Arenas (Spanje), toegangspoort van de Mujedar route

door Reis om de Wereld
1,2K views

Arenas (Spanje) is een klein dorpje, diep verscholen in de regio Axarquia. Het ‘witte’ dorpje, drie kwartier rijden ten oosten van Malaga, is de toegangspoort van Mujedar route, die vijf dorpjes met Moorse invloeden met elkaar verbindt. De conclusie is snel getrokken: eigenlijk is het maagdelijke Arenas veel leuker en authentieker dan het hoog toeristische Frigiliana, waar ook in het voorjaar al bussen vol toeristen een korte stop houden.

Als je een weekje naar Malaga vliegt, kun je ale kanten op: een wandelvakantie in de Sierras, zonnen aan de Costa del Sol, maar je kunt ook een huisje huren in de bergen.

Wij kozen voor dat laatste. Vanuit een mooie villa op een berg met uitzicht op zee maakten we diverse tripjes.

Waaronder een korte wandeling vanuit ons huisje naar het dorpje Arenas, diep verscholen in de bergen.

Vanaf ons vakantiehuis, hoog in de heuvels van de regio Axarquia lopen we een paar kilometer langs een kronkelende weg naar het typisch Spaanse dorpjes met de witte huizen.

Arenas Spanje, een foto impressie:

Dit is het huisje in de bergen, Casa Martijo, voor acht personen dat je kunt huren bij onder andere Belvilla. Een ruim huis, alle drie slaapkamers hebben een badkamer. Niet heel idyllisch, maar toch smaakvol en met een zwembad. Dat in het voorjaar nog wel koud aanvoelt.

villa-arenas-costa-del-sol-spanje

Dit is de weg naar het huis toe. Voor wie er geen ervaring mee heeft, is het erg steil om met de auto te rijden. Ik had er zelf in ieder geval geen ontspannen gevoel bij, maar als je de weg dagelijks af en op rijdt, went het.

arenas-spanje-luxe-villa

Onderweg naar Arenas kom je prachtige huizen tegen. Tegen de bergwanden is het bezaait met dit soort landelijke huizen. Ook zijn er in dit gebied veel vakantiehuizen.

 

Arenas is een kleine stad in het midden gelegen van de regio Axarguia, temidden van olijfbomen amandelen en wijnstokken. De stad is de toegangspoort tot de Mujedar Route, een route met vel kastelen en Moorse torens, en Bentomiz kasteel, dat een Iberische oorsprong heeft, en door de phoeniciers en de Grieken werd gebruikt om hun eigen gebouwen te ondersteunen. Daarna werd het veroverd door de Romeinen , want er zijn sporen gevonden van Romeinse baden. Maar de moslims bouwden het kasteel uit tot een groter belang in de regio en het werd onderdeel van de versterkingen van de regio. Toen de overheersing werd overgenomen dor de Christenen, sloot de plaatselijke bevolking een pact met Ferdinand de Katholiek om hun moskee te houden in de oorspronkelijke staat.

Als voornaamste kenmerken van de Mudejar architectuur zijn het gebruik van baksteen en de constructie van hoefijzervormige bogen te vermelden. De aanwezigheid van een opeenvolging van blinde bogen en boogjes evenals deze van arabesken is typisch mudejar. Voor de interieurdecoratie werd gebruikgemaakt van stucwerk, van keramiek onder de vorm van azulejos, van houten plafonds met inlegwerk.

Mudejar is een benaming die in Spanje werd gebruikt ter aanduiding van de plaatselijke moslims in de 14e en 15e eeuw, die zich moesten onderwerpen aan de niet-moslimautoriteiten in de gebieden die de christenen op het Iberisch Schiereiland heroverd hadden.

De route van veertig kilometer bevat vijf kleine dorpjes die goed bewaard zijn gebleven met d e Mujedar architectuur. ‘Naast Arenas ook Archez, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno. De Mujedar stijl maakt gebruik van stenen, glazenkeramiek en pleisterwerk als externe decoratie. De materialen waren goedkoop en makkelijk te krijgen en te bouwen. Alle vijf dorpen zijn aan de voet van de Sierra sa Tejeda.

spanje-arenas molenstenen

Een bewijs dat we in Arenas zijn aanbeland. Zijn dit molenstenen?

arenas-spanje-dorp

Overzicht van het dorp.

arenas-spanje-muurschildering

Er zijn diverse muurschilderijen en tekeningen terug te vinden in het dorp.

 

arenas-spanje-kleine-straatjes

Arenas kenmerkt zich door vele kleine, nauwe straatjes. We zijn hier rond de middag, als alle winkels net dicht zijn.

arenas-spanje-kerkje-in-centrum arenas-spanje-kerk-in-het-centrum

Een kerkje, midden in de stad. Aan het kerkje, dat aan een schattig plein ligt, is ook een barretje waar de plaatselijke bevolking terecht kan voor een frisdrankje of fles cerveza.

arenas-spanje-deur

Een voordeur in Arenas, vaak doen de bewoners niet de deur dicht, maar hebben ze er een gordijntje voor om toch wat privacy te hebben. En tegen vliegen of de zon.

arenas-spanje-marcel-en-anique

Het plaatselijke café. Zoveel leuker dan zo’n toeristisch tentje in Frigliana. Wij bestelden café latte, want cappuccino hebben ze hier niet.

arenas-spanje-huis-te-koop

Nog een huisje te koop. Dit huisje stond voor 250.000 euro te koop. Toch nog prijzig voor een afgelegen omgeving als dit.

 

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer