De tuinen van Parijs: jardin du Luxembourg

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 107 views

Parijs is in veel opzichten een drukke en onoverzichtelijke stad. Gelukkig ben je er nooit ver verwijderd van een stadspark, waar de Parijzenaren zelf in hun vrije uurtjes veel gebruik van maken. Slechts een enkeling heeft immers de beschikking over een tuin. Als je na een lange reis hebt ingecheckt in je hotel in Parijs is zo’n park een uitstekende plek om even bij te komen en je voor te bereiden op deze bruisende metropool.

Jardin du Luxembourg

Het bekendste en misschien wel het mooiste park van Parijs is het grote Jardin du Luxembourg. Als je de Boulevard Saint-Michel afloopt vanuit het drukke Quartier Latin en door de toegangspoort van het park wandelt lijkt het wel alsof je in een andere dimensie bent terecht gekomen. Je kunt er urenlang rondwandelen zonder hetzelfde pad te betreden, bij de vijver zitten, jeu-de-boules spelen en zelfs tennissen. Het park dateert uit het begin van de 17e eeuw.

Jardin de Tuileries

Nog ouder is de Jardin des Tuileries, aan de voet van het Louvre. Dit werd al in 1564 in opdracht van Catherine de Medici aangelegd. Het park is beroemd om zijn iepen en om de beeldentuin met onder andere werken van Rodin, Dubuffet en Giacometti. Een aanrader om even rond te slenteren na een bezoek aan de overdaad aan kunst van het Louvre.

Arènes de Lutèce

Een veel kleiner park is het Arènes de Lutèce, dat is gebouwd rond de resten van een Romeinse arena uit de 2e eeuw. De resten van deze arena kwamen tevoorschijn tijdens de grote stadsvernieuwing onde leiding van de architect Haussmann, die in de tweede helft van de 19e eeuw van Napoleon III de opdracht kreeg om van het chaotische Parijs, met haar honderden kronkelstraatjes, weer een overzichtelijke stad te maken. Hij bouwde de grote boulevards waar Parijs een deel van haar huidige grandeur aan ontleent. Toen hij bij de aanleg van de rue Monge stuitte op de Romeinse ruïnes besloot hij er dit parkje te bouwen.

[kleo_button title=”Reistip!” href=”” style=”highlight” size=”medium” ]
[kleo_list_item]Kras Parijs aanbiedingen[/kleo_list_item]
[kleo_list_item]Parijs met NS International[/kleo_list_item]

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer