Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Bangkok street food

150

Koken en reizen, het is een combinatie die je steeds vaker terugziet in boeken. Ook in het boek Bangkok street food beschrijven de auteurs niet alleen de lekkerste gerechten in de Thaise hoofdstad, maar combineren het met hun belevenissen van het land.

Bangkok street food is een herschreven reiskookboek dat voor het eerst verscheen in 2009. Maar in deze nieuwe editie zijn er twintig nieuwe recepten bijgekomen, op een totaal van zeventig recepten, aangevuld met leuke reisverslagen.

Zo vertellen auteurs Tom van den Berghe en Luk Thys hoe je het beste door de stad kunt reizen met het openbaar vervoer, beschrijven ze hoe ze een willekeurige dag in Bangkok doorkomen en wat een typische Thaise begroeting is. Maar uiteindelijk draait het wel om eten, want in elk hoofdstuk wordt beschreven waar de beste streetfood eettentjes liggen en welke restaurantjes je zeker moet bezoeken.

bangkok street foodBangkok street food

Leuk zijn ook de hoofdstukjes met achtergronden. Over het nationale gerecht Phat Pai bijvoorbeeld.  Dit zijn gewokte noedels en volgens CNN het op vier na populairste gerecht ter wereld. Voor zover dat is te checken… Ze beschrijven waar je Phat Pai in zijn meest verfijnde vorm kunt eten en waar dit gerecht zijn oorsprong heeft (Vietnamese handelaren hebben het geïntroduceerd). Een ander hoofdstuk gaat over de kooktechnieken van streetfood. Elk eettentje heeft z’n eigen techniek, koken, wokken, frituren, bakken, stomen, alles is mogelijk.

Pandanblad

Dit kookboek en reisverslag staat vol met heerlijke recepten, die iedereen kan maken. Wel moet je er vaak even voor naar de toko, want ingrediënten als tapiocabloem, gelebonenpasta of pandanblad zijn niet bij elke supermarkt te koop.

Het voordeel van deze gerechten is dat ze vaak gezond, snel te bereiden zijn en met verse ingrediënten. Er staan niet alleen hoofdgerechten in, maar ook voor- en nagerechten. Elk recept wordt uitgebreid beschreven en handig is ook de plattegrond aan de binnenflap, waar alle markten en adresjes van de streed food restaurantjes staan vermeld.

Als je in Bangkok bent, zul je niet omkomen van de honger, dat is wel zeker na het lezen van dit boek Bangkok street food.

T0t slot een van de favorieten van de auteurs, krokante vis met salade van mango.

 streetfood in bangkok

Bangkok street food is het bestelllen via: Uitgeverij Terra Lannoo

Photo credit: Roberto.Trombetta / Foter.com / CC BY-NC