Al varend de wereld zien

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 270 views

Toegegeven: als je met de boot de wereld wilt zien, doe je daar een stuk langer over dan met bijvoorbeeld een vliegtuig. Maar er zitten ook vele voordelen aan een vaarvakantie. We zetten deze voor je op een rij en geven je meteen wat tips mee.

Waarom varend op vakantie?

Een boot is al een vakantie op zich

Waar je in het vliegtuig de minuten telt tot je op je bestemming bent, is de boot al een vakantie op zich. Je haren in de wind, een ijskoud drankje in de je hand en genieten maar. Dat is toch net even iets anders dan opgepropt in een vliegtuig zitten.

Of je nu op Nederlandse wateren bent of op de Atlantische Oceaan: het kan al heerlijk zijn om simpelweg op een boot te vertoeven. Zeker op een cruise hoef je je met het grote aanbod geen dag te vervelen. En als je bewust ergens naartoe vaart, is de bestemming de kers op de taart in plaats van het doel.

Je hebt verschillende mogelijkheden

Een vaarvakantie kan vele vormen aannemen. Zo kun je zelf met een boot het water opgaan en zo de directe omgeving verkennen, maar je kunt ook een cruise die je langs verschillende exotische bestemmingen voert boeken. Deins je er niet voor terug om zelf te varen? Houd er dan wel rekening mee dat je in Nederland en vaarbewijs nodig hebt als je boot langer is dan 15 meter en harder gaat dan 20 kilometer per uur.

Varen hoeft geen groot budget te vergen

Doordat een vaarvakantie niet alleen vele vormen kan aannemen, maar ook op verschillende plekken in de wereld kan plaatsvinden, is het lastig een duidelijke uitspraak te doen over de prijs. De kosten kunnen flink uiteenlopen. Over het algemeen is de boot echter geen duur vervoermiddel en kun je ook met een krap budget gaan varen.

Je ontdekt bijzondere plekken

Met een boot kom je veel eerder op plekken waar je normaal gesproken niet zou komen en zo kun je verborgen pareltjes ontdekken. Er bestaan zelfs plaatsen die je alleen maar met boot kunt bereiken. Zulke plekken worden vaak gemarkeerd door een prachtige natuur, ongerepte stranden en volledige rust.

Tips voor een optimale vaarvakantie

Als je zelf gaat varen

Naast een vaarbewijs bij een grotere/snellere boot, vergt het behoorlijk wat voorbereiding om zelf te gaan varen. Om te beginnen: zorg altijd dat je de juiste papieren bij je hebt. Pak daarna een rugzak of reistas (liever geen koffer) in met je benodigdheden.

Dat zijn in ieder geval kleding voor alle weersomstandigheden, verzorgingsproducten zoals een tandenborstel, shampoo en zonnebrandcrème, beddengoed en voldoende eten en drinken. Eventueel kun je ook nog denken aan entertainment aan boord. Zorg daarnaast dat je in het bezit bent van een goede accu oplader.

Is jouw boot er helemaal klaar voor en je tas volledig ingepakt? Dan is het tijd om een goede route uit te stippelen. Het is geen goed idee om op de bonnefooi te gaan varen, omdat je gemakkelijk verdwaalt en je bovendien altijd rekening moet houden met de openingstijd van bruggen, sluizen of kanalen.

Als je met een cruise gaat

Voel je er niets voor om zelf te varen en ga je liever mee op een cruise? Dan scheelt het flink in de voorbereidingen, maar het kan alsnog zeker geen kwaad om goed beslagen ten ijs te komen. Dat begint al met het boeken van de cruise zelf: laat je niet zomaar verleiden door de laagste prijs.

Die lage prijs heeft namelijk vaak een reden. Kijk ook goed wat voor cruise het is: de één richt zich op bruisende feestjes en de ander weer op gezinnen. Verdiep je dus altijd goed in het aanbod voordat je gaat boeken.

Veel cruisegangers maken vervolgens de fout om te veel bagage mee te nemen. Hoewel je zou denken dat het niet uitmaakt omdat je het niet mee hoeft te slepen, is de kans groot dat je het een en ander wilt kopen op op z’n minst een van de stops. Maak tot slot een goed overzicht van de verwachte kosten. Niets zo vervelend als dat het ineens een stuk duurder uitvalt.

Eten zit bij veel cruises inbegrepen, maar voor de drankjes moet je wel vaak zelf betalen, tenzij je een drankenpakket neemt. Bereken altijd van tevoren of dit interessant kan zijn voor jou. Ruim daarnaast een budget in voor activiteiten en kosten tijdens de stop. Reken altijd liever te veel dan te weinig, dan kan het alleen maar meevallen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer