6 tips om een lange autorit op vakantie te overleven

door Reis om de Wereld
267 views

Op autovakantie naar Albanië? Of een roadtrip door Scandinavië? Het zijn prachtige bestemmingen, maar je moet er wel lang voor in de auto zitten. Hoe kun je een lange autorit van duizenden kilometers afstand overleven? We geven je 6 tips.  

1. Bereid je goed voor

Zeker met lange autoritten rijd je vaak door meerdere landen heen. Elk land heeft z’n eigen regels en verplichtingen. Lees je goed in en onderzoek wat nodig is. Zo is in Spanje en Italië een rood-wit markeringsbord achterop je auto verplicht als je een fietsendrager met je fietsen meeneemt. Simpel aan te schaffen in de Nederlandse buitensportwinkel.

Maar ook zijn tolvignets verplicht, zoals in Zwitserland. Je kunt ze vaak ook al kopen voordat je op vakantie gaat. En in  sommige landen is een veiligheidshesje of een brandblusser verplicht in de auto.

2. Zorg voor een auto in topconditie

Breng de auto voordat je op vakantie gaat, naar een garage voor een vakantiecheck. Het is een kleine, maar degelijke keuring waarbij alle onderdelen worden gecontroleerd, zoals bandenspanning en het oliepeil. Daarnaast controleren ze ook onderdelen van de auto die in de zomer extra belangrijk zijn.

Bij een trip naar een warm land is een airco in de auto belangrijk en die heeft elk jaar wel een opfrisbeurt nodig. Je moet er niet aan denken dat je onderweg met pech komt te staan door een defecte accu. Een andere accu kopen is dan de enige optie. Eventueel kun je overwegen om een acculader mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Niet te lang wachten met tanken

Iedereen die op vakantie gaat, herkent het: je denkt dat je het volgende tankstation wel haalt en rijdt met een bijna lege tank nog even door. Maar dan blijkt het volgende tankstation er pas over 50 kilometer te zijn. Veel landen zijn groter dan Nederland en minder dichtbevolkt. Er kan daarom soms wel honderd kilometer tussen twee tankstations zitten. Laat het er niet op aankomen of neem desnoods een extra jerrycan mee met brandstof.

En hetzelfde geldt natuurlijk voor elektrisch rijden. Het is verstandig om te kijken of er voldoende oplaadmogelijkheden zijn om je bestemming te bereiken.

4. Zorg voor vermaak onderweg

De verveling kan toeslaan na een paar dagen autorijden. Het is dus zaak om voldoende vertier en afleiding te regelen voor je medereizigers. De kids vermaken zich vaak prima met hun mobiele telefoon, maar voor de afwisseling kun je speelgoed en spelletjes meenemen, die je gezamenlijk doet. Goed voor de sfeer.

Daarnaast is een goede afspeellijst met muziek onontbeerlijk. Je kunt de muziek van tevoren downloaden zodat je die ook offline kunt luisteren. Dat scheelt weer in het aanschaffen van extra MB’s voor je mobiel.

5. Neem genoeg proviand mee

Het is verstandig om voldoende eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Neem ook altijd flessen water mee, vaak staan er onderweg lange files naar je vakantiebestemming en dan kun je niet even snel naar aan tankstation om een drankje te kopen.

Als de de airco aanstaat, heb je ook meer dorst en door te weinig drinken kun je hoofdpijn krijgen. Uiteraard moet je ook voldoende eten;  muesli- en krentenbollen is perfecte voeding om de honger te stillen.

6. Neem voldoende pauze

Als je de hele dag hebt gereden dan raak je zo rond 4 tot 5 uur in de middag vermoeid. Of direct na een stevige lunch of avondmaaltijd is er ook vaak een dipje. Dat zijn de momenten dat je moe bent en niet meer geconcentreerd. Het is dus belangrijk dat je regelmatig even rust neemt, elke twee tot drie uur een half uurtje rust.

Onderweg zijn er voldoende parkeerplaatsen om even de benen te strekken, te plassen of een frisse neus te halen. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer