Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Deze 3 bestemmingen zijn ideaal voor een fietsvakantie

73

Je bent actief, ziet veel en geniet van de natuur om je heen. Een fietsvakantie is voor velen de perfecte manier om te ontspannen. Maar waar ga je heen? Wij zetten drie bestemmingen voor fietsvakanties op een rij: Nederland, Duitsland en wat verder weg: Italië!

Als je op fietsvakantie gaat, moet je je wel goed voorbereiden. Elke dag rijdt je wellicht 40 tot 80 kilometer en dat tien of vijftien dagen lang. Je moet dus over een redelijk goede conditie beschikken. Het kan geen kwaad om voor je vakantie wat te trainen en regelmatig de fiets te pakken.

Dan komt het moment om te gaan. Met de auto rijd je naar de plek van bestemming. Je heb dus een goed fietsenrek of fietsenhouder nodig waarmee je de fietsen met de auto kunt vervoeren. Er zijn fietsenrekken voor het dak, voor de kofferbak of je kunt een fietsenrek op de trekhaak zetten. Veel online winkels, waaronder onze besteonderdelen.nl, bieden fietsenrekken met verschillende capaciteiten en bevestigingsmogelijkheden. Afhankelijk van het voertuig kunnen deze accessoires op het dak, de kofferbak of de trekhaak worden gemonteerd.

Maar waar gaan we naartoe? Dit zijn drie ideale fietsbestemmingen.

1. Nederland fietsland

Je hoeft niet ver van huis te gaan om te gaan fietsen. Nederland is het fietsland bij uitstek en heeft duizenden kilometers aan perfecte fietspaden. Zeker nu met de opkomst van de elektrische fiets wordt het aantal fietspaden snel verder uitgebreid.

Een rondje rond het IJsselmeer is een populaire route, waar je een rondreis langs de kustlijn van het IJsselmeer maakt. Je fietst over dijken en kronkelende paden, bijna altijd langs het water, havenstadjes en schattige vissersdorpen. Wel is momenteel de Afsluitdijk dicht voor renovatie, maar je wordt met vervoer gratis van a naar b gebracht.

En wat te denken van een fietstocht door een grote stad, zoals Amsterdam. Je fietst langs zeventiende eeuwse monumenten, langs parken en grachten. Wat dat betreft heeft onze hoofdstad op fietsgebied veel te bieden. Maar ook andere steden hebben vele kilometers aan fietspaden. Zo heeft Apeldoorn liefst 466 km aan fietspad in de stad. En het ligt tegen de Veluwe aan, zodat je in korte tijd midden in de natuur zit. Of bezoek Paleis ‘t Loo en de mooie paleistuinen.

2. Duitsland

Duitsland doet niet veel onder voor Nederland, want ook dit land heeft ongelooflijk veel fietspaden. Ze gaan door kleine dorpjes, door langgerekte bossen en langs de grote meren. Een van de bekendste fietstochten is de Duitse Donauradweg langs de rivier de Donau. Deze rivier ontspringt in het Zwarte Woud en loopt van Donaueschingen naar Passau.

Nog een andere optie: een trektocht langs de rivier de Weser. Hier rijd je langs steden als Hameln, Minden en natuurlijk de grote stad Bremen. Op deze fietsvakantie passeer je prachtige dorpen, majestueuze kastelen en onontdekte kloosters.

3. Via Appia Rome

Wil je een fietstocht met veel historie? Dan moet je nog wat verder weg en beland in Italië. In de buurt van Rome, welteverstaan. Je kunt een fietstocht over de Via Appia maken, de oudste weg naar Rome die al meer dan 2300 jaar oud is.

Zo’n 300 jaar voor Christus begonnen ze op initiatief van Appius Claudius Caecus aan de bouw van de weg, naar wie de weg is vernoemd. Tijdens deze tocht ontkom je niet aan de historische gebouwen, graftomben, oude Romeinse beelden en overblijfselen van een Romeins stadion en villa’s uit de keizertijd.

Sicilië is een prachtig fietsland, je komt langs pittoreske dorpen, zoals Castiglione di Sicilia.

Maar er zijn nog veel meer tochten te maken, want Italië is een populair vakantieland. Met fietsroutes in de Dolomieten tot in het ruige Sicilië.

Genoeg ideeën dus om voor een fietsvakantie te kiezen!