beeldhouwwerk van Hans Christian Andersen Denemarken.

Het standbeeld van het beeldhouwwerk van Hans Christian Andersen in Odense.

De stad staat in het teken van Hans Christian Andersen, want er is een museum en straten zijn naar hem vernoemd.  Maar je kunt ook het park Munke Mose bezoeken, om te wandelen, fietsen of te picknicken. Je kunt er ook waterfietsen en rondvaartbootjes huren. De stad heeft veel te bieden, zoals de Sint-Knud, een kerk die uit de 13e eeuw dateert. Het is ook een belangrijke industriestad van Denemarken vanwege de levendige haven en daarnaast is het een universiteitsstad.

 3. Skagen

We moeten door en rijden naar Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken op Jutland. Het is even een flinke rit, maar zeker de moeite waard vanwege de overweldigende natuur. Spectaculaire vergezichten en landschappen die nog onberoerd lijken te zijn. Vroeger had Skagen een grote aantrekkingskracht op allerlei kunstenaars, die uit heel het land naar Skagen reisden om het bijzondere licht en de inspirerende natuur in hun schilderijen te verwerken.

Skagen - Typische huizen van Skagen, Denemarken.

Skagen, de typische huizen die het dorpje zo kenmerken.

De karakteristieke gele huisjes met rode daken zijn overal in het schattige kustplaatsje te zien. Vroeger was het een vissersdorp, maar inmiddels is het hot en hip zie je overal, galeries, restaurants en hipster cafés. Natuurlijk kun je ook naar het strand rijden of door het uitgestrekt duingebied struinen. Rijd ook zeker naar de Grenen, dat vijf kilometer ten noorden van Skagen ligt. Hier vindt een prachtig natuurverschijnsel plaats: het zeewater van het Skagerrak en het Kattegat komen hier samen.

4. Nationaal Park Thy

Niet zover naar het westen ligt het grootste en oudste nationaal park van Denemarken, Nationaal Park Thy. Dit park bestaat uit duinen en grasland, maar je kunt ook veel bijzondere dieren spotten. Edelherten en zeldzame vogels als de oeverloper kun je hier zien rondlopen. In het park kun je prima fietsen en wandelen.

Naast de overweldigende natuur vind je er ook overblijfselen van het grootste bunkernetwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Wil je daar meer over weten, bezoek dan zeker het Museum Center Hanstholm. Pittoresk zijn de vissersdorpen Noord-Vorupør en Stenbjerg waar nog steeds wordt gevist. De vissersboten die op het strand liggen, zijn er het bewijs van.

5. Strand van Søndervig 

De autorondreis door Denemarken kun je afsluiten met een bezoek aan de westkust van Jutland, bij het plaatsje Søndervig. Denemarken heeft de mooiste stranden in Europa met wit zand, helder water en omgeven door hoge duinen.

Dat is het leuke van Denemarken: je bent nooit verder dan 50 kilometer verwijderd van de kust. Søndervig is een van de meest populaire stranden en werd al eens door de Denen zelf uitverkozen tot mooiste strand van het land. Het is een klein maar levendig dorpje met veel faciliteiten, zoals leuke restaurants, surfscholen, boetieks en cafés.

Prachtig landschap

Denemarken is dus de perfecte bestemming om met de auto te ontdekken. Het landschap wisselt per uur en je raakt nooit uitgekeken. Denemarken heeft zijn typische eetcultuur en onderweg met de auto kun je lokale gerechten in de verrassende restaurantjes proeven. Kortom, een perfect land voor een afwisselende autorondreis.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer