Bezoek aan het witte continent

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 88 views

Afgezien van de belevenissen op Antarctica zelf is de reis ernaartoe al een avontuur op zich. De reis op de Professor Multanovskiy, een Russische ijsbreker van 71 meter lengte die goed kan manoeuvreren tussen de ijsbergen van Antarctica door, begint in Ushuaia en gaat via het Beagle kanaal door naar Antarctica.

Auteur – Hans Baars

Afgezien van de belevenissen op Antarctica zelf is de reis ernaartoe al een avontuur op zich. De reis op de Professor Multanovskiy, een Russische ijsbreker van 71 meter lengte die goed kan manoeuvreren tussen de ijsbergen van Antarctica door, begint in Ushuaia en gaat via het Beagle kanaal door naar Antarctica.

Drake Passage

Na ruim twee dagen over de onstuimige Drake Passage arriveer je in de buurt van het schiereiland van Antarctica. Zorg ervoor dat je middelen tegen zeeziekte bij je hebt, want op de Drake Passage kan het behoorlijk spoken. Het schip vaart in zuidoostelijke richting, terwijl het water in noordoostelijke richting kruist. Overigens moet je ook weer niet al te bang zijn voor zeeziekte. Ik heb me laten vertellen door de aanwezige scheepsdokter dat het in 99% van de gevallen nooit langer duurt dan 48 uur. En dat bleek bij mij ook zo te zijn.

Als je dan eenmaal aankomt in de buurt van de South Shetland Islands, de voorbode van Antarctica, wordt de zee rustig en de omgeving doodstil. Alleen de gure wind voel je nog. Het aparte is wel dat de temperatuur in de arctische zomer heel aangenaam kan zijn. Tijdens onze reis werd het niet kouder dan -6º, hoewel de gevoelstemperatuur een heel stuk kouder was.

Argentijnse basis.

Argentijnse basis.

Zodiaks

Op het moment dat er door de reisleiding wordt gemeld dat het tijd wordt om te gaan landen, dient men zich in warme kleding te hijsen, een zwemvest en kaplaarzen aan te trekken en je te melden bij de zodiak-opstapplaats. Met ongeveer tien personen ga je dan in een rubberboot, een zodiak. Zeer stevige boten, bestuurd door een Russische zeeman in de meeste gevallen en dan naar de kant.

Kaplaarzen zijn nodig omdat de zodiak nooit volledig aan de wal komt en de laatste paar meters altijd door het water afgelegd dienen te worden. Overigens is een vast onderdeel van de reis ook altijd de sloepenrol. Er wordt op enig moment zeven keer op de scheepshoorn geblazen en dan dien je je warm aangekleed met zwemvest naar je reddingsboot te begeven. Het mooie is, dat die reddingsboot 35 man kan huisvesten, een motor heeft en voor 48 uur aan voedsel. Je voelt je direct wat meer gerustgesteld, als je al bang was dat je iets zou gebeuren.

 

Devil island

Devil island.

Zoals wel duidelijk zal zijn is de flora op Antarctica minimaal. Dat wil zeggen, op enkele plaatsen komen korstmossen voor en er zijn nergens planten te vinden. Wat de fauna betreft is het een ander verhaal. Op het antarctisch schiereiland zijn diverse plekken waar men aan land gaat (mits lid van de IAATO) en de fauna van heel dichtbij kan bewonderen.

Ezelspinguïns.

Ezelspinguïns.

Het mooie is dat er allerlei soorten pinguïns voorkomen als de ezelspinguïn, de kinbandpinguïn, de adelie-pinguïn, zeeleeuwen, zeehonden, albatrossen, stormvogels, walvissen, bultruggen, orca’s, etc. Werkelijk prachtig om al deze dieren in hun natuurlijke omgeving te mogen aanschouwen. Vooral een georganiseerde aanval van een groep orca’s op een groep dwergvinvissen.

IJsbergen.

IJsbergen.

Zeeolifanten

Of een hele groep koningsaalscholvers op een rots op Paulet Island. Het voorzichtig langs de zeehonden en zeeolifanten bewegen, omdat je je toch op hun territorium bevindt of het van dichtbij kunnen zien van nieuwsgierige pinguïns zijn onvergetelijke indrukken.

Het schip dat naar Antarctica vaart.

Het schip dat naar Antarctica vaart.

En dan die stilte. Die immense overweldigende stilte. Het enige wat je hoort is het pruttelen van de motor van het schip als je door de Antarctic Sound vaart, af en toe het kraken van ijs als het schip een brok ijs raakt. Het geeft je een gevoel van nederigheid hier te mogen zijn. De stormvogels en albatrossen die langs het schip scheren en diverse andere prachtige vogels.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer