Immens groot. Dat kun je zeggen over Beijing, de hoofdstad van China. De stad heeft 20 miljoen inwoners en dat is flink meer dan heel Nederland. Beijing is het bestuurlijke centrum van het land, want de overheid regeert het land vanuit Beijing.
Als je naar China gaat, moet je Beijing hebben gezien. Je kunt hier gerust twee weken verblijven, want de metropool herbergt ongelooflijk veel bezienswaardigheden. Wat te denken van de Chinese Muur, de Verboden Stad en de vele honderden tempels.
Rust vind je in de groene tuin van Beijing, de dierentuin van Beijing. Hier kan je één van China’s meest bijzondere bewoners aanschouwen: de panda.
Hoogtepunten in Beijing
Beijing betekent ook letterlijk hoofdstad: Bei betekent ‘noordelijk’ en jing betekent ‘hoofdstad’. Sinds 1271 is Beijing al de hoofdstad van China. Maar wat zijn nu de hoogtepunten in Beijing? Het is onbegonnen werk om alles te bekijken, maar wij geven vijf plekken waar je zeker naartoe moet. Een Top5.
1. Het Olympisch stadion
Hier zie je het Olympisch station van de buitenkant. Het werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008 die dat toen in Beijing werd gehouden.
Met tientallen miljarden euro’s waren het de duurste Olympische Spelen ooit. De stad heeft daardoor een enorme impuls gekregen. Het is nu immers een bruisende metropool met een bijzondere architectuur van gebouwen, exclusieve tophotels en een zeer moderne metro.
Je kunt het Olympische Park nog steeds bezoeken. Naast het stadion kun je ook een bezoek brengen aan het Olympische zwembad, ook wel bekend als de Waterkubus.
2. Nanluoguxiang straat
Nanluoguxiang straat in Hutong gebied. Dit zijn wijken met een levendige wirwar van straten, wijken en buurten. Een plek in groot contrast met de vele wolkenkrabbers van de stad die je ook zult aantreffen.
De Hutongs zijn een sfeervol en hebben kleurrijke markten. Vooralsnog kunnen deze traditionele woonwijken met nauwe straatjes (zogeheten hutongs) blijven bestaan in het overdrukke Beijing.
3. Dierentuin van Beijing
De dierentuin van Beijing is in 1906 gebouwd en heeft een oppervlakte van 86 hectare. Het is opgedeeld in drie gebieden, ieder met een entree en parkeerplaats.
Blikvanger zijn de panda’s, China’s nationale troeteldier. Daarnaast kun je natuurlijk ook tijgers, leeuwen, nijlpaarden, apen, beren en allerlei soorten vogels bewonderen. Er is ook een groot aquarium met vissen.
In 1955 ging de Chinese dierentuin zich richten op het fokken van panda’s. Zo werden er in 2005 in heel China 38 panda’s kunstmatig bevrucht, waaruit 25 welpen werden geboren.
4. Tiananmen plein tempel
In het centrum van Beijing ligt het Plein van de Hemelse Vrede of Tiananmen-plein. Het heeft een oppervlakte van 800 meter breedte en 500 meter lengte. Je kunt onder meer het Monument van de Volkshelden, de Grote Hal van het Volk, Tiananmen-toren en het Nationale Museum bezoeken.
Dagelijks is er de ceremonie van het hijsen van de vlag. Het plein heeft een grote culturele betekenis. Hier vonden vroeger belangrijke evenementen plaats.
Recente was het plein het middelpunt van de Tiananmen-plein-protesten. In 1989 was er een demonstratie voor meer bewegingsvrijheid in China. Deze eindigde met van de staat van beleg door de regering, waarbij honderden burgers werden gedood.
5. De Verboden Stad
De Verboden Stad is een van de bekendste hoogtepunten in Beijing. Duizenden toeristen bezoeken dit gebouw, maar ook de Chinezen zelf komen er massaal op af.
De Verboden Stad treed je binnen via de Meridian Gate die vroeger voor de entree van de keizer was.
Het paleis in de Verboden Stad werd tussen 1406 en 1420 gebouwd. Het complex bestaat uit bijna 1000 gebouwen met 8700 kamers.
De Verboden Stad wordt zo genoemd omdat er vroeger geen gewone burgers mochten komen. Alleen de keizerlijke familie en dienaren hadden toegang tot de stad. Vroeger werd je geëxecuteerd als je er illegaal kwam, tegenwoordig kan iedere toerist de stad bezoeken. Gelukkig maar…
Tot slot…
Wil je nog even genieten van Beijing? BNN met Floortje Dessing maakte een filmpje met de hoogtepunten van de stad.