Bij de Cubanen thuis

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 75 views

Kees Smetsers reisde naar het Westen en midden van Cuba en ontdekte dat je de Cubanen het beste kan leren kennen door bij ze te logeren. Met zijn vrouw reisde Smetsers door het midden en westen van Cuba en maakte kennis met de Cubaanse gastvrijheid in Casa Particulares. ‘Als je besluit om verder naar het westen van Cuba te gaan dan kan ik je het stadje Viñales aanbevelen.’

Kees Smetsers

Havana Vieja is een goed begin vanwege de cultuur en de sfeer in de oude straatjes. Dit oude gedeelte van de Cubaanse hoofdstad is de moeite waard met mooie pleinen, prachtige gerestaureerde gebouwen, stille patio’s en gezellige salsacafé‘s, maar ikzelf geef de voorkeur aan het platteland van Cuba. Ik ben een boerenzoon en mijn vrouw Anegla is ook opgegroeid op het platteland.

Las Terrazas.

Las Terrazas.

Soroa

Dat was ook een van de reden waarom wij na een paar dagen richting Soroa vertrokken. Een paar kilometer vanaf Hotel en Villas Soroa vonden we in een bocht van de weg (vandaar de naam La Curva) een kleine ‘casa particular’ in de vorm van een klein huisje wat een beetje leek op een mexicaans boerderijtje. We werden daar welkom geheten door Israel en Juanita, twee gezellige Cubanen met  een groot gevoel voor humor.

Er liepen ganzen rond en in de wei staan een paard en een muilezel die ‘s avonds naar een grot aan de rand van het erf worden gebracht om te schuilen voor de nacht. Eten deden we onder een rieten afdakje met om ons heen het geluid van krekels en verder niets dan stilte. Als je in Soroa bent is het heel leuk om een dag naar Las Terrazzas te gaan waar je bijvoorbeeld kunt zwemmen in het riviertje bij Banos de San Juan. Een heel bijzondere plek om daar te gaan eten is het biologische restaurant El Romero dat gelegen is niet ver van het chique Hotel Moka. Las Terrazzas was vroeger een herbebossingsprojekt en is ontstaan door het bouwen van huisjes voor de mensen die op het projekt werkten.

Droomplek Viñales.

Droomplek Viñales.

Viñales

Als je besluit om verder naar het westen van Cuba te gaan dan kan ik je het stadje Viñales aanbevelen. Een heerlijk relaxt stadje met een schitterende omgeving. ‘s Avonds kun je er in het culturele centrum salsa bekijken of zelf dansen. Als je een heel mooi strand zoekt waar het niet druk is, waar het water turqoise is, en waar het zand helderwit is, en waar je een leuk restaurantje hebt, dan heb ik een tip voor je, Cayo Juitas, ongeveer twee uur rijden ten noorden van Vinales. Een droomplek! We hebben op twee adressen gelogeerd.

Bij Casa El Campesino en Casa Liana y Lily. Het eten in deze casas is echt fantastisch en het verblijf in deze casas waren het hoogtepunt van onze reis in Cuba.

Cienfuegos

Als je in Cienfuegos bent is een bezoek aan de Botanische tuin en het Dolfinarium aan te bevelen. De Botanische Tuin ligt een half uurtje rijden buiten de stad en is echt de moeite waard als je houdt van bijzondere bomen en planten, je zult er geen spijt van hebben. In Cienfuegos sliepen we in een casa op het schiereiland Punta Gorda, Casa Angel y Isabel. Aan beide kanten van het huis hadden we uitzicht op zee.

Het is een belevenis om te gaan eten in twee voormalige paleizen, binnen één kilometer afstand: Palacio de Valle en Club Cienfuegos. Normaal is het eten in dergelijke staatsrestaurants niet goed, maar deze twee restaurants vormen daarop een uitzondering. Goed eten, goedkoop, en een onvergetelijke entourage.

Trinidad

Wij zijn ook in Trinidad geweest. Dit stadje ligt niet zover van Cienguegos. We hebben daar gelogeerd in Casa Margely, helemaal in het midden van het oude centrum van Trinidad, maar 200 meter van Plaza Mayor. Trinidad heeft heel mooie oude straatjes met felgekleurde huizen. Heerlijk is het om daar rond te wandelen over de ronde keien die de straten bedekken.

‘s Avonds is er in de buurt van Playa Mayor overal salsamuziek en wordt er volop gedanst. Internetten en een lekker ijsje of koffie vind je bij Cafetaria Las Begonias, Antonio Maceo nr. 473, een fijne plek om even uit te rusten. Wat eten betreft heb ik een geheime tip: Paladar Sol y Son, Simon Bolivar nr. 283, niet ver van het Plaza Mayor. Wil je een dagje de stad uit dan is het ritje met de oude stoomtrein naar de “ Valle de los Ingenios” heel leuk om te doen.

Playa del Este

Na ons verblijf in Trinidad zijn we doorgereisd naar Playa del Este waar we onze vakantie hebben afgesloten met een paar dagen strand. Even niets doen en alle belevenissen op ons in laten werken. Playa del Este is weliswaar niet echt toeristisch, maar heeft eigenlijk niet zoveel te bieden behalve het strandleven. Maar als afsluiting is het een goede optie. Ons logeeradres was heel goed. Helaas was er een disco in de buurt die tot een uur of twee ‘s nachts keiharde muziek produceerde waardoor slapen niet meeviel.

De kamers in de casas particulares kosten 25 tot 30 CUC. Het eten in de casas particulares kost ongeveer 8 CUC en daarvoor krijg je een uitgebreide warme maaltijd.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer