Hoe zit het met je baan opzeggen en je woning verhuren of verkopen? Voordat je voor een langere periode op reis gaat, moet er een hele lijst worden afgehandeld.
Voordat je voor een langere periode op reis gaat, moet er een hele to-do lijst worden afgehandeld: je reis voorbereiden, prikken halen bij de GG&GD, een afscheidsfeestje. Maar ook: Ga je je huis verhuren en baan opzeggen. In dit hoofdstuk lees je wat je het beste kunt doen met je woning en hoe je baan opzeggen.
Maanden, misschien zelfs jaren loop je al rond met het idee voor langere tijd op reis te gaan. Maar wanneer is het juiste moment? Nadat je bent afgestudeerd? Maar dan heb je vaak niet zoveel geld. Dan toch maar eerst werken. Het blijft kriebelen. Zwemmen in de Stille Oceaan, een zonsondergang in Japan. Uiteindelijk hak je de knoop door. Je gaat!
Je baan opzeggen
Nu de beslissing is genomen, moet er heel wat worden geregeld. Wat doe je bijvoorbeeld met je baan? Er zijn een aantal mogelijkheden. Allereerst kun je je baan opzeggen en nieuw werk zoeken na terugkomst in Nederland. Het voordeel is dat je langer kunt reizen wanneer het je goed bevalt. Daar tegenover staat dat je geen financiële zekerheid hebt bij thuiskomst.
Onbetaald verlof
Onbetaald verlof aanvragen bij je werkgever is een tweede optie. ‘t Voordeel is dat je er zeker van bent dat je weer aan de slag kunt na je reis. En da’s prettig, omdat je direct weer een inkomen hebt en een bepaalde regelmaat bij thuiskomst. Onbetaald verlof Wat leg je vast voor het onbetaald verlof?
- de periode van het verlof
- stopzetting loon
- eventuele rechten die vervallen op vakantiegeld, 13e maand, gebruik lease-auto en andere secundaire arbeidsvoorwaarden
- aantal vakantiedagen Let erop dat de volgende zaken goed geregeld zijn:
- pensioen
- WW-premie en –rechten
- Ziektekostenverzekering
- aanspraak op ziektewet
Terug in je oude vertrouwde werkomgeving. Zo pas je je makkelijker aan aan het ‘gewone’ leventje thuis. Nadeel is wel dat je vrij snel weer in de dagelijkse sleur zit en niet echt de tijd hebt om de reis goed te laten bezinken. Een derde mogelijkheid is om, voordat je op reis gaat, te solliciteren naar een nieuwe functie. Het is lastig om van tevoren een baan te vinden wanneer je voor bijvoorbeeld een jaar op reis gaat. Dit kan dus alleen bij een kortere periode, zo’n twee à drie maanden. Na een leven als wereldreiziger is het misschien leuker om bij thuiskomst een nieuwe start te maken. Dit betekent wel dat je, naast alles wat je al moet regelen, ook nog moet solliciteren. Dit geeft extra stress.
Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op UWV of CWI Net.
Je huis?
Een studentenkamer, flat of vrijstaand huis. Het maakt niet uit hoe groot het is, het is jouw thuis. Wil je na je reis het liefst terugkeren in je eigen woonruimte? Of ben je er na het reizen zo aan gewend dat je steeds ergens anders slaapt, dat je je huur opzegt en wel ziet wat er gebeurt bij terugkomst in Nederland? Het verschilt per persoon. Doe vooral waar je je zelf het prettigst bij voelt.
Huis te koop!
Je pakt het rigoureus aan: je gaat je baan opzeggen en je verkoopt het huis. Hoe doe je dat? Het is veel rompslomp, want het liefst wil je tijd besteden aan de échte voorbereidingen van je reis. Een optie is om een makelaar in te huren die de verkoop regelt. Dat scheelt een hoop tijd, maar kost wel meer geld. Alleen als je voldoende tijd hebt, kun je de verkoop zelf regelen. Biedt je huis te koop aan op internet of zet een bordje ‘Te koop’ in je tuin. Het is meer geregel, maar je bent geen bemiddelingskosten kwijt aan een makelaar. Mocht dit toch niet lukken, dan kun je alsnog een makelaar in de arm nemen. Als je huis is verkocht, heb je een flink bedrag op je bankrekening staan. Van dit geld kun je een leuke reis maken… Een deel van het geld zal waarschijnlijk opgaan aan het opslaan van je meubelen. Tenzij je die ook verkoopt. Je bent gelijk af van een heleboel geregel. Je hebt geen kosten meer aan je huis en je hoeft niemand te vragen om je huis te beheren. Wel moet je bij terugkomst in Nederland nieuwe woonruimte zoeken.
Oost West, thuis best
Eigenlijk ben je best wel gehecht aan je driekamerwoning met balkon op het zuiden. Na je reis keer je het liefst terug in je eigen woning. Daarom ga je ‘t huis verhuren. Wat moet daar zoal voor worden geregeld? Bij een koophuis:
- check in de voorwaarden van je hypotheek of je je huis mag verhuren. Neem eventueel contact op met de bank/verzekeringsmaatschappij waar je hypotheek loopt.
- zorg voor een goed huurcontract. Bij Vereniging Eigen Huis kun je een standaard huurovereenkomst (‘Tijdelijk huurcontract’) aanvragen. Voeg hieraan je eigen wensen en eisen toe. Kijk voor meer informatie op Eigen huis wanneer je je huis via een speciaal verhuurbedrijf verhuurt, dan zorgen zij voor de huurovereenkomst. Lees het contract goed door. Wellicht wil je er nog zaken aan toevoegen of juist eruit weglaten. Bij een huurwoning:
- check in je huurcontract of je je huurwoning mag onderverhuren. Neem bij twijfel contact op met de woningbouwvereniging of verhuurder.
- zie verder de punten hierboven bij een koophuis.
Er zijn verschillende organisaties gespecialiseerd in het tijdelijk verhuren van (gemeubileerde) woningen. De volgende bedrijven kunnen voor je bemiddelen:
- Kamernet.nl
- Directwonen.nl
- Rotsvast.nl Of informeer bij multinationals of ze woonruimte zoeken voor buitenlandse werknemers. Op die manier ben je geen geld kwijt aan een verhuurbedrijf. Zet wel alles goed op papier, zodat je problemen voorkomt. (Tijdelijke) huurders hebben veel rechten. Spreek daarom bijvoorbeeld goed af wat de begin- en einddatum van de huurperiode zijn. Dan sta je zelf sterk. Ook kun je, net als bij ’t verkopen van een huis, zélf je huis te huur aanbieden via krant, internet of door een bordje ‘huis (tijdelijk) te huur’ in je tuin te zetten.
Verhuren heeft als groot voordeel dat je geen extra (woon)lasten hebt tijdens je reis. Misschien maak je zelfs wel winst! En je weet ook zeker dat je huis bewoond wordt, zodat er minder kans is op inbraak. Als de verhuur eenmaal geregeld is, vraag je je misschien af hoe die nieuwe huurder met jouw spullen omgaat. Als je geen risico wilt lopen, sla dan je dierbare spullen tijdelijk op bij gespecialiseerde bedrijven voor opslag van meubilair, zoals Shurgard.nl of Allsafe. Een goedkopere oplossing is om de spiegel van je oma en dat mooie bronzen beeld te stallen bij familie en vrienden. Bekijk wat het handigst is.
Door ’t overlijden van bijvoorbeeld een familielid, kan het zijn dat je onverhoopt eerder terug moet keren. Wanneer de woning is verhuurd, kun je niet eerder terecht in je huis. En verdiep je ook in de financiële kant van de verhuur. Maak je winst of kun je een extra aanslag van de belastingdienst verwachten? Check dit op Belastingdienst of informeer bij een belastingadvieskantoor. Zorg ervoor dat degene die jouw financiën regelt tijdens je afwezigheid goed in de gaten houdt dat de huur wordt betaald. Het zou toch heel vervelend zijn dat bij thuiskomst blijkt dat de huurders zich niet aan hun afspraak hebben gehouden. Dat geeft een hoop gedoe.
Huis leeg achterlaten
Je kunt je huis ook onbewoond achterlaten. Dat heeft wel nadelen. De kans bestaat dat er wordt ingebroken, want inbrekers hebben het snel door dat een huis leegstaat. Om dit te voorkomen, kun je een vriend of familielid vragen om op je huis te passen. En het is de vraag of je wel verzekerd bent tegen inbraak als je voor een langere periode op reis bent.