Angola

Vanaf de grens met Angola heb je uitzicht op de Epupa watervallen en de Kuene rivier, het is de natuurlijke grens met Namibië.

Angola is nog steeds een land voor gevorderde reizigers. Het land heeft genoeg moois te bieden, waaronder prachtige nationale parken en de hoofdstad Luanda met Portugese koloniale invloeden.

Voorzichtigheid is wel geboden, want buiten de hoofdstad Luanda kan het riskant zijn. Zo wordt er nog gestreden om een enclave in het noorden, Cabinda en reizen naar het westen van het land kan ook riskant zijn. Landmijnen vormen nog steeds een bedreiging in het hele land.

Hoofdstad Luanda

Toch zijn er nog toeristische juweeltjes die dit land zo bijzonder maken. De uitgestrekte stranden, de prachtige wildparken of de restanten en ruïnes van het Portugese kolonialisme.Dat laatste zie je vooral in de hoofdstad Luanda terug, een stad die redelijk veilig is en waar ook veel expats wonen

Diogo Cao

Angola bestond in de vijftiende eeuw uit verschillende koninkrijken en stamgebieden, waaronder Kongo, Ndonga en Benguela. Angola werd in 1483 werd Angola door de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cao ontdekt. De naam Angola is daarbij afgeleid van de titel Ngola van de heersers van het voormalige koninkrijk Ndongo, een stam daterend uit de vijftiende eeuw.

In de eeuwen daarna werden bijna vier miljoen Angolezen als slaven door de Portugezen verhandeld, vooral naar Brazilië. Angola werd in de negentiende eeuw een Portugese kolonie en heette Portugees West-Afrika. Na de Tweede Wereldoorlog werd Angola een overzees gebiedsdeel. Maar de Angolezen kwamen langzaam naar zeker in opstand en dat leidde in 1956 tot de oprichting van verschillende vrijheidsbewegingen, waaronder de MPLA, de Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola.

Waar andere Afrikaanse staten in de jaren zeventig al lang onafhankelijk waren,  bleef Portugal de scepter zwaaien over haar koloniën in Afrika, naast Angola was dat ook Guinee-Bissau, Mozambique en Kaapverdië. Uiteindelijk bezweek Portugal onder de druk en droeg op 11 november 1975 de macht over aan de MPLA.

UNITA

De UNITA, een andere politieke partij wilde meeregeren, maar werd door de MPLA op een zijspoor gezet. Zuid-Afrika, dat symphatiseerde met de UNITA,  trok daarom Angola binnen. Maar het werd een langdurig conflict, want de MPLA werd geholpen door Cuba en de Sovjet-Unie. Na Amerikaanse bemiddeling werd in 1988 vrede gesloten tussen Zuid-Afrika en Angola.

De burgeroorlog tussen UNITA en de MPLA ging echter door. In 2002 werd Jonas Savimbi,  leider van UNITA, gedood in gevechten met regeringstroepen. Daarna volgde  en een staakt-het-vuren tussen MPLA en UNITA. Hoewel de politieke situatie van het land begon te stabiliseren, blijven democratische processen uit.

Door de aanhoudende oorlog en als gevolg daarvan vele mijnenvelden verkeert is er een ernstige humanitaire crisis. Bovendien zijn er acties van de guerrilla bewegingen die strijden voor de onafhankelijkheid van de noordelijke exclave van Cabinda. Die zich bevindt aan de Atlantische kust ten noorden van Angola.

Olifanten op savanne

In Angola komen veel  wilde dieren voor, zoals de olifant, giraffe, zebra, gnoe, impala’s en neushoorn.  Er zijn dertien nationale parken in het land. Het landschap van Angola bestaat uit savannes en grasland. In het noordoosten zie je vooral beboste valleien, die voor harthout zorgen. Vroeger waren er grote regenwouden in het land, maar die zijn verdwenen door intensieve landbouw.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer