Bagage op wereldreis

door Reis om de Wereld
1,7K views
bagage op wereldreis

Ik ga op reis en welke bagage op wereldreis neem ik mee? Elke wereldreiziger die voor korte of langere periode op reis gaat, worstelt met deze vraag. In dit hoofdstuk worden tips en adviezen gegeven.

Wat neem ik mee? Elke wereldreiziger die voor korte of langere periode op reis gaat, worstelt met deze vraag. In dit hoofdstuk worden tips en adviezen gegeven over uitrusting en bagage.

Ook komen twee wereldreizigers en een bagagespecialist aan het woord die vertellen over hun persoonlijk ervaringen met backpacken. Wat nemen zij mee?

Bagage op wereldreis

Bij de voorbereiding op een reis is het allereerst van belang om te bepalen waar je je bagage in gaat vervoeren, in een rugzak (“backpacker”) of een koffer (“suitcase”).

Onder reizigers is een rugzak verreweg het populairst. Zeker naar een verre bestemming is een backpacker veel handiger. Een rugzak is over het algemeen wendbaarder, loopt prettiger en kan makkelijker in kleine bagageruimtes gepropt worden, zoals in het laadruim van een bus of in de achterbak van een taxi.

Bijkomende voordelen zijn dat een rugzak na de vlucht op het vliegveld doorgaans eerder op de bagageband terechtkomt en dat je een backpacker ook kunt gebruiken voor trips, trektochten en expedities ter plaatse.

Een rugzak is multifunctioneel en kun je ook thuis weer voor talloze activiteiten gebruiken.

Rugzak

Heb je eenmaal de juiste rugzak gevonden, dan kan het inpakken beginnen. De algemene stelregel luidt: reis zo licht mogelijk.

Voor een korte stedentrip of een georganiseerde busreis prefereren sommige reizigers een koffer, omdat ze hierin hun bagage netter kunnen ordenen. Vooral een handbagage koffer is dan handig.

Maar ook hier geldt dat een rugzak in de meeste landen meer voordelen biedt. In de westerse steden lopen de wieltjes misschien nog soepeltjes over de straten, maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika zitten de straten vaak vol kuilen, gaten en hobbels, en vind je vaak bedelaars, handelswaar, zwerfhonden en andere dieren op je pad. Niet de meest geschikte plek voor een koffer op wielen.

Als je bagage steeds wordt gedragen, zoals bij een geheel verzorgde busreis, is een koffer natuurlijk ideaal. Houd er echter wel rekening mee dat een koffer diefstal gevoeliger is dan een rugzak.

Met een suitcase ben je voor de lokale bevolking zichtbaar een “echte” toerist en daardoor een duidelijkere prooi voor bedelaars, zakkenrollers en bagsnatchers.

Een minder bekende uitrusting is de duffelbag (“duffle bag”), een sterke cilindervormige opbergzak met één grote opening en draagriemen.

Een duffeltas valt op reis minder op dan met een rugzak of een koffer, maar is onpraktischer in gebruik: een dubbelbag is vaak logger, loopt minder prettig en heeft geen extra bagagevakjes. Wel kun je een duffeltas, net als een backpacker, overal inproppen en voor verschillende doeleinden gebruiken.

Aanbod van rugzakken

Heb je eenmaal de keuze gemaakt om een rugzak aan te schaffen, dan begint het kiezen eigenlijk pas echt. Het aanbod van backpackers is namelijk overweldigend.

Welke rugzakmerken zijn de beste? Welk volume moet je backpacker hebben? Hoe belangrijk is de lengte van de rugzak? Waar moet je bij het passen van een rugtas op letten?

Voor al deze vragen kun je terecht bij het meestal bekwame winkelpersoneel van de vele Nederlandse buitensportzaken.

Op basis van het totaalplaatje van je lengte, postuur, bestemming, reisdoel en budget kan een medewerker van een outdoorwinkel je een op jouw wensen afgestemde rugzak adviseren (voor een overzicht van alle buitensportzaken in Nederland, surf naar Outdoorworld of Hiking-site. Weet je al wat voor merk en soort rugzak je wilt hebben, dan kun je ook op internet een geschikte backpacker bestellen.

Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten backpacks voor verschillende doeleinden. Een goede tip is dus om backpacks qua specificaties met elkaar te vergelijken en de goedkoopste prijs te vinden. Op deze vergelijker vind je een gebruiksvriendelijke oplossing om de juiste rugzak voor jou te vinden.’

Op Op Pad staan internetadressen van de verschillende buitensportmerken (je moet echter wel abonnee van de ANWB of Op Pad zijn om toegang te krijgen tot de “merkengids”) en op Hiking-site is een uitgebreid overzicht van online buitensportzaken te vinden.

Een rugzak moet in de eerste plaats gewoon lekker zitten. Ongeacht het doel van de reis dien je daarom altijd een paar algemene eisen aan je rugzak te stellen.

Draagcomfort

Een backpacker moet niet pijnlijk zijn om te dragen (draagcomfort), genoeg ruimte bieden aan armen, benen, hoofd en rug (bewegingsvrijheid), en niet wiebelig op de rug zitten (stabiliteit).

Daarnaast moet een rugzak functioneel en sterk zijn, en ruw gebruik jarenlang zonder problemen kunnen doorstaan (duurzaamheid).

Een degelijke tas zonder al te veel frivoliteiten is vaak niet alleen sterker, handiger en goedkoper, maar ook veiliger. Een felgekleurde backpacker met allerlei dure gimmicks trekt namelijk veel meer aandacht.

Ten slotte zijn het gewicht, de lengte en het volume van de rugzak van belang. Voor verre reizen is het handig om het gewicht van je rugzak zo laag mogelijk te houden.

De meest geschikte lengte van een rugzak is afhankelijk van je lichaamsbouw. De afstand tussen de bevestigingspunten van de schouderbanden en de heupgordel moet zodanig bij de ruglengte van de drager passen, dat de heupgordel op het harde deel van de bekken zit en de schouderbanden nauw aansluiten rond de schouders.

Het volume van je grote rugzak hangt vooral af van je reisdoel. Een rugzak van vijftig tot zeventig liter is over het algemeen het meest geschikt voor backpackers.

Kwaliteit rugzak

Bij de aanschaf van een rugzak komt nog een aantal dingen kijken. Om te beginnen natuurlijk de prijs. Voor een goede rugzak van een bekend merk (zoals Lafuma, Mammud, Nomad en Salewa) betaal je al gauw honderden euro’s.

De prijzen schommelen tussen de hondervijftig tot vijfhonderd euro, waarbij over het algemeen geldt: duurder is kwalitatief beter. Dit betekent echter niet dat een dure rugzak ook per definitie beter zit.

Een degelijke backpacker hoeft echt niet heel duur te zijn en zeker voor verre rondreizen is een rugzak met alles erop en eraan niet noodzakelijk. Wel moet je niet te snel op een rugzak bezuinigen.

Een goede rugzak is tijdens het reizen van groot belang en mag daarom best wat kosten. Iets meer betalen voor functionaliteit en veiligheid is dan ook aan te bevelen. Handig zijn bijvoorbeeld de apart aan te schaffen zijvakjes die je aan je rugzak kunt bevestigen.

Per reis kun je dan bepalen of je extra ruimte nodig hebt of dit maal kiest voor meer mobiliteit. Ook een rugzak met onderin een ritsvak waarin je je (berg)schoenen of vuile kleren kunt stoppen is zo goed als onmisbaar.

Ten slotte is het verstandig om een plastic transporthoes voor om je backpacker te kopen. Zo’n hoes heeft verschillende praktische voordelen: je rugzak is minder kwetsbaar op de bagageband (vliegtuigmaatschappijen zijn hier heel erg blij mee), je kunt je rugzak hermetisch met een slotje afsluiten, en een hoes beschermt je backpacker tegen regen en zakkenrollers.

Inpakken van bagage

Heb je eenmaal de juiste rugzak gevonden, dan kan het inpakken beginnen. De algemene stelregel luidt: reis zo licht mogelijk. Voor de meeste reizigers blijft het lastig om zo weinig mogelijk spullen mee te nemen.

Zeker de eerste reis neem je vaak te veel bagage mee. In theorie kun je al die kleding ook wel gebruiken, maar in de praktijk blijkt meestal dat je lang achter elkaar dezelfde kledingsetjes draagt.

Het reorganiseren van je rugzak kost vaak gewoon te veel tijd en moeite, zeker als je steeds “on the road” bent.

Het is aan te raden om bij het begin van je reis nog wat ruimte in je rugzak over te houden (om een lossere indeling van je rugtas op te kunnen vangen en noodzakelijke aankopen of souvenirs kwijt te kunnen).

Een gewicht van rond de vijftien kilo is voor verre reizen meestal gangbaar. Zwaar is uiteraard een subjectief begrip en verschilt per persoon: met hoeveel kilo’s op je rug loop je nog lekker, daar gaat het om.

Het gewicht van je rugzak dient ook afgestemd te worden op de bestemming, het vervoersmiddel en het reistempo. Reis je met het openbaar vervoer (of op de fiets of liftend) en ben je constant onderweg, dan is het uiteraard handig om zo licht en mobiel mogelijk te zijn.

Ga je met het vliegtuig en daarna met een (huur)auto, dan kun je meer bagage meenemen en ook verspreiden over meerdere tassen.

Zware tas

Ook als je steeds een paar maanden op dezelfde plek verblijft voordat je weer verder gaat, dan is een zware tas niet onoverkomelijk.

Let er echter wel op dat je in het vliegtuig meestal maar een beperkt aantal kilo’s mag meenemen.

Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren een maximum van twintig kilo, soms is echter een gewicht van maar liefst zestig kilo toegestaan. Daarnaast mag je doorgaans één tas handbagage meenemen.

Er zijn een paar handigheidjes om ruimte te besparen in je rugzak (of meer mee te kunnen nemen…). Zo kun je je kleding oprollen in plaats van opvouwen.

Op deze manier is het mogelijk om kleding, en vooral onderbroeken, sokken en T-shirts, overal gemakkelijk tussen te stoppen. Ook zijn er zogenaamde perszakken te koop waarin je je kleding kunt samenpersen. Het gewicht blijft dan hetzelfde, maar het scheelt erg veel ruimte in je rugzak. Perszakken zijn vooral handig voor bijvoorbeeld fleecetruien en buitensportbroeken.

De overige kleding kun je het beste verdelen over netzakjes, etuis of plastic zakken.

Een rugzak met allemaal losse kleding is namelijk binnen de korte keren één grote chaos. Door je kleding naar soort te verdelen (truien, broeken, shirts, overig), blijft je rugzak overzichtelijk en hoef je niet steeds alles om te gooien als je een bepaald kledingstuk zoekt.

Doorzichtige netzakjes zijn uiteraard het handigst, zo zie je meteen wat erin zit, maar je kan ook inhoudstickers op plastic zakken plakken of hun kleur onthouden.

Vaak wordt geadviseerd om je zware spullen onderin je rugzak te stoppen, maar ter bevordering van het draagcomfort kan je ze beter zo dicht mogelijk tegen je rug dragen en dan het liefst op schouderhoogte. Je eerste kleine behoeften kan je het beste in het vakje bovenin je backpacker stoppen of in een apart rugzakje op je buik.

Meenemen of thuislaten?

Nu is het natuurlijk de vraag wat op reis je eerste behoeften zijn. Welke bagage op wereldreis moet je meenemen? Een complete paklijst is onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • documenten,
  • kleding/schoenen,
  • toiletspullen,
  • medische artikelen,
  • eten & drinken,
  • kampeeruitrusting
  • en overig.

Afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken en waar je naar toe gaat, moet je bij documenten bijvoorbeeld denken aan:

  • paspoort,
  • visum,
  • ticket(s),
  • pasfoto’s,
  • inentingsboekje,
  • kaartje ziektekostenverzekering,
  • kopie reisverzekering,
  • giro-/bankpas,
  • (prepaid) creditcard,
  • travellercheques,
  • telefoonkaart,
  • (internationaal) rijbewijs,
  • reisbiljetten,
  • reserveringsbewijzen,
  • kentekenbewijs auto/caravan.

Het inschatten van het aantal kleren dat je nodig hebt is vaak moeilijk. Weer geldt: neem niet te veel mee.

Een rugzak met twee lange broeken, één (regen)jas, één fleecetrui, twee (onder)shirts, vier onderbroeken, vijf paar sokken, en twee handdoeken (lichtgewicht en sneldrogend) kan reeds genoeg zijn voor een verre rondreis.

Afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden op de bestemming zijn ook een korte broek en zwembroek dan wel een muts en handschoenen onmisbaar.

Tevens zijn een goede zonnebril en zonnebrand bijna altijd noodzakelijk. Gezondheid is belangrijk op reis, lees daarvoor ook ons hoofdstuk over Gezondheid wereldreis.

Actieve schoenen

Wat betreft schoeisel kun je het beste een paar “actieve” schoenen (berg- of wandelschoenen) en een paar “passieve” schoenen (buitensportsandalen, slippers) meenemen.

Als je daarnaast ook van plan bent om op je bestemming te gaan stappen of werken, zijn vrijetijdsschoenen natuurlijk ook hard nodig.

Vanzelfsprekend neem je op reis ook een (kleine) toilettas mee. Naast de belangrijkste toiletartikelen, kunnen oordopjes, toiletpapier, lippenvet en gezichtcrème (bij schraal weer, hitte èn kou) ook goed van pas komen.

Als je lenzen draagt, moet je vooraf duidelijk inschatten hoeveel paar lenzen je mee moet nemen. Twee of drie extra paar is altijd aan te raden, op reis beschadig of verlies je je lenzen toch vaak sneller en nieuwe lenzen kopen in het buitenland brengt toch altijd een bepaald risico met zich mee.

Het aanschaffen van medische artikelen is voor de avontuurlijk ingestelde wereldreiziger van essentieel belang.

Voor een rondreis door de bewoonde wereld is een standaard EHBO-doosje voldoende (aangevuld met gerichte middelen toegespitst op je gezondheid en bestemming), voor een avontuurlijke trektocht door een verlaten gebied dien je uiteraard veel meer gerichte medische artikelen mee te nemen.

quote over wereldreis

Voor dit soort tochten geldt ook dat je zelf eten en drinken mee moet nemen; voor backpackreizen is dit gezien de nabije aanwezigheid van supermarkten, winkels en restaurants niet nodig en zelfs af te raden.

Het invoeren van voedsel is in sommige landen namelijk streng verboden. Je moet eten en drinken vaak aangeven bij de douane (wat lang kan duren) en als je dit niet doet, kun je een aardige boete krijgen.

Een vergeten appeltje onderin je rugzak kan in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld al genoeg zijn voor een urenlang kruisverhoor en een fikse boete.

Mobiele apparaten

Een smartphone en tablet mogen natuurlijk niet ontbreken in je bagage. De smartphone draag je uiteraard in je broekzak of bij de hand, maar een iPad voor op reis krijgt meestal een plekje in je rugzak.

De iPad is handig om onderweg grotere stukken tekst te schrijven, filmpjes te monteren of foto’s te bewerken. Door het grotere scherm is de iPad veel handiger om van te lezen en om er mee te internetten dan een kleinere smartphone.

Maar… wees voorzichtig, want als je de rugzak afgeeft aan de buschauffeur of bij een veertocht, kan er door het personeel flink worden gesmeten met je bagage. En kan de iPad worden beschadigd. Verpak de iPad in een handdoek en/of beschermhoes, dan heb je minder kans op problemen.

Kampeertrektocht

De grootte van de kampeeruitrusting verschilt per reis. Ga je een lange kampeertrektocht maken, dan moet je uiteraard een goede tent meenemen. Houd deze zo licht en compact mogelijk, zodat je hem zonder al te veel moeite aan je rugzak kunt monteren. Ook een rugzak en een matje kan je vaak nog goed aan de buitenkant van je rugzak kwijt. Kookgerei kan je het beste in je rugzak onderbrengen.

Voor een rondreis van hostel naar hostel is een goede slaapzak meestal voldoende. Uit hygiënische overwegingen zou je ook een hoeslaken en een kussensloop mee kunnen nemen, en voor noodgevallen een (zelf-opblaasbaar) matje of een luchtbed.

De laatste categorie, “overig”, is één van de belangrijkste categorieën van de uitrusting en kan je reis maken of breken. Deze artikelen maken je reis net iets makkelijker en geven je het gevoel dat je overal op bent voorbereid.

Handige spullen

Hieronder volgt in willekeurige volgorde een opsomming van zeer handige “overige” spullen (“tools”) voor een verre rondreis:

  • multifunctioneel zakmes (onmisbaar!),
  • tangetje,
  • reisbestek,
  • kom,
  • zaklamp,
  • (oplaadbare) batterijen,
  • batterij-oplader,
  • naaigerei,
  • touw,
  • knijpers,
  • aansteker/lucifers,
  • telefoonnummers,
  • adressenboekje,
  • topografische (wegen)kaarten,
  • opschrijfboekje,
  • pen,
  • potlood,
  • leesboek,
  • (Lonely Planet)
  • reisgids,
  • woordenboekje,
  • waterzuiveringsfilter,
  • waterdichte zak(ken),
  • vuilniszakken,
  • extra veter,
  • cijferslotjes,
  • hangslotjes,,
  • horloge,
  • wekker,
  • mobiele telefoon,
  • wereldstekker,
  • noodfluitje,
  • spiegeltje,
  • waslijn,
  • wasmiddel,
  • waterfles,
  • universele rubberstop,
  • pincet,
  • blikopener,
  • flesopener,
  • moneybelt
  • security-pocket.

Paklijsten

Onder de categorie “overig” vallen ook de voor veel reizigers onmisbare luxeartikelen zoals een minidisk en fotocamera. Zorg tijdens je reis altijd voor een goede bescherming van je audiovisuele apparatuur, en probeer je minidisk of fotocamera altijd in een onherkenbare tas te stoppen om diefstal te voorkomen.

Onder reizigers worden digitale camera’s tegenwoordig steeds populairder. Ze zijn doorgaans compacter, hebben geen fotorolletjes nodig en, het belangrijkste voordeel, digitale foto’s kunnen in een internetcafé direct verstuurd worden naar het thuisfront.

Zorg er wel voor dat je duurzame oplaadbare batterijen meeneemt (vanaf 2000 Mhz is het meest ideaal) en genoeg geheugenkaarten aanschaft. Het meebrengen van een laptop heeft voor sommige reizigers zo zijn voordelen, maar brengt zowel extra gewicht als nodige risico’s met zich mee.

Het gevaar van beschadiging, verlies en diefstal ligt constant op de loer. Reis je in een (huur)auto en vervoer je je laptop in een laptoptas die niet op een laptoptas lijkt, dan zijn de risico’s misschien aardig te beperken. Toch is altijd aan te raden om op reis zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee te nemen.

Voorbeeldpaklijsten

Op internet zijn talloze voorbeeldpaklijsten van wereldreizigers te vinden die je goed op weg kunnen helpen met het samenstellen van je eigen uitrusting en bagage.

Op basis van de informatie over je bestemming, soort vakantie, periode, accommodatie en vervoersmiddel verschijnt vervolgens een persoonlijke paklijst. Je kunt deze ‘bagage op wereldreis’-lijst aanvullen, opslaan of printen.

De op jouw reis toegespitste paklijst is over het algemeen zeer compleet. Er wordt niet alleen gedacht aan kleding en toiletartikelen, maar ook aan het uitschakelen van apparaten, het afsluiten van een reisverzekering en eventuele inentingen. De zoekresultaten houden bovendien rekening met het klimaat van het land.

Op de site is het mogelijk je eigen paklijst te formeren door in een ellenlange checklist aan te vinken welke artikelen jij graag op je reis wilt meenemen.

Naast deze tijdrovende activiteit kun je op Meenemen.nl ook indelingen opvragen per categorie (kleding & accessoires, uiterlijk & verzorging, eten & drinken, geld & papieren, etc) en soort vakantie (kamperen, hotelvakantie, wintersport, verre reis, etc).

De vele websites met adviezen, accessoires, reiswinkels en paklijsten geven de wereldreiziger nuttige handvatten wat betreft uitrusting en bagage, maar uiteindelijk moet je toch zelf je rugzak aanschaffen en inpakken. Zorg dat je goed bent voorbereid, koop de uitrusting die jij het prettigst vindt, en neem alles mee waarvan jij denkt dat het tijdens je reis van pas komt. Dan zit je eigenlijk altijd goed.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer