Chicago, tussen mythe en werkelijkheid

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 83 views

‘Als je goed kijkt zie je in die muur nog wat gaten zitten. Dat zijn overblijfselen van het bloedbad dat hier zich heeft afgespeeld tussen de bende van Al Capone en zijn rivalen’, begint Mariska Vogelenzang de Jong haar impressie over Chicago. Chicago is een leuke stad om een paar dagen door te brengen, schrijft Mariska. ‘Qua overnachting is Chicago, net als alle andere grote Amerikaanse steden, erg lastig. Wij gingen zelf een weekendje en hadden van te voren niks geboekt. Bij aankomst hebben we vrijdagochtend echt uren lopen zoeken.’

Mariska Vogelenzang de Jong

‘Als je goed kijkt zie je in die muur nog wat gaten zitten. Dat zijn overblijfselen van het bloedbad dat hier zich heeft afgespeeld tussen de bende van Al Capone en zijn rivalen.’ Tijdens de rondrit door de stad wordt het spannende gangsterverleden van Chicago nog eens subtiel nagespeeld. De twee ‘reisgidsen’ vertellen op een leuke manier veel over het spannende verleden van de stad, en waarschuwen je wanneer je moet bukken voor mitrailleurschoten. Tegenwoordig is het vrij rustig in Chicago. In het centrum kun je overdag en ‘s avonds vrijwel onbezorgd door de weidse straten lopen, en verdwalen is bijna onmogelijk door de logische opbouw van de straten. De hoge wolkenkrabbers hebben allemaal hun eigen gezicht, en er is veel te herkennen uit films (The Fugitive) en televisieseries als ER.

Pizza Uno

In Chicago is de deep-pan-pizza uitgevonden (zeggen ze). Dus is een bezoek aan Pizza Uno een ‘must’, maar je moet wel geduld hebben. In het restaurantje aan West Ohio Street is plaats voor zo’n vijftig mensen en de gemiddelde wachttijd (buiten!) is drie uur. Zodra je aankomt moet je doorgeven wat je wilt hebben, en als je eenmaal aan de beurt bent, sta je ook binnen een half uur weer buiten. Nog voordat je goed en wel zit worden de pizza’s op tafel gezet, drankjes ingeschonken en tien minuten later komt de serveerster de rekening brengen. De pizza’s zelf zijn eigenlijk gewoon hartige taarten, maar de ervaring is onvergetelijk.

Een oude arbeiderswijk

Na twee dagen hadden wij de wolkenkrabbers en alle musea in het centrum wel gezien en wilden we weer iets anders. In een klein reisgidsje lazen we twee regels over Bucktown, een oude arbeiderswijk waar tegenwoordig veel kunstenaars en muzikanten wonen. Dat bleek een goede gok. Op Damen Street zitten heel veel aparte kledingzaken en alternatieve, maar gezellige café‘s waar je veel vegetarische hapjes kunt krijgen. In de tweede handswinkels en boekenkelders vind je de meest uiteenlopende curiosa, maar door de populariteit van deze wijk zijn de prijzen aardig hoog.

Qua overnachting is Chicago, net als alle andere grote Amerikaanse steden, erg lastig. Wij gingen zelf een weekendje en hadden van te voren niks geboekt. Bij aankomst hebben we vrijdagochtend echt uren lopen zoeken en stuitten toevallig op het Tokyo Hotel. Aan de telefoon bleek dat er nog voldoende kamers waren wat ons meteen achterdochtig maakte.

Bij aankomst bleek het een heel oud en vrij vervallen hotel te zijn. Het leek wel een scène uit Twin Peaks of de Twilight Zone. In de lift zat een oude neger die met een hendel de deuren sloot en gasten naar hun etage bracht. We kregen de westelijke suite op de zestiende verdieping en onze verbazing was enorm toen we ontdekten dat we een twee verdiepingen tellend appartement hadden met wel drie slaapkamers, een enorme woonkamer, een keuken, badkamer en een metershoge open haard.

verenigde-staten—De-reisleiders-van-Untouchable-Gangster-Tours-480x270

Wilde fantasieën

Bijna alles was kapot of helemaal doorgesleten, maar voor zestig dollar met vier personen in het hartje van de stad hadden wij niks te klagen. Al snel hadden we de wildste fantasieën over welke rijkelui in de jaren vijftig en zestig in deze kamer hadden gezeten toen het hotel nog bruiste. Zou Al Capone hier zijn ‘zakenrelaties’ hebben ontvangen? Of zouden filmsterren in het bad hebben gelegen toen het nog schoon en fris was? Kasten durfden we niet te openen, helemaal niet meer toen we de bank verschoven en allerlei pillen vonden…

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer