Autoverzekering: de dekking in het buitenland

door Reis om de Wereld
692 views

In plaats van het vliegtuig te pakken, veel mooie plekken over te slaan én oke… wel snel op je reisbestemming aan te komen, pak je de auto.

Op wereldreis met de auto geeft veel vrijheid. Je hebt altijd je eigen, kleine vertrouwde ruimte binnen handbereik. Ook kun je gaan en staan waar je wilt zonder afhankelijk te zijn van ander vervoer – of in elk geval tot op zekere hoogte. Je kunt ervoor kiezen om overal op de bonnefooi heen te rijden, of je plant vooraf wel het een en ander.

Dat laatste kan wel handig zijn, vooral ook zodat je je kunt voorbereiden op wat je nodig hebt in de auto als je door bepaalde landen rijdt. Sommige spullen zijn namelijk verplicht. En… denk je ook aan de autoverzekering? Wij vertellen je hoe je verzekerd bent in het buitenland.

Dekking in Nederland

De dekking die je in Nederland hebt met je autoverzekering, geldt vaak ook in het buitenland. Wel kunnen er afwijkende voorwaarden zijn, dus controleer dit voordat je vertrekt bij de autoverzekeraar. Dan zou je er nog voor kunnen kiezen om een eventueel betere autoverzekering af te sluiten. Hoe zit het met de uitgebreidheid van de dekkingen?

Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij met de auto aan andere bestuurders en wagens veroorzaakt. De WA + beperkt casco en de allrisk vergoeden dit soort schade ook, maar bieden extra’s. Hiervoor betaal je dan ook meer premie. De WA + beperkt casco zorgt voor dekking bij diefstal en inbraak, brand-, storm- en ruitschade.

De allrisk doet dit ook, en biedt ook nog dekking bij vandalisme én schade die aan de auto ontstaat door eigen schuld. Afhankelijk van de dagwaarde van de auto en jouw financiële situatie kun je meestal wel een verstandige keuze maken en een passende autoverzekering afsluiten.

Sluit aanvullende verzekering pechhulp buitenland af

Als je op wereldreis gaat met je auto, kan het een verstandige keuze zijn om een pechhulp buitenlandmodule af te sluiten. Hiermee zorg je ervoor dat je je verzekert voor zaken die met de autoverzekering meestal niet worden vergoed.

Het gaat dan om repatriëring van inzittenden en de auto of vervangend vervoer als een reparatie niet – of niet meteen – mogelijk is. Ook heb je natuurlijk recht op pechhulpservice en kan het zijn dat extra verblijfskosten bij een uitloop van de reparatie worden vergoed.

Zorg er wel voor dat je een pechhulpverzekering niet dubbel afsluit. Pechhulp kan namelijk via verschillende verzekeringen meeverzekerd worden; de autoverzekering, een pechhulpdienst zoals de ANWB en de reisverzekering. Veel mensen zijn dan ook zonder dat ze het doorhebben dubbelverzekerd voor pechhulp.

Groene kaart

Neem je groene kaart mee, in sommige landen is dit bewijs namelijk verplicht. Al geldt de verplichting in de meeste landen niet, het is wel verstandig om bij je te hebben. Ga je naar Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Montenegro, Oekraïne, Tunesië, Turkije of Wit-Rusland? Dan ben je verplicht om de groene kaart mee te nemen.

De groene kaart is een bewijs, een groen papiertje of een in creditcardvorm, waarmee je kunt aantonen dat je de auto verzekerd hebt. Op deze groene kaart staat belangrijke informatie, zoals in welke landen je verzekerd bent, welke periode de verzekering geldt, contactgegevens van de autoverzekeraar en van hulpdiensten, welk kenteken verzekerd is en het chassisnummer.

Nederlands rijbewijs of internationaal rijbewijs (IRB)

Zoek uit of je een internationaal rijbewijs (IRB) nodig hebt voor jouw reis. Heb je het plan om op avontuur te gaan, en weet je nog niet welke landen je allemaal zult gaan doorrijden? Dan kan het verstandig zijn om er sowieso eentje aan te vragen. In de meeste Europese landen heb je dit rijbewijs niet nodig en voldoet het Nederlandse rijbewijs.

Veel delen van de wereld accepteren het Nederlandse rijbewijs, ook in continenten Afrika, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië. Ga je een auto huren, dan kan het wel zijn dat het IRB wordt vereist.

Het kan dus geen kwaad om dit rijbewijs aan te schaffen. Het aanvragen van een IRB doe je bij een ANWB-winkel. Als lid kost zo’n rijbewijs je € 17,95 en als niet-lid betaal je één euro meer. Ga langs met een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs.

Basiskennis van techniek

Zorg ervoor dat je een beetje verstand hebt van hoe je een auto kunt repareren. Stel je voor dat je autopech krijgt op een afgelegen plek, dan is het handig als je zelf het een en ander weet van de techniek van de wagen. Lees online wat over reparaties en andere technieken of probeer wat basiskennis te vergaren via van een van de mensen in je omgeving.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer