Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Alle ins en outs voor het aanvragen van een visum

50

Vaak is een paspoort genoeg om naar een ander land te reizen. Maar als je een verre reis maakt, heb je in bepaalde landen een visum nodig. Waar vraag je die aan en waarin verschilt deze per land. We zetten alle ins en outs voor je op een rijtje.

Wist je dat Belgische gezinnen in 2018 ruim 2300 euro uitgaven aan hun vakantie? Daarmee zijn de Belgen een van Europa’s meest reislustige volkjes, zo blijkt uit de jaarlijkse Europese Vakantiebarometer. Naast de Europese bestemmingen raken ook de verre reizen in trek: van Vietnam tot een rondreis door Amerika, van Peru tot Cambodja. Naast de benodigde inentingen is het ook belangrijk om te weten of je een visum nodig hebt.

Visum buitenland
Een visum is document waarmee je officiële toestemming krijgt om een land binnen te reizen en voor een bepaalde periode in dat land te verblijven. Een visum wordt afgegeven voor kortere (bijvoorbeeld een maand) of langere tijd (drie maanden) door het land waar de reiziger naartoe op vakantie gaat. Zo kan de overheid in het land waar je naartoe gaat, in de gaten houden wie het land binnenkomt en hoe lang de persoon er blijft.

Vroeger verliep het aanvragen van een visum via de ambassade of het consulaat. Dat was vrij omslachtig, want je moest dan langsgaan bij de ambassade om het document op te halen. Maar tegenwoordig zijn er speciale websites waar je online een visum kunt aanvragen tegen een redelijke prijs. Per land kan de aanvraag verschillen, maar reken op vijftien tot negentig euro per visum.

In Europa heeft je bij vrijwel geen enkel land een visum aan te vragen. Turkije is hierin een uitzondering. Gelukkig kun je deze online bij visum Turkije makkelijk al binnen vijf minuten aanvragen.

ESTA aanvragen

Als je naar Amerika reist, dan heb je voor de Verenigde Staten een visum nodig, ESTA genaamd. De letters ESTA staan voor Electronic System for Travel Authorisation (elektronisch systeem voor reistoestemming). Het ESTA aanvragen kan online en daarmee kun je negentig dagen aaneengesloten verblijven in de Verenigde Staten en Canada, maar ook de andere landen van Noord-Amerika, zoals Mexico en de Caraïbische eilanden. Wil je het jaar erop weer naar deze bestemming, kan dat, want ESTA is twee jaar geldig.

Let wel: een ESTA is geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten. Luchtvaartmaatschappijen controleren voor vertrek naar Amerika of elke reiziger in het bezit is van een geldig ESTA. Dat doen ze door het paspoortnummer in de database te checken met de toegekende reistoestemmingen van Amerikaanse douane.

Meest populaire bestemming in de Verenigde Staten is New York, the city that never sleeps. Een kwart van de Belgen wil de stad tenminste één keer in zijn leven bezoeken, zo blijkt ook uit de vakantiebarometer. En dat is terecht, want deze stad heeft zoveel te bieden. Je kunt de gratis staten Island ferry nemen en langs het vrijheidsbeeld varen. Doe als de locals en ga in Central Park hardlopen. Of bezoek de dierentuin, bijvoorbeeld Staten Island Zoo of The Bronx Zoo. Er is voor iedereen wat wils in The Big Apple.

visum buitenland
Zorg ervoor dat je nog wat ruimte overhoudt voor een visum stempel. Dat is in sommige landen nodig.

ETA aanvragen

Voor Canada geldt hetzelfde, met dien verstande dat het hier gaat om een eTA, oftewel electronic Travel Authorization. Voor deze eTA aanvragen voor Canada gelden weer iets andere regels.  Zo is dit vijf jaar geldig en mag je Canada onbeperkt bezoeken, maar elke reis mag niet meer dan zes maanden duren.cWil je alvast war inspiratie opdoen voor dit land. Lees dan ook het reisverhaal Rondreis door het uitgestrekte Canada.

Want Canada is eveneens een populaire bestemming voor de Belgen. Dat komt mede omdat er in de loop der tijd veel landgenoten naartoe zijn geëmigreerd. Dat begon vanaf de negentiende eeuw toen vooral veel boerenfamilies uit Oost- en West-Vlaanderen naar Canada vertrokken. In Manitoba en Alberta kregen ze een stuk grond met als voorwaarde dat ze er suikerbieten groenten- en fruit teelden. Er wonen nu meer dan tienduizend Belgen in Canada en dat is voor vele landgenoten in België reden om de familie tijdens een vakantietrip op te zoeken.

Tips voor visum

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Dat geldt ook voor het regelen van een visum. We geven je nog een paar tips mee om te voorkomen dat je visum wordt geweigerd:

  • Check de geldigheid van je paspoort. Er zijn landen die eisen dat je paspoort minstens zes maanden na afloop van het visum nog geldig is.
  • Als je online een visum hebt aangevraagd, is het handig is om deze uit te printen en bij je paspoort te leggen.
  • Kijk of er nog visum stempels in het paspoort kunnen staan.
Als je je nog verder wilt inlezen, lees dan meer informatie over de ESTA aanvraag.