Alles wat je moet weten over het visum Amerika 

door Reis om de Wereld
655 views

Het Visa Waiver Program zorgt ervoor dat veel landen geen visumverplichting kennen om te reizen naar Amerika.

Om toch deze reizigers te controleren alvorens ze de Verenigde Staten betreden, is het ESTA systeem in werking gesteld. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming, wat ervoor zorgt dat het ook eenvoudig online aan te vragen is.

ESTA of visum?

Het ESTA systeem zorgt ervoor dat het reizen naar Amerika een stuk goedkoper is, en minder tijd vergt. Zo hoef je niet naar de ambassade, wat vaak veel tijd in beslag neemt. Ook duurt het proces een stuk minder lang, het kan namelijk tot vijf weken duren om een visum Amerika aanvraag te verwerken.

Het ESTA wordt doorgaans binnen 12 uur al toegekend, en kan in uitzonderlijke gevallen maximaal 72 uur in beslag nemen. Wanneer een ESTA afgewezen wordt, is het voor de reiziger nog wel mogelijk om het visum aan te vragen. Tijdens deze procedure wordt er namelijk een interview afgenomen, waarbij de ambassade in meer detail kan gaan voor verduidelijking. Dit is niet mogelijk op het ESTA formulier.

Het aanvraagproces

Het aanvragen van een visum gaat iets anders dan het aanvragen van een ESTA. Hierbij worden er namelijk veel documenten verwacht, en onder andere een pasfoto. Daarnaast komt er een interview bij kijken om te zien of de reiziger binnen het regelement van het visum valt.

Het kan ook lastiger zijn om het visum te bemachtigen, aangezien het ESTA al eens is afgekeurd. De reden hiervan wordt vaak verder onderzocht tijdens de visumaanvraag, waarbij er van beide kanten meer input optreedt. Dit kan natuurlijk ook leiden tot het goedkeuren van het visum, op basis van onderbouwing van de reiziger.

Aangezien dit proces veel tijd in beslag neemt, en eveneens een fysiek bezoek aan de ambassade vereist, is het aangeraden om het ESTA proces ruim van tevoren te starten. Op deze manier kom je niet in tijdnood doordat de visum aanvraag veel tijd in beslag neemt.

Soorten visa

Er zijn eigenlijk twee soorten visa:

 • Het niet immigratie visa (voor verschillende tijdelijke reizen)
 • Het immigratie visa (bedoelt voor permanente verblijfsvergunning)

Daarnaast heb je nog veel verschillende subvisa, waaronder het B1/B2 visa.

B1 Visum

 • Voor zakelijke reizigers die geen gebruik van het Visa Waiver Program kunnen of willen maken.
 • Er mag geen geschoolde of ongeschoolde arbeid worden verricht.

Wat wel mogelijk is:

 • Commerciële transacties ondernemen die niet onder uitvoerend werk vallen;
 • Contractonderhandelingen;
 • Vennoten raadplegen;
 • Procederen;
 • Het bezoeken van wetenschappelijke, educatieve, professionele of zakelijke conventies, conferenties of seminars;
 • Onafhankelijk onderzoek uitvoeren

B2 visum

Dit is een soortgelijk visum, maar dan voor toeristische reizen. Toch zijn er een aantal andere mogelijkheden dan toerisme:

 • Het ondergaan van een medische behandeling bij een Amerikaanse specialist. Hiervoor moet er aangetoond worden dat je dit kunt vergoeden.
 • Sociale evenementen bezoeken, zoals een congres of festival.
 • Kort studeren in Amerika. Hieraan zitten enkele voorwaarden verbonden, het is namelijk niet mogelijk om een uitgebreide studie aan een universiteit te volgen. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een cursus te volgen, zolang dit niet de hoofdzaak van het verblijf is.
 • Een amateur entertainer of atleet mag gebruikmaken van het B2 visum wanneer zij nooit betaald hebben gekregen voor het zijn van een entertainer of atleet. Zij mogen voor dit optreden ook geen tegenprestatie ontvangen.

Waarom een visum in plaats van een ESTA?

Aangezien het aanvragen van een visum een tijdrovend maar ook ingewikkeld proces is, is het voor veel reizigers een stuk aantrekkelijker om een ESTA aan te vragen. Toch zijn er bepaalde redenen om toch te kiezen voor het aanvragen van een visum voor Amerika.

Zo kun je met een toeristisch visum 180 dagen in Amerika verblijven, waar dat met het ESTA maximaal 90 dagen betreft.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer