Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Beijing is een stad vol verrassingen

56

Een bezoek aan de Verboden stad, streetfood eten in Wangfujing, slenteren in het Beihai Park of een dagtrip naar de Chinese Muur. Beijing is een stad vol verrassingen. Waar moet je op letten als je een weekje als toerist verblijft in deze wonderschone Chinese stad? We geven je 5 tips.

1. Zoek het juiste visum

China kom je niet zomaar in, vaak heb je een visum nodig om het land te bezoeken. Er zijn een paar uitzonderingen, want als je voor korte tijd in een stad verblijft, hoef je GEEN visum te regelen. Beijing valt daar ook onder en als je korter dan  6 dagen in de stad verblijft, hoef je geen visum aan te vragen.

Maar als je een weekje Beijing (of Peking) hebt geboekt, moet je wel een China visum aanvragen. Verdiep je even goed in welk visum je nodig hebt. Zo is er verschil in de aanvraag van je visum of je alleen of met z’n tweeën naar Beijing reist. Je kunt het zelf regelen via het CVASC (het Chinese visumbureau), maar ik heb het via een online bureau gedaan, E-Visums.nl. Dit is wat makkelijker, want het invulformulier is in het Nederlands en je kunt ook vragen aan ze stellen.

Beijing-Nanluoguxiang-straat-in-de-Hutong
Bezoek ook zeker een van de Hutongs, oude karakteristieke wijken met laagbouw. Dit is Nanluoguxiang straat.

Ik kreeg de tip van hun om in ieder geval een goede foto aan te leveren, want daar zijn ze streng in bij de beoordeling van het visum. Zo moet de foto een witte achtergrond hebben en voldoende resolutie.

2. Lees je goed in

Beijing is een enorm grote stad en er is veel te zien. Ook in een week kun je lang niet alles bezoeken. Lees je daarom goed in en maak een keuze uit de vele bezienswaardigheden. Natuurlijk kun je op internet van alles vinden, maar het is ook leuk om een papieren reisgids te kopen.

Ik heb zelf de Lonely Planet gekocht. Ze hebben een editie over heel China (een dikke pil) met 60 bladzijden over Beijing. Beter is om de speciale editie van Beijing te kopen. Daar staat nog veel meer in over wat je allemaal kunt doen. Natuurlijk kan ook een gidsje van een andere uitgever, want er zijn nog meer reisgidsen specifiek over Beijing.

Beijing - Olympisch stadion van binnen
Het Olympisch stadion in Beijing. Groot en imposant.

3. Boek een hostel in een hutong

Het heeft me even tijd gekost om een leuke accommodatie te vinden. Het leek me leuk om via AirBNB een kamer te regelen, maar in China is dat nog wel lastig. Als je dat doet, moet je een uitnodigingsbrief en een Chinese ID regelen van de eigenaar van de accommodatie. Deze heb je nodig voor het visum. Lang niet iedere eigenaar wil dat en dus is het aantal plekken via AirBNB voor buitenlandse toeristen beperkt.12

Makkelijker is het om een hotel te boeken, waar je zelf geen uitnodigingsbrief en Chinese ID hoeft te regelen. Er is keuze genoeg, maar niet elk hotel is even leuk. Vaak zijn het van die betonnen karkassen, weinig sfeervol en de goedkopere zijn vaak met minder goede recensies.

Er zijn zeker goede adresjes en je kunt dan het beste even kijken in een reisgids of op Hostelworld. Zo kwam ik terecht bij The Classic Courtyard, een schattig hostel met slechts een paar kamers. Deze accommodatie is gevestigd in een hutong. Dat is een oude traditionele Chinese woonwijk die uit nauwe straatjes bestaat. Er staan  kleine huizen , meestal slechts één woonlaag hoog.

Beijing-het-historische-deel-van-de-stad
Uitzicht over de stad Beijing, indrukwekkend!

4. Kies een jaargetijde uit dat bij je past

Beijing is een stad van extremen op het gebied van temperaturen. In de zomer kan het broeiend heet worden met temperaturen van 35 graden Celsius. Maar in de winter – vooral in de maanden december en januari – is het er erg koud en kan het kwik tot ver onder nul zakken. Vergeet dus dan niet die winterjas mee te nemen.

De lente of herfst is dan ook het meest aangenaam. Toch kun je je ook prima vermaken in de winter. Zo zijn het Beihai Lake of Qianhai Lake vaak bevroren en kun je er schaatsen.

China - de Chinese Muur
Het blijft een mooi gezicht, de door het landschap kronkelende Chinese Muur.

5. Bezoek in ieder geval de Chinese Muur

Als je naar Beijing gaat, moet je de Chinese Muur hebben gezien! Dit wereldwonder spreekt iedereen tot de verbeelding en is zelfs vanuit de ruimte te zien. De Muur ligt niet in de stad zelf, maar je kunt er met de trein naartoe of een dagtrip boeken.

Er zijn verschillende plekken om de Muur te bezoeken. Eén van de meest bekende is Badaling, in het noordwesten, waar je mooie vergezichten van de Muur te zien krijgt. Ook de karakteristieke uitkijkposten en het uitzicht op de bergen vind je hier. Badaling is ook het meest toeristische van allemaal.