Bijbelse verhalen in Jordanië

door Reis om de Wereld
1,3K views

Bijbelse verhalen in Jordanië vind je genoeg! Wie een trip maakt naar het bijbelse openluchtmuseum van het Midden-Oosten krijgt een magische omgeving voorgeschoteld, dat bol staat van de bijbelse invloeden.

Vaak begint je reis in Amman, de zo hippe hoofdstad van Jordanië, in de Bijbel Rabba Amman genoemd. Amman was vooral bekend om de hooggelegen citadel en vanwege het Bijbelse verhaal van David en Goliath. Koning David, een volgeling van Jezus, vermoorde hier Uriah om zo te kunnen trouwen met zijn weduwe Bathsheba. De citadel waar dit gebeurde, is nog te bewonderen en te bezoeken. Want dit is wel duidelijk, Amman is ondanks de moderne uitstraling nog steeds doorspekt met resten van een rijke historie.

Jezus wordt gedoopt

De doopplek van Jezus ligt op minder dan twee kilometer afstand van de rivier de Jordaan. Deze wordt ook wel Bethany beyond the Jordan genoemd. Het is de plek waar volgens de verhalen in de bijbel Jezus gedoopt zou zijn door Johannes. Bethany beyond the Jordan werd vele eeuwen terug al bewandeld door christenen die vanuit Jeruzalem naar het land reisden. Het is een sfeervolle plek en nog niet zo bekend bij de vakantieliefhebbers. Dankzij het stukje groen langs de rivier en de kapel, die gebouwd is naar aanleiding van het bezoek van Paus Johannes Paulus II, is het een mooie bestemming om te bezoeken. Deze plek wordt door toeristen vaak vergeten, maar is zeker een bezoek waard.

Berg van Mozes, Mount Nebo

Aan de rand van de Jordaanvallei, staat de berg waar Mozes volgens de Bijbel het Beloofde Land toonde aan de Israëlieten voordat hij stierf. Dit staat beschreven in de bijbel in Deuteronomium 34, vers 1. Mozes stierf op de respectabele leeftijd van 120-jarige leeftijd en had zijn volk 40 jaar lang door de landerijen geleid.

De berg is voor zowel christenen als joden en moslims van grote betekenis. Volgens de joden en de christenen bevindt het graf van Mozes zich op de berg. Christelijke pelgrims vanuit Jeruzalem passeerden Mount Nebo en in de vierde eeuw werd er een kerk op de berg gebouwd om het leven van Mozes te eren. Moslims denken dat zijn lichaam aan de andere kant van de Jordaan is begraven. De berg biedt een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee.

Bijbelse verhalen in Jordanië

Naast bovenstaande heeft Jordanië nog veel andere Bijbelse verhalen te vertellen. Naast de verdwenen steden wordt ook de bekende Kings’s Highway die door Jordanië loopt in het boek Genesis genoemd. In het bijbelse boek Genesis vernietigt God de steden Sodom en Gomorra. Verondersteld wordt dat deze twee steden bij de Dode Zee in Jordanië liggen. Lees meer over het land in Visit Jordanië.

Het is wel duidelijk, je voelt je in Jordanië achtergelaten te zijn in een Bijbelse film. Het moderne land maakt het verschil tussen oude en nieuw nog groter en doet ons beseffen dat Jordanië een enorm rijke historie heeft.

Op zoek naar geheel verzorgde rondreizen, met privé chauffeur, fly-drives, zon- én stad & strandvakanties door Jordanië? Kijk eens op: Jordanie met NRV

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer