5 tips om geld te besparen op vakantie

door Reis om de Wereld
1,1K views

Ook als je weinig geld te besteden hebt, is het fijn om een paar dagen op reis te gaan. Maar al vind je goedkope vluchten, een vakantie kan al snel duurder uitvallen dan verwacht! Daarom geven we hier vijf tips hoe je geld kan besparen tijdens de vakantie.

1. Pak licht

Heb je een goedkope vlucht geboekt? Lees dan goed de bagagevoorwaarden! Goedkope vliegmaatschappijen zoals Ryanair en EasyJet hebben vaak strenge regels voor het formaat en gewicht van handbagage en brengen extra kosten in rekening voor ruimbagage.

Bovendien kunnen taxichauffeurs in sommige landen (bijvoorbeeld in Marokko) extra geld vragen om grote koffers mee te nemen, dus het loont om alleen het noodzakelijke mee te nemen. Vergeet ook niet thuis in te checken en je instapkaart uit te printen – op het vliegveld kost dit tussen de 20 en 55 Euro!

2. Geld opnemen

Geld opnemen of pinnen buiten de eurozone brengt vaak kosten met zich mee. De meeste banken brengen transactiekosten en een koersopslag in rekening, en soms telt de pinautomaat daar nog een extra bedrag bij op. Dit bedrag moet wel altijd op de automaat vermeld staan, dus let hierop voordat je pint!

Geldautomaten in de VS zijn vooral berucht vanwege de extra kosten, maar deze kun je omzeilen door in de winkel te pinnen en ‘cashback’ te vragen. Een buitenlandse automaat zal vaak vragen of je in de lokale valuta of in euro’s wil betalen, waarbij de lokale valuta altijd gunstiger uitpakt.

Een alternatieve manier van betalen is met een prepaid kaart zoals Revolut: hier stort je via een app op je telefoon geld van je bankrekening op, om daarna in 150 verschillende valuta’s te kunnen pinnen zonder extra kosten.

3. Goedkope tickets

Tickets voor evenementen en uitjes kunnen duur zijn, maar er zijn trucjes om geld te besparen. Wil je jouw favoriete voetballer in actie zien? Wedstrijden tussen twee grote clubs zijn erg populair (en dus duur), maar als een club tegen een lagere divisie speelt, zijn tickets vaak betaalbaar om de tribunes vol te krijgen.

Als je een weddenschap plaatst, kun je met een beetje geluk zelfs de prijs van je ticket terug winnen. Hier zit natuurlijk wel een risico aan vast, maar je kunt bijvoorbeeld in Groot-Brittannië al voor £1 wedden bij een plaatselijke ‘betting shop’. Er zijn ook meerdere websites waar je online kunt wedden, zoals Unibet. Ga je liever naar een musical? Voor de meeste West End shows in Londen zijn afgeprijsde tickets verkrijgbaar op de dag van de voorstelling, maar je moet wel vroeg in de rij gaan staan om zeker te zijn van een ticket! En nu we het toch over Londen hebben: de meeste musea zijn hier gratis!

4. Eet en drink zoals de locals

Als je door het centrum van een toeristische stad loopt, zie je vaak overal terrassen van restaurants, soms met obers die je al meteen een menukaart in handen schuiven. Deze drukbezochte locaties komen wel met een prijskaartje! Loop je een zijstraat in, dan duurt het waarschijnlijk niet lang voordat je een restaurant voor de locals tegenkomt – zit het hier vol, dan is het eten vast goed en voordelig!

Dit geldt ook voor drankjes. Bestel je bijvoorbeeld een latte in Lissabon, dan betaal je al gauw drie keer zoveel als voor een ‘café com leite’. Lokale wijnen zijn meestal ook goedkoper en van verrassend goede kwaliteit.

5. Voordelige accommodatie

Er zijn meerdere alternatieven voor dure hotelkamers. Je bent waarschijnlijk al bekend met AirBnB, waar je bijvoorbeeld een kamer (of zelfs een heel huis) kunt huren van een local. Ga je op fietsvakantie? Via de website warmshowers.org kun je gratis een nacht bij iemand slapen als je met de fiets reist!

Een vakantie hoeft niet duur te zijn! Ga je voor langere tijd op reis? Bespaar dan ook op je vaste lasten.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer