5 redenen om de Duitse stad München te bezoeken

door Reis om de Wereld
931 views
Duitsland - stadhuis in Marienplatz in München.

München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Het is een gezellige en afwisselende stad, heel geschikt voor een stedentrip van meerdere dagen, want de stad heeft veel te bieden. Van het levendige Marienplatz tot een bezoek aan een van de grootste evenementen ter wereld, het Oktoberfest. Vijf redenen waarom je deze mooie stad moet bezoeken. 

1. Kerstmarkt

In München worden er al honderden jaren festiviteiten en markten rond kerst gehouden. De bekendste kerstmarkt is wel de Christkindlmarkt, die midden in het centrum van München wordt gehouden. Je kunt in de kraampjes lekker eten, drinken en cadeautjes kopen. De prachtige kerstversiering zorgt voor een unieke sfeer en de markt staat bekend van het houtsnijwerk van de traditionele kerststalletjes van houtsnijwerk, die veel worden verkocht.

Duitsland - beroemde Frauenkirche in München

De beroemde Frauenkirche in München.

2. Frauenkirche

Een van de indrukwekkendste kerken van Europa is de Frauenkirche, die in twintig jaar is gebouwd en in 1494 werd voltooid. Met afmetingen van 109 meter lengte, veertig meter breedte en 99 meter hoogte is de kerk ook de grootste kerk van München. Wat direct opvalt is dat de kerk vooral uit rode baksteen is opgebouwd. Kenmerkend zijn de mooie glas-in-lood ramen. Wist je dat er ook een afdruk van een voetstap van de duivel (Teufelstritt) te zien is? Dit en nog veel meer details maken een bezoek aan deze kerk de moeite waard.

3. München Residenz

Het grootste paleis van München (en van Duitsland) mag je niet missen, het München Residenz. Hier verbleven vele hoogwaardigheidsbekleders in vroegere tijden. Beierse hertogen en keurvorsten woonden hier vanaf 1623 en Beierse koningen van 1806 tot 1918. Het is een van de belangrijkste musea voor kamerdecoratie van Europa en dit voormalige koninklijke paleis heeft liefst tien binnenplaatsen en 130 kamers. In de Festsaalbau is er een theater en een concertzaal en in de Schatzkammer liggen het gebedenboek van Karel de Kale, juwelen van koningin Therese en de kroon van keizerin Cunigunde. Wil je even genieten van de omliggende tuinen, dan kun je terecht bij het prachtige park Hofgarten.

4. Oktoberfest

München is gastheer van het grootste jaarlijks terugkerende volksfeest van Europa, van half september tot de eerste zondag in oktober: het Oktoberfest. Op het terrein Theresienwiese, niet ver van het stadscentrum, staan enorme biertenten waar duizenden bezoekers van het eten en drinken kunnen genieten. De geschiedenis van dit feest dateert van 1810, toen het voor het eerst werd gehouden ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Lodewijk van Beieren met Theresia van Saksen-Hildburghausen. Inmiddels komen er jaarlijks zes miljoen bezoekers op af. Leuk weetje: er mogen alleen bieren worden verkocht die in Beieren worden gebrouwen. En er is maar één maat bierglas, een bierpul van een liter, de ‘Maß’.

5. Marienplatz

Marienplatz is het hart van München, een druk plein vol voetgangers, straatartiesten en toeristen. De naam Marienplatz komt van Mariensäule, een zuil die ter ere van Maria op het plein in 1638 werd opgericht. Het plein werd vroeger als marktplein gebruikt. Als je het plein betreedt, zie je meteen het indrukwekkende en prachtige Neue Rathaus. Het fraaie gouden beeld van de Heilige Maagd Maria is nog zo’n blikvanger.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer