De ins en outs van het eTA Canada

door Reis om de Wereld
468 views

Het is voor reizigers vanuit Nederland mogelijk om naar Canada te reizen zonder een visum aan te vragen.

Ter controle is het elektronische eTA Canada systeem ingevoerd. Dit systeem zorgt ervoor dat alle reizigers alsnog gecontroleerd worden, en eventuele veiligheidsrisico’s van tevoren al ingeperkt worden. Deze risicogroep zijn onder andere mensen met een ernstig besmettelijke ziekte, of een crimineel verleden. Voor deze mensen is het mogelijk om extra documentatie aan te leveren, wanneer hiernaar gevraagd wordt door de Canadese overheid.

De kosten van een eTA Canada zijn een stuk lager dan een visum voor Canada, daarnaast is het traject ook een stuk korter. Het bezoeken van de Canadese ambassade neemt natuurlijk ook tijd in beslag, waardoor de procedure voor veel mensen als onhandig wordt ervaren. Het eTA Canada is in de meeste gevallen binnen enkele uren al toegewezen, waarbij het aanvragen van een visum een stuk langer in beslag neemt.

De voorwaarden van het eTA Canada

Na het eTA Canada aanvragen zijn er een aantal voorwaarden aan het reizen hiermee verbonden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Het eTA is bedoeld voor zakelijke en toeristische reizen per vliegtuig. Wordt de grens over land betreden, dan wordt er bij de grens een ander document ingevuld.
  • Voor een overstap (of transit) is het vereist om over een geldige eTA te beschikken. Zelfs wanneer de luchthaven niet verlaten wordt is dit noodzakelijk.
  • Om aan te tonen dat er geen intentie is om de maximumverblijfsperiode te overschrijden is het vereist om over een retour of doorreisticket te beschikken.
  • Het eTA is vijf jaar geldig, tenzij het gekoppelde paspoort vervalt in tussentijd. Het document wordt namelijk elektronisch verbonden aan het paspoortnummer, die op ieder paspoort uniek is. Gedurende deze geldigheidsperiode is het mogelijk om zo vaak als je wenst naar Canada te reizen.
  • Er is een maximum verblijfsperiode van 180 dagen. Tenzij de douane ervoor kiest om deze maximumperiode in te korten. De douane beslist uiteindelijk ook of er toegang wordt verleend, het bezitten van een geldig eTA betekend niet altijd dat er ook toegang wordt gegeven.

Wat wordt er tijdens de aanvraag gevraagd?

Tijdens de aanvraag voor een eTA Canada worden er bepaalde gegevens opgevraagd van de aanvragers. Hieronder staan ze op een rijtje:

  • Er worden de nodige persoons- en paspoortgegevens opgevraagd, deze zijn eenvoudig vanuit het paspoort over te nemen. Deze worden onder andere gebruikt om het eTA te koppelen aan het juiste paspoortnummer.
  • De werkgevergegevens van de aanvrager. Indien toepasselijk worden hier de werkgeversgegevens ingevuld. Hiermee worden contactgegevens verzameld, alsook het beschikbare budget van de reiziger.
  • Algemene veiligheidsvragen omtrent het verleden van de reiziger. Hier worden vragen gesteld over onder andere het crimineel verleden van de reiziger, ook wordt hier gevraagd of de reiziger eventueel een besmettelijke ziekte heeft. Deze worden gebruikt om te bepalen of de reiziger een risico zou vormen voor de Canadese populatie.

Hoe vraag ik het eTA aan?

Een eTA is heel eenvoudig online aan te vragen, het invullen van het formulier neemt ook hoogstens enkele minuten in beslag. Dit kan op verschillende manieren ondernomen worden, zo kun je ervoor kiezen om de aanvraag direct bij de Canadese overheid in te dienen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een visumbemiddelaar in te schakelen, deze bieden doorgaans Nederlandstalige support. Dit wordt door veel reizigers als prettig ervaren. Een eTA kan heel eenvoudig aangevraagd worden middels het formulier op etacanada-aanvragen.nl.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer