Of je nu weken, maanden of een jaar onderweg bent, het contact met thuis is belangrijk. Er zijn vrijwel geen reizigers meer die de aardbol rondgaan zonder contact met het thuisfront.
Vroeger stuurde je een ansichtkaart of brieven, maar soms was jij eerder terug dan de brief. 🙂
Als die al aankwam. Je kon ook gebruik maken van de telefoon, maar dat was schreeuwend duur. Als je al connectie kreeg.
Tegenwoordig kun je naast het sturen van een kaartje onder andere kiezen om te bellen via je smartphone, e-mailen, sms-en, whats-appen en wat dies meer zij.
En natuurlijk heel populair, het bijhouden van social media, zoals Facebook of Instagram. Of je houdt een website bij, waarin je verslagen van je reis publiceert. Het is natuurlijk niet zo dat je iets móet kiezen, je kan ook én-én doen.
Contact thuisfront
Dat is in veel gevallen ook de beste oplossing. Er zijn een aantal factoren die in je keuze een rol kunnen spelen. In de communicatie van jou naar het thuisfront is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wie je wil bereiken. En wat je ze wil vertellen of laten zien. En wil je überhaupt wel bereikbaar zijn?
Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende mogelijkheden.
Good old post
Het lijkt een beetje uit de tijd, maar het is een charmante manier om contact te houden met thuis. Een ansichtkaart naar je familie is en blijft leuk. Geen vluchtig online berichtje, maar een papieren groet dat thuis heimelijk op het prikbord kan worden bewaard.
Gelukkig zijn er nog op alle (toeristische) plekken de traditionele kaartenrekken waar je een good old kaartje kunt kopen. Een leuk tekstje erop, leuke postzegel uitzoeken en huppakee, opsturen maar.
Het is soms nog wel even zoeken naar een postkantoor (die zijn er ook steeds minder…), maar iedere stad of dorp heeft er wel eentje.
Een stap verder is het versturen van een pakje. Daarbij is de belangrijkste stelregel: zorg dat het goed verpakt is. Als het waardevolle spullen zijn, check dan ook even of het land van waar je iets wilt sturen, bekend staat als corrupt of crimineel.
In dat geval kun je wellicht beter gebruik maken van DHL of een andere expreskoerier. Sommige pakjes zijn nogal groot of zwaar, en dan wordt verzenden per post wel wat prijzig (terwijl je net zo mooi had afgedongen).
Verstuur het per boot als het een gietijzeren tuintafel ingelegd met mozaïeksteentjes is, of probeer de dame van de check-in balie te overtuigen van het feit dat die anderhalve meter hoge houten giraffe gewoon handbagage is.
Bellen met de vaste lijn
Bellen met een vaste lijn is aan het uitsterven. Tegenwoordig belt iedereen met z’n smartphone. Maar soms staat er in een exotisch land of in een hotel nog wel eens een telefoon, vanwaar je naar het thuisfront kunt bellen.
LET OP: Bellen vanuit een hotel kan verleidelijk zijn en makkelijk (omdat het bij de rekening wordt opgeteld), maar ook het duurst. Soms worden daar echt schandalige tarieven gehanteerd. Eigenlijk niet meer doen, want bellen met je smartphone is veel voordeliger.
Mobiel bellen
Het belangrijkste communicatiemiddel met het thuisfront is je smartphone. Het heeft ook wel iets van de charme van het reizen weggehaald.
Vroeger was je zomaar een paar weken niet bereikbaar, omdat de smartphone nog niet bestond. Maar nu we allemaal zo’n apparaat bij ons dragen, zijn we overal en op elk moment bereikbaar.
Het ene toestel is nog mooier dan het andere, met onnoemelijk veel functies die het reizen comfortabeler maken. Als we er toch eentje mogen aanbevelen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de nieuwe Note van Samsung.
De voordelen van de Note 8 op een rij:
Naar Nederland bellen
Als je de nummers van je vrienden en familie in je telefoongeheugen programmeert met weglating van de eerste 0 en daarvoor in de plaats +31 zet, dan kun je van overal waar je gsm werkt direct naar huis bellen. Je eigen telefoon heeft natuurlijk als extra voordeel dat die kan dienen als wekker, camera en/of rekenmachine.
Let er op dat het bellen in landen buiten Europa en bellen naar Nederland met je Nederlands mobieltje duur kan uitvallen. Ook gebeld worden in andere landen kost geld.
De beller (waarschijnlijk vanuit Nederland) belt een Nederlands 06-nummer, jij bent degene die alle kosten voor ontvangst van inkomende gesprekken in het buitenland betaalt.
Check voor informatie over de lokale aanbieders hun websites, bijvoorbeeld met betrekking tot aangeboden diensten en dekkingsgebieden.
Kijk overigens wel van tevoren nog even bij je eigen aanbieder met welke aanbieders in welke landen zij een overeenkomst hebben, en of dit alleen voor abonnementen geldt, of ook voor prepaid.
Bij je eigen aanbieder kun je ook een lijst vinden met tarieven. Soms is het een goedkoop alternatief voor een gesprek om te sms-en. Maar ook hier geldt natuurlijk toch: check eerst de tarieven!
Bellen met je tablet kan tegenwoordig ook prima, uiteraard moet je wel eentje hebben met een internetverbinding. Het voordeel van een tablet is dat je bijvoorbeeld wat makkelijker kunt FaceTimen, het scherm van je tablet is immers een stuk groter.
Internetten
Je kunt natuurlijk via je smartphone internetten, maar soms os het voordeliger om een uurtje te surfen in een internetcafé. En ook handiger, als je bijvoorbeeld een grote serie met foto’s wilt uploaden naar je website.
Vrijwel overal zul je nog internetcafé’s vinden. Normaliter betaal je voor het aantal minuten dat je surft. Soms stopt het internet na die bepaalde tijd en moet je nieuwe tijd kopen om verder te internetten, en soms wordt de tijd gewoon geklokt en moet je aan het eind afrekenen.
Ga niet altijd bij het eerste de beste internetcafé naar binnen. Kijk voor alle Internetcafés ter wereld.
Check de prijzen, want naast elkaar liggende internetcafé’s kunnen flink in prijs verschillen.
Dat zegt natuurlijk nog lang niet alles, want de snelheid van de internettoegang is natuurlijk ook erg belangrijk. Soms kom je in een internetcafé waar je tijdenlang zit te wachten op het opvragen van een simpele webpagina.
TIP: als je een trage verbinding hebt, maak dan gebruik van meerdere pagina’s door het openen van een link in een nieuwe pagina, bijvoorbeeld als je begint met het schrijven van een nieuw bericht terwijl je een ander aan het versturen bent. Zo verspil je minder tijd.
Let op: de toetsenborden zijn in veel landen verschillend, wat voor zich spreekt in een land als Rusland of China waar andere schriften worden gebruikt.
Maar ook in Frankrijk of Duitsland zijn er al letters omgewisseld, en dat is wat vervelend als je wachtwoord een raar teken gebruikt wat je niet direct kan terugvinden…
Check ook even of je van extra faciliteiten gebruik kan maken, bijvoorbeeld als je iets wilt printen, of juist als je een foto wilt scannen om naar huis te sturen of uploaden naar je weblog. Connectie maken met digitale camera’s of andere gadgets is vaak ook wel mogelijk, maar check het dus wel even van tevoren.
Websites/weblogs
Veel reizigers houden contact met het thuisfront door het e-mailen van hele reisverslagen. Aan het begin van de reis heb je een aantal vrienden en familieleden op het verzendlijstje staan, maar gedurende de reis wordt die lijst alleen maar groter.
Op een gegeven moment heb je zoveel mensen dat de lijst gesplitst moet worden (of je hebt het volledige verhaal voor je vrienden, en het gekuiste verhaal voor je familie), en dan denk je – kon dit maar makkelijker!
Nou, dat kan. De populairste manier is om via social media het thuisfront op de hoogte te houden. Vooral Facebook is een geliefd medium om de laatste belevenissen in geuren en kleuren te vertellen. En reken maar dat je dan veel duimpjes krijgt. Maar het is ook een redelijk vluchtig medium, want na een paar dagen is de informatie naar beneden gezakt en minder makkelijk zichtbaar voor je lezers.
Dan is het handiger om wellicht toch een website/weblog bij te houden, waar het thuisfront via een overzichtelijke navigatie je reisavonturen kan teruglezen.
Het is relatief eenvoudig om een eigen website te maken en te onderhouden, en die te voorzien van reisverslagen. Op je website kun je ook makkelijk plaatjes plaatsen of bijvoorbeeld commentaar vanaf het thuisfront ontvangen.
Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe je een website maakt, maar de kosten voor een eigen homepage zijn niet al te veel.
En als je niet al te veel zin hebt om een hele homepage continu tijdens de reis van nieuw multimediaal voedsel te voorzien, dan kun je natuurlijk ook nog kiezen voor het opzetten van je eigen weblog – eigenlijk de simpelste manier om teksten op internet te zetten. Kijk ook op de hoofdstuk Informatiebronnen.
Tot slot…
Om contact met het thuisfront te houden, geven we je een paar tips:
1. Via zoeken op Google of vragen op de Lonely Planet Thorntree kun je er achter komen of en waar er internetcafé’s zijn op je bestemming(en).
2. Ben je eenmaal aangekomen in een hostelletje, vraag dan even naar het telefoonnummer zodat je dat aan het thuisfront kan doorgeven, zodat die dus jou kan bellen, zodat jij geen belkosten hoeft te maken.