Daar in Gdansk staat een huis

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 281 views

Gdansk is de stad waar elektricien Lech Walesa en het communistische regime zat en waar een vakbeweging werd opgericht. Voor Mariska Volgenzang de Jong reden om deze stad eens te bezoeken. ‘Tijdens onze wandelingen in Gdansk viel ons nog iets anders op. Rondwandelen in Gdansk is eigenlijk hetzelfde als rondwandelen in Delft, Amsterdam of Utrecht’, schrijft Mariska.

Mariska Vogelenzang de Jong

Voor de avontuurlijke reiziger met heimwee is er Gdansk. In deze Poolse stad ben je weliswaar 1100 kilometer van huis, maar het voelt alsof je door de straten van Amsterdam loopt. En wie weet kom je nog een bekende Pool tegen.

Gdansk is de stad waar de elektricien Lech Walesa het communistische regime zat was en een vakbeweging oprichtte. Zijn bond, Solidariteit, is wereldwijd bekend geworden als de drijvende kracht achter de omwenteling in Polen en de rest van de voormalige Sovjet Unie.

Gdansk Lech Walesa

Begin jaren negentig werd Walesa de eerste president van het onafhankelijke Polen. Tegenwoordig houdt hij overal ter wereld toespraken en geeft hij gastcolleges op universiteiten. Sinds een studente ons in een bar had verteld dat ze Lech Walesa wel eens had zien fietsen werden mijn reisgenote Teresa en ik meteen enthousiast.

Misschien kwamen we hem ook nog wel tegen tijdens ons verblijf hier. Maar na een week lang de mannen in de stad nauwkeurig te hebben bekeken kwamen we tot de teleurstellende conclusie dat het onmogelijk is om hem te herkennen. Alle mannen hier dragen namelijk dezelfde typische Lech Walesa-snor!

Gdansk

Gdansk Holland Huis Dlugi Targ.

Hoogtepunten Gdansk

Tijdens onze wandelingen in Gdansk viel ons nog iets anders op. Rondwandelen in Gdansk is eigenlijk hetzelfde als rondwandelen in Delft, Amsterdam of Utrecht. Deze havenstad staat net als Willemstad op Curaçao bekend om haar Nederlands-Vlaamse architectuur.

In het oude centrum kun je zelfs Nederlandse pannenkoeken eten in het Holland Huis op de Dlugi Targ (Lange Markt). Gdansk (spreek uit als Gedaainsk) is één van de grotere steden in Polen, er wonen bijna een half miljoen mensen.

De Nederlandse invloed is begonnen in de tweede helft van de vijftiende eeuw toen de handel tussen Gdansk en Amsterdam op gang kwam.

Via deze Poolse havenstad werden vele boomstammen naar Nederland vervoerd die als fundering dienden voor de Amsterdamse grachtenpanden. Precies 13.659 Poolse houten palen zitten in de Amsterdamse grond. De handelsrelatie diepte zich uit en er ontstond een uitwisseling van architectuur en kunst.

Gdansk Dlugi Targ.

Gdansk Dlugi Targ.

Nederlanders in Gdansk

De Nederlanders die zich indertijd in Gdansk vestigden beïnvloedden het gezicht van de stad. Ze bouwden er huizen, forten en stadsmuren om de stad te beschermen tegen vele belagers. Nederlanders bouwden zelfs een speciale sluis waarmee ze het land rondom de stad blank konden zetten en zo de Zweden buiten de deur hielden.

De intensieve band tussen de Nederland en Polen werd verstoord toen in 1795 Nederland werd bezet door de Fransen en Polen werd verdeeld tussen Rusland, Duitsland en Oostenrijk.

Na de tweede wereldoorlog was de historische binnenstad verwoest, maar de gevels van de panden stonden nog. Tijdens de sovjet periode zijn de huizen nauwkeurig gerestaureerd.

Lech Walesa

Lech Walesa hebben we niet meer ontmoet. Toen we na drie dagen eindelijk een goed excuus hadden verzonnen, hebben we zelfs meerdere malen aangeklopt bij zijn kantoor. Toen zijn secretaresse eindelijk open deed, vertelde ze dat Walensa op dat moment in Rome was voor de viering van het 25-jarige jubileum van de Paus. Hadden wij weer.


Lezen over Gdansk

Nobelprijswinnar Gunther Grass schreef de trilogie ‘Mijn eeuw’, waarvan ‘De Blikken Trommel’ de bekendste is. Over het begin van de tweede Wereldoorlog en de Duitsers in Gdansk schreef hij in ‘In krabbengang’. Over de Nederlandse invloed in Gdansk kun je lezen in ‘1000 Jaar Polen en Nederland van Lucia Thijssen van Stichting De Witte Adelaar in Den Haag.

Praktisch

Internetcafé Rudy Kot is elke dag geopend tot middernacht, en biedt redelijk goede computers. ’s Avonds in het weekend is er wel eens een luidruchtige DJ. Je kunt er ook goedkoop eten. Ulica Garncarska 18/20.

Het goedkoopste hostel in de stad is gevestigd aan de Ul Walowa 21, een bed kost hier 17 zloty. Het is wel aan te raden om waardevolle spullen bij de receptie achter te laten en je auto verderop bij de bewaakte parkeerplaats te zetten. Vanaf het hostel ben je lopend in vijf minuten in het centrum. Er is een keuken waar je zelf kunt koken.

Algemeen

Achtergrondinformatie in het Duits of Engels over de geschiedenis, lokale politiek, toerisme, cultuur en economie van Gdansk: Meer info over Gdansk

Zin om te gaan? Hier wat suggesties om Polen en Gdansk beter te leren kennen:
1. Een overzicht van alle beschikbare busreizen in Polen: Busreizen Polen
2. Dompel je onder in het sfeervolle en authentieke Polen en kies uity een van de Rondreizen in Polen

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer