Dit moet je weten over (je eerste keer) kamperen in Nederland

door Reis om de Wereld
129 views

Met je tentje de wereld rond reizen lijkt natuurlijk een fantastisch idee, mits je weet wat kamperen precies inhoudt en wat je allemaal mee moet nemen. Ben je nieuwsgierig om er eens op uit te gaan met een tentje of ben je van plan om een camper te huren tijdens je volgende lange rondreis?

Te gek idee! Wij raden het echter wel aan om voordat je aan een grote kampeervakantie in het buitenland begint kamperen eens te proberen in Nederland. Zo weet je direct of het überhaupt wel wat voor jou is en merk je welke dingen je echt mist tijdens het kamperen. In dit artikel lees je meer over (je eerste keer) kamperen in Nederland.

Voordelen van kamperen in Nederland

Nederlanders zijn over het algemeen gek op kamperen: steeds meer Nederlanders gaan weg met een tent, caravan of camper. Dat is natuurlijk niet voor niets zo. Kamperen geeft je ontzettend veel vrijheid en je bent lekker in de natuur. Nederland heeft zelf ook ontzettend veel te bieden wanneer het om een fijne kampeervakantie gaat.

Een van de grootste voordelen van kamperen in Nederland is dat je een ruime keuze hebt in gezellige, nette en mooie campings. Liefhebbers met een hart voor de natuur die willen ontspannen op een rustige camping kunnen terecht bij de tientallen natuurkampeerterreinen die ons land rijk is.

Gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar meer vertier kunnen hun geluk niet op op de vele grote campings met uitgebreide faciliteiten. Ook voor de kampeerliefhebbers die daar tussenin ‘vallen’ is er van alles te vinden: er is dus altijd wel ergens een plekje voor je vrij. Een ander groot voordeel van kamperen in Nederland is dat je nooit heel lang onderweg bent. In sommige gevallen kun je ook gewoon met het openbaar vervoer of zelfs met de fiets!

Verschillende manieren van kamperen in Nederland

Wat ook prettig is om te weten, is dat je in Nederland verschillende keuzes hebt wanneer je wilt gaan kamperen. Kies je voor basic? Dan neem je ‘slechts’ een tentje met een matje en slaapzak mee. Wil je de eerste keer kamperen toch iets meer luxe? Huur in dat geval een camper of kijk eens rond in je vrienden- of familiekring of iemand een caravan heeft die je mag testen.

Gelukkig bestaan er ook genoeg campings waar je aan glamping kunt doen; een luxe manier van kamperen. Of campings waar je een ingerichte caravan of bijzondere accommodatie kunt kopen. Camping de Vijverhof beschikt bijvoorbeeld over huurcaravans waarin je al een beetje kunt proeven van het kampeerleven. Daarnaast zijn er nog veel meer van dat soort campings te vinden die eigen kampeeraccommodaties hebben. Bedenk dus eerst voor jezelf hoe je het liefst de eerste keer wilt kamperen voordat je gaat boeken.

Campings in Nederland

Nu je weet waarom je écht eens moet kamperen en waar je uit kunt kiezen in Nederland is de volgende stap een keuze maken waar je gaat kamperen. Nederland heeft namelijk prachtige natuurgebieden en geheime plekjes waar de mooiste campings staan. Wat goed is om te weten, is dat je in Nederland niet mag wildkamperen.

Hoe mooi sommige plekken in de Nederlandse natuur ook zijn; de reden dat je hier niet zomaar je tentje mag uitgooien is omdat deze plekjes juist daardoor mooi blijven. Wel bestaan er zogeheten paalcampings waar je een beetje dat gevoel van wildkamperen krijgt. Op een paalcamping sta je namelijk ook middenin de natuur zonder enige faciliteiten.

Aan de hand van coördinaten vind je zo’n plek waar in het midden een grote paal staat. Rondom deze paal mag je een x aantal meter kamperen. De enige regel hierbij is dat je de plek precies zo achterlaat als toen je er kwam. Dat is wel echt avontuurlijk toch? Verder kun je, zoals we hierboven beschreven, uit verschillende soorten campings kiezen: van stille boscampings tot aan grote familiecampings. Via Google vind je binnen no time een overzicht van Nederlandse campings.

Welk gebied wordt jouw kampeerbestemming?

Tot slot is het belangrijk om te weten waar in Nederland je wilt gaan kamperen. Eerlijk: iedere provincie heeft zo zijn charmes. Voor een week(end)je aan zee kies je voor een camping in Noord- of Zuid-Holland of in Zeeland. Wil je juist liever slapen in een mooi bos of genieten van rust van het boerenleven?

In dat geval zoek je een camping die meer in het land gelegen is: op de Veluwe vind je veel prachtige en rustige kampeerterreinen waar je heerlijk kunt kamperen. Het boerenleven vind je onder andere in Friesland, Limburg, Twente en Drenthe en voor stedelijk kamperen kies je voor campings rondom de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Kortom: er is genoeg te kiezen voordat je besluit in het buitenland te kamperen. Is kamperen wat voor jou?

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer