7 Tips voor de ultieme vakantiefoto’s

door Reis om de Wereld
587 views

We willen graag allemaal mooie herinneringen overhouden aan die prachtige reis. Het maken van foto’s is nog steeds de beste manier om dit vast te leggen. Maar hoe maak je kwalitatief goede foto’s met een fotocamera of smartphone die eruit springen in je vakantiealbum? We geven je vijf tips.

1. Neem de tijd

Als je foto’s maakt onderweg, besteed er dan voldoende tijd aan. Niet even snel uitstappen, een paar foto’s maken en weer vertrekken. Vaak krijg je dan standaard foto’s zonder extra’s.

Kijk goed naar de positie waar je staat te fotograferen. Probeer de foto eens vanuit een verrassende positie te nemen, bijvoorbeeld door een laag standpunt te nemen of juist vanaf een hoger gelegen plek. Of misschien wel met een drone.
Let ook op ‘natuurlijke’ lijnen in het landschap, zoals een riviertje. De verdwijnende lijnen zorgen voor meer diepte in je foto.
Een onderwerp in het midden van de foto ligt voor de hand, maar soms is het afwisselender en spannender als het onderwerp aan de rand staat, of zelfs maar deels op de foto.

2. Slechte weersomstandigheden

Wil je niet de geijkte vakantiekiekjes, fotografeer dan ook met slecht weer. Bijna alle foto’s worden bij voorkeur met mooi weer gemaakt, maar het is veel verrassender om foto’s bij een onweersbui of harde wind te maken.

Niet alleen het landschap verandert er drastisch door, maar ook het licht, de mensen, de omstandigheden. Een dreigende lucht kan veel meer sfeer aan je foto geven.

Maar ook een zonsopgang of -ondergang is een spectaculaire manier om op de foto te zetten, want hier gaan licht en donker in elkaar over.

3. Zet een voorwerp op de voorgrond

Vaak worden er foto’s genomen van weidse uitzichten, een bergmassief, een woestijnvlakte. In het echt is dit overweldigend, maar als je de foto’s terugkijkt, valt het tegen.

Enerverend wordt het als je een voorwerp op de voorgrond van de foto zet. Bijvoorbeeld een boom aan de linkerkant of een markeringspaal van een wandelpad. Dat voorwerp zet de rest van de foto in een zeker perspectief. En dan zie je goed hoe groots en weids het uitzicht is.

4. Scherp stellen (of niet…)

Zorg voor scherpe foto’s. Een kleine beweging en je foto wordt onscherp.

Maar… soms zijn bewegende foto’s nog mooier!

Dat is best lastig, want je moet vaak snel kunnen reageren en ook kunnen omgaan met langere sluitertijden. De beste aanpak is om beweging in de foto te krijgen is door de achtergrond door de beweging onscherp te maken en het voorwerp scherp in beeld te brengen.

5. Ruimte vrijhouden

De meeste reizigers maken na afloop een reisalbum. In dat album is ook vaak de mogelijkheid om foto’s over de hele pagina te plaatsen.

Als je er fotobijschriften bij wilt zetten, is het handig dat je ruimte vrijmaakt in de foto. Zo kan bijvoorbeeld een fotobijschrift in het lucht worden geplaatst. Of een schuur aan de linkerkant die zelf niet zo interessant is.

6. Zorg voor een goed voorbereiding

Het gebeurt nog te vaak dat je op het moment van fotograferen een rood knipperend lampje ziet. Vervelend… De accu is zo goed als leeg! Neem dus een reserve-accu mee.

En dat geldt ook voor het geheugen van de camera. Tijdens je reis maak je honderden foto’s en dan is het soms handig om een extra geheugenkaart voor je camera of smartphone mee te nemen.

Zorg voor een hoge resolutie. Dat kost ruimte op je geheugenkaart, maar zo je kunt de foto’s dan thuis wel groot afdrukken.

7. Goed materiaal

Je kunt natuurlijk een spiegelreflex camera meenemen op reis, maar wellicht handiger is om een goede smartphone mee te nemen, zoals de Galaxy S8 van KPN.

Deze smartphones doen tegenwoordig niet meer onder voor een compacte camera.

Zowel de voor- als achtercamera van de Galaxy S8 zijn heel goed afgeregeld voor goed verlichte foto’s. Ook als er weinig licht is.

Deze camera stelt even snel scherp als je ogen en geeft scherpe foto’s op dankzij de Dual Pixel sensor en de lichtsterke lens. Met de verbeterde beeldverwerking kun je een serie opnamen maken. De smartphone combineert ze vervolgens tot één hoogwaardige foto. Het enige wat je hoeft te doen, is om de sluiterknop te drukken.

Naast de standaardfuncties is er de Pro-modus, die de mogelijkheid biedt om sluitertijd, ISO, kleuren, belichting, handmatig scherpstellen en de witbalans aan te passen.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips om een onvergetelijke vakantie ook in beeld te vatten. Fotografeerse!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer