Corfu: Siësta in Kassiopi

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 102 views

Herfst in Corfu. Het vakantiezeizoen blaast zijn laatste adem uit. Rustige stranden, frisse avondwinden en chagrijnige taxichauffeurs. Maar ideaal voor dagtochten en ontmoetingen in bushaltes. Rene Hoeflaak trekt er op uit en wordt aangenaam verrast door Corfu stad. Een verhaal over kloosters, likeur, havens en rotskusten.

René Hoeflaak

Herfst in Corfu. Het vakantiezeizoen blaast zijn laatste adem uit. Rustige stranden, frisse avondwinden en chagrijnige taxichauffeurs. Maar ideaal voor dagtochten en ontmoetingen in bushaltes. Rene Hoeflaak trekt er op uit en wordt aangenaam verrast door Corfu stad. Een verhaal over kloosters, likeur, havens en rotskusten.

We verblijven in Sidari, een dorpje aan de noordkust van het eiland. Sidari telt meer souvenirwinkels en kroegen dan inwoners. De “Green Bus” van Sidari naar het oostelijk gelegen Kassiopi stopt bij een halte vlakbij ons hotel en komt precies op tijd. Het is dringen bij de bushalte. Dat is niet zo vreemd want de bus naar Kassiopi gaat slechts vier keer per dag.

Een kaartje kost € 1,50 en kopen we bij de conducteur in de bus. Er is maar één rechte weg naar Kassiopi. Af en toe zien we de zee en in de verlaten badplaatsjes Roda en Acharavi stappen passagiers, vooral toeristen, in en uit. Na een uur stappen we uit aan de rand van het centrum van Kassiopi.

Sidari

We wandelen vanaf de bushalte door straatjes met onvermijdelijke souvenirwinkeltjes en restaurantjes en komen uit bij het kleine haventje. Rondom en in het haventje heerst een rustige en ontspannen sfeer. Toeristen slenteren wat rond, bejaarde locals gooien een hengeltje uit, vissersbootjes dobberen aan de kade en er zijn vele terrasjes.

Van de Venetiaanse burcht op de heuvel bij de haven is niet veel meer over. Siësta in Kassiopi, dat is pas onthaasten. Aan het eind van de middag pakken we de bus terug naar Sidari. Halverwege, in Roda, stappen we uit de bus. Hier is nu weinig te beleven. Op een terras wachten we op de volgende bus naar Sidari

Sidari telt meer souvenirwinkels en kroegen dan inwoners(foto: René Hoeflaak).

Sidari telt meer souvenirwinkels en kroegen dan inwoners(foto: René Hoeflaak).

Kumquat

De dagexcursie naar Paleokastristra begint met een bezoekje aan een Kumquat fabriek in Mauromatis. Kumquat is de locale en bekende drank van Corfu. In de fabriek bekijken we dia’s over het rijpings- en productieproces van Kumquat likeur. We proeven enkele glaasjes. Dat smaakt naar meer. We kopen enkele flesjes voor het thuisfront. Uiteraard zijn deze alhier het goedkoopst. “Cause this is the factory!!”, zo wordt ons verteld.

Vissersbootjes dobber aan de kade in Kassiopi.(foto: René Hoeflaak)

Vissersbootjes dobber aan de kade in Kassiopi.(foto: René Hoeflaak)

Paleokastritsa

Het klooster van Paleokastritsa is gebouwd in de twaalfde eeuw en is één van de belangrijkste trekpleisters van het eiland. Het is dan ook erg druk in de gangen en op de binnenplaatsen van het witte klooster. De kloosterkatten zijn gewend aan de drukte en slapen onverstoord in de bloembakken. Vrouwen (gemiddelde leeftijd 60+) mogen zonder hoofddoekjes naar binnen.

Het uitzicht op zee vanaf de kloostertuin is aanzienlijk opwindender. De busrit over de bergpassen en kliffen aan de kust is spectaculair. In Lakones krijgen we vanaf het hoogste uitkijkpunt op een rotspunt een indrukwekkend beeld van het groene en bebergde landschap van Corfu.

Lakones

Lakones; Uitzicht over de kust.(foto: René Hoeflaak)

Corfu Stad

De bus naar Corfu Stad komt te laat. Bij de bushalte praten drie Engelse bejaarde toeristen ons bij over de laatste plaatselijke roddels. De busrit van Sidari naar Corfu duurt bijna anderhalf uur. Onderweg, in kleine dorpjes, loodst de chauffeur zijn bus af en toe stapvoets en met draaien en keren door de nauwe straatjes. Als we in Corfu stad uit de bus stappen en door het centrum wandelen, wanen we ons in een Zuid-Italiaanse stad.

Geel- en zandkleurige flats, kantoren, parken, nauwe straatjes met wasgoed, kerken, scooters, hippe brillen, terrassen en de aroma van espresso. Als een grote stad betaamt, kan je ook in Corfu stad een rondrit maken met paard en wagen. “Dat doen we wel een andere keer” besluiten Maureen en ik eensgezind.

Bij het plein voor de burcht van Corfu stad is het erg druk. Op een bankje bij de uitgestrekte esplanade pakken we onze rust. In de zandkleurige binnenstand wandelen we over straatjes langs kerken en door nauwe steegjes. De terrassen in de steegjes en op de binnenplaatsjes zijn niet al te druk. Ja, een aangename en gemoedelijke stad, Corfu stad.

Corfu stad.(foto: René Hoeflaak)

Corfu stad.(foto: René Hoeflaak)

Multifunctionele taxichauffeur

Het begint hard te regenen, en de eerste bus terug naar Sidari gaat pas over een paar uur. Op een taxistandplaats valt over de ritprijs niet veel af te dingen, zo merken we. Eén taxichauffeur loopt echter met ons mee en wil ons wel rijden voor het uiterst en minimale bedrag van € 35,00. De chauffeur rijdt ons met meer dan maximale snelheid en met een minimum aan klantgerichtheid naar Sidari. Bumperklevend en zuchtend passeert hij auto na auto. Zijn geluksketting slingert hij onafgebroken om zijn rechterhand. Al telefonerend sturen zijn linkerhand en knieën ons over de slingerige weg naar Sidari.

Het seizoen blaast zijn laatste frisse adem uit op Corfu.(foto: René Hoeflaak)

Het seizoen blaast zijn laatste frisse adem uit op Corfu.(foto: René Hoeflaak)

Eind goed, al goed

Veilig bereiken we onze thuisbasis, Sidari. Het weekje Corfu zit erop. De vakantie was kort maar ook weer net genoeg. Het wordt frisser en kouder. Benieuwd hoe de kumquat thuis smaakt!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer