Dordrecht, stad van 1000 monumenten

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 98 views

Dordrecht, een stad met meer dan 100.000 inwoners, ligt ingeklemd tussen de rivieren. De Oude Maas, Noord en Merwede komen samen en dat water zie je overal in de stad terug. Het is de stad van 1000 monumenten, waaraan het rijke verleden te herkennen is. Even verderop ligt een prachtige groene tuin: de Hollandse Biesbosch.

Dordrecht groeide in de vroege Middeleeuwen uit tot de machtige handelsstad van Holland. Het was een kruispunt van handelswegen, die vooral over water liepen. Dordrecht werd voor het eerst genoemd in een document uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech. In 1220 kreeg Dordrecht stadsrechten. Hoewel de stad in latere eeuwen minder invloedrijk werd, herinnert de binnenstad aan deze rijke historie. Doredrecht maakt deel uit van de provincie Zuid-Holland en is qua grootte de negende stad van Nederland.

Grote Kerk Dordrecht

Een van de Belangrijke bezienswaardigheden in Dordrecht is de Grote Kerk met zijn niet voltooide toren. Ook de binnenhavens, worden veel bezocht door toeristen De stad telt meer dan 1000 monumenten en bij oude havens staan karakteristieke historische koopmanshuizen. Daarbij zijn de huizen met Dordtse gevel, een eigen geveltype dat werd ontwikkeld opvallend mooi. Het Statenplein is het centrum van de stad, met veel winkels en uitgaansgelegenheden.

Op de Visbrug staat een standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. De enige overgebleven molen in Dordrecht, Molen Kyck over den Dyck, staat er ook in de buurt. Kortom, er is van alles te doen: terrassen aan het water, een kloppend winkelhart, veel musea en festivals. Een van de mooiste museums is het Dordrechts Museum. Hier kun je werken terugzien van beroemde Dordtse schilders als Aelbert Cuyp. Ook het vroegere woonhuis van Simon van Gijn kun je bezoeken. Deze verzamelaar en kunstliefhebber liet veel bijzondere zaken na en je kunt dat in dit museum bewonderen. De stad is makkelijk te bereiken en via sixt.nl kun je een auto huren. Het VVV in Dordrecht geeft meer achtergrondinformatie en hier kun je ook overnachtingen regelen.

Het eiland van Dordrecht

Het eiland van Dordrecht

Hollandse Biesbosch

Op een steenworp afstand van Dordrecht ligt een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: De Hollandse Biesbosch. Het maakt deel uit van het Nationaal Park De Biesbosch, een waterrijk natuurgebied met kreken, wilgenvloedbossen, polders en talloze met riet begroeide eilandjes. In het Biesboschcentrum Dordrecht kun je terecht voor informatie en excursies. Weliswaar bestaat De Biesbosch voor een belangrijk deel uit water, maar je kunt ook prachtige wandelingen en fietstochtjes maken. Lees er meer over in het Nationaal Park de Biesbosch.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer