Home Wereldreis Contact thuisfront

Contact thuisfront

1447
0
DELEN
contact thuisfront

Of je nu weken, maanden of een jaar onderweg bent, het contact met thuis is belangrijk. Er zijn vrijwel geen reizigers meer die de aardbol rondgaan zonder contact met het thuisfront.

Vroeger stuurde je een ansichtkaart of brieven, maar soms was jij eerder terug dan de brief. Als die al aankwam. Je kon ook gebruik maken van de telefoon, maar dat was schreeuwend duur. Als je al connectie kreeg. Tegenwoordig kun je naast het sturen van een kaartje onder andere kiezen om te bellen, e-mailen, faxen, sms-en, chatten en wat dies meer zij aan technologische vooruitgang. Of je houdt een website bij, met of zonder weblog. Het is natuurlijk niet zo dat je iets móet kiezen, je kan ook én-én doen.

Contact thuisfront

Dat is in veel gevallen ook de beste oplossing. Er zijn een aantal factoren die in je keuze een rol kunnen spelen. In de communicatie van jou naar het thuisfront is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wie je wil bereiken. En wat je ze wil vertellen of laten zien. Hoeveel geld heb je daarvoor over? Een heel belangrijke randvoorwaarde is natuurlijk: Wat is er mogelijk in het gebied waar je naartoe wil? In de communicatie van het thuisfront naar jou toe kun je jezelf de volgende vraag stellen: Wil ik wel bereikbaar zijn?

Alleen in noodgevallen (je kat ligt op sterven) of wil je ook op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes (de kat van de buren heeft jonkies gekregen)? Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende mogelijkheden. Daarbij laten we een aantal van de nieuwste technische snufjes buiten beschouwing, die (nog) te duur zijn, zoals satelliettelefonie.

Post naar thuis

Dit is waarschijnlijk de simpelste manier van contact houden. Brieven naar vrienden en familie, een ansichtkaartje naar oma – het is overal redelijk simpel, want vrijwel overal waar mensen wonen is wel een postkantoortje. Holland of Olanda onder het adres en het komt wel aan. Een stap verder is het versturen van een pakje. Daarbij is de belangrijkste stelregel: zorg dat het goed verpakt is. Als het waardevolle spullen zijn, check dan ook even of het land van waar je iets wilt sturen, bekend staat als corrupt of crimineel.

In dat geval kun je wellicht beter gebruik maken van DHL of een andere expreskoerier. Sommige pakjes zijn nogal groot of zwaar, en dan wordt verzenden per post wel wat prijzig (terwijl je net zo mooi had afgedongen). Verstuur het per boot als het een gietijzeren tuintafel ingelegd met mozaïeksteentjes is, of probeer de dame van de check-in balie te overtuigen van het feit dat die anderhalve meter hoge houten giraffe gewoon handbagage is.

Post van thuis

In principe heb je hier twee opties. Of je laat iets opsturen naar een specifiek hotel, camping of andere plaats waarvan je zeker bent dat je er op een bepaald moment zal zijn, of je laat de afzender het pakje of de brief versturen naar het hoofdpostkantoor van een stad die op je reisroute ligt. Het is vaak even zoeken naar de Poste Restante-balie, en niet altijd ligt de af te halen post gesorteerd. Toch is het wel handig om de achternaam eerst te vermelden en te onderstrepen. De adressering moet er als volgt uitzien:

Reiziger, Jan Poste-Restante General Post Office, Naam van de stad, Naam van het land

Vertel wel aan het thuisfront wanneer je denkt in een bepaalde stad aan te komen. De post langer dan een maand restante te laten zijn, is niet aanbevelenswaardig om twee redenen. Ten eerste wil er nog wel eens wat zoek raken, met of zonder hulp van de postbeambte. Ten tweede zijn er postbedrijven die de stelregel hanteren dat na een maand een onafgehaald poststuk teruggestuurd wordt. En als er geen afzender opstaat, dan loopt de procedure in het honderd en wordt het een gok wat er gaat gebeuren. Welke procedures gangbaar zijn in bepaalde landen of steden is echter niet echt terug te vinden, en waarschijnlijk ook afhankelijk van de luimen van de hoofdpostbode…

Bellen met de vaste lijn

Voor bellen vanuit het buitenland naar Nederland geldt uiteraard hoe makkelijker hoe duurder. Bellen vanuit een hotel is het makkelijkst (vaak kan het bij de rekening opgeteld worden), maar ook het duurst. Soms worden daar echt schandalige tarieven gehanteerd. Het loont dus om de overige mogelijkheden uit te zoeken.

Die zijn er legio, en per land verschilt dat uiteraard. Vanuit een telefooncel kun je tegenwoordig vaak bellen met een creditcard, dat is dan gewoon een makkelijke vervanging van het gehannes met muntjes. In de meeste landen zijn er aanbieders van internationale telefonie die vele malen goedkoper zijn dan het staatspostbedrijf. Als je langere tijd in een bepaald land bent, is dat het waard om even uit te zoeken welke aanbieders dit zijn. Ten slotte is er natuurlijk de collect call. Dé uitkomst voor de budgetreiziger.

Even naar huis bellen, en pa de rekening laten betalen. Zij willen jou vaak nog liever horen dan jij hen… Maar pas op, in sommige landen moet je wel eerst een muntje in de telefooncel stoppen voordat je het collect call-nummer kan aanvragen. Vanuit de meeste landen kun je een nummer draaien waarbij je iemand van de KPN in Nederland aan de lijn krijgt.

Bellen met de mobiel

Met de opkomst van de mobiele telefoon is er een hele nieuwe en prettige mogelijkheid geschapen om contact te houden met het thuisfront. Als je de nummers van je vrienden en familie in je telefoongeheugen programmeert met weglating van de eerste 0 en daarvoor in de plaats +31 zet, dan kun je van overal waar je gsm werkt direct naar huis bellen. Je eigen telefoon heeft natuurlijk als extra voordeel dat die kan dienen als wekker, camera en/of rekenmachine.

Check voor informatie over de lokale aanbieders hun websites, bijvoorbeeld met betrekking tot aangeboden diensten en dekkingsgebieden. Per land waar met het gsm-systeem gewerkt wordt kun je de aanbieders vinden in de internetlink in de kolom rechts. Kijk overigens wel van tevoren nog even bij je eigen aanbieder met welke aanbieders in welke landen zij een overeenkomst hebben, en of dit alleen voor abonnementen geldt, of ook voor prepaid. Bij je eigen aanbieder kun je ook een lijst vinden met tarieven. Vaak is het een goedkoop alternatief voor een gesprek om te sms-en. Maar ook hier geldt natuurlijk toch: check eerst de tarieven!

Internetten

Vrijwel overal zul je een internetcafé kunnen vinden. Normaliter betaal je voor het aantal minuten dat je surft. Soms stopt het internet na die bepaalde tijd en moet je nieuwe tijd kopen om verder te internetten, en soms wordt de tijd gewoon geklokt en moet je aan het eind afrekenen. Ga niet altijd bij het eerste de beste internetcafé naar binnen. Kijk voor alle Internetcafés ter wereld.

Check de prijzen, want naast elkaar liggende internetcafé’s kunnen flink in prijs verschillen. Dat zegt natuurlijk nog lang niet alles, want de snelheid van de internettoegang is natuurlijk ook erg belangrijk. Soms kom je in een internetcafé waar je tijdenlang zit te wachten op het opvragen van een simpele webpagina. Tip: als je een trage verbinding hebt, maak dan gebruik van meerdere pagina’s door het openen van een link in een nieuwe pagina, bijvoorbeeld als je begint met het schrijven van een nieuw bericht terwijl je een ander aan het versturen bent. Zo verspil je minder tijd.

Let op: de toetsenborden zijn in veel landen verschillend, wat voor zich spreekt in een land als Rusland of China waar andere schriften worden gebruikt. Maar ook in Frankrijk of Duitsland zijn er al letters omgewisseld, en dat is wat vervelend als je wachtwoord een raar teken gebruikt wat je niet direct kan terugvinden… Check ook even of je van extra faciliteiten gebruik kan maken, bijvoorbeeld als je iets wilt printen, of juist als je een foto wilt scannen om naar huis te sturen of uploaden naar je weblog. Connectie maken met digitale camera’s of andere gadgets is vaak ook wel mogelijk, maar check het dus wel even van tevoren.

Websites/weblogs

Veel reizigers houden contact met het thuisfront door het e-mailen van hele reisverslagen. Aan het begin van de reis heb je een aantal vrienden en familieleden op het verzendlijstje staan, maar gedurende de reis wordt die lijst alleen maar groter. Op een gegeven moment heb je zoveel mensen dat de lijst gesplitst moet worden (of je hebt het volledige verhaal voor je vrienden, en het gekuiste verhaal voor je familie), en dan denk je – kon dit maar makkelijker!

Nou, dat kan. Het is relatief eenvoudig om een eigen website te maken en te onderhouden, en die te voorzien van reisverslagen. Op je website kun je ook makkelijk plaatjes plaatsen of bijvoorbeeld commentaar vanaf het thuisfront ontvangen. Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe je een website maakt, maar de kosten voor een eigen homepage zijn niet al te veel. En als je niet al te veel zin hebt om een hele homepage continu tijdens de reis van nieuw multimediaal voedsel te voorzien, dan kun je natuurlijk ook nog kiezen voor het opzetten van je eigen weblog – eigenlijk de simpelste manier om teksten op internet te zetten. In de kolom rechts vind je een internetlink voor een cursus ‘Weblog maken’. Kijk ook op de hoofdstuk Informatiebronnen.

Ten slotte

Ook al zijn die nieuwerwetsigheden handig en vaak ook een verbetering ten opzichte van vroeger, de ansichtkaart naar je familie zal nooit veranderen. Alhoewel? Er zijn al diensten op de markt waarbij je een fotootje knipt van jezelf op de top van de Eiffeltoren met je gsm, waarna je het plaatje kunt opsturen naar een bedrijf in je eigen land dat er vervolgens een ansichtkaart van maakt en deze op de post doet naar opa en oma. Gegarandeerd een succes!

Om contact met het thuisfront te houden, geven we je vier goede tips:

1. Via zoeken op Google of vragen op de Lonely Planet Thorntree kun je er achter komen of en waar er internetcafé’s zijn op je bestemming(en).

2. Collect call bellen is voor de reiziger goedkoop, maar niet voor het thuisfront. Soms is het ook een interessante mogelijkheid om je op je vakantieplek te laten (terug)bellen vanuit Nederland, omdat het in Nederland vaak makkelijker uit te vinden is hoe je goedkoop naar het buitenland belt. Dus ben je eenmaal aangekomen in een hostelletje, vraag dan even naar het telefoonnummer zodat je dat aan het thuisfront kan doorgeven, zodat die dus via bijvoorbeeld Tele2 jou op de goedkoopste manier kunnen bellen.

3. Als je een webbased emailadres hebt (met andere woorden: je leest je e-mail in je internetbrowser, zoals bij Yahoo of Hotmail), is het handig om je e-mailaccount zo in te stellen dat je bijvoorbeeld maar tien mailtjes per pagina ziet. Dat gaat qua downloaden sneller scheelt dan een pagina met honderd berichten.

4. Neem e-mailaccounts bij verschillende providers. In sommige landen is Hotmail bijvoorbeeld sneller dan Yahoo en vice versa.

 

DELEN
Vorig artikelGezondheid wereldreis
Volgend artikelRisicogebieden
Voeding voor reizigers. Dat is wat Reis om de Wereld reizigers wil meegeven. Met leuke tips en suggesties om jou te inspireren. Als je niet weer waar je heen wilt, Lange, korte, avontuurlijke, vreemde, bijzondere en langdurige vakanties, weekendjes weg of verre reizen.