Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Drie hoogtepunten van Zuid-Afrika: wijn, stad en natuur

108

Uitgestrekte woestijnen, adembenemende kusten, prachtige natuurparken en bijzondere steden. Wil je afwisseling, dan is Zuid-Afrika een ideale bestemming. Het is niet te doen om alle hoogtepunten van Zuid-Afrika te noemen. Dus noemen we er drie. Maar dat is al meer dan genoeg voor een onvergetelijke kennismaking met dit land.

Zuid-Afrika is niet alleen meer populair bij de Westerse landen, maar ook bij toeristen uit andere Afrikaanse landen. Vaak komen de toeristen uit buurlanden als Mozambique en Zimbabwe. Maar ook komen er steeds vaker vakantiegangers uit de rijkere landen, zoals Nigeria. Zij gaan shoppen in Kaapstad of Johannesburg.

Zuid-Afrika behoort naast enkele Noord-Afrikaanse landen, zoals Marokko en Egypte, met afstand tot de meest bezochte vakantiebestemming van Afrika. Dat is niet vreemd, want de levensstandaard is er relatief hoog en de voorzieningen zijn goed. En wat te denken wat dit land te bieden heeft. Van de Blyde River Canyon met indrukwekkende kloven tot Camdeboo National Park, een park dat zeer mooie landschappen heeft en veel wildlife , zoals struisvogels en de Kaapse buffel. Op Rondreis.nl vind je meer informatie, tips én ervaringen van de mooiste reizen naar Zuid-Afrika.

Welke bezienswaardigheden in Zuid-Afrika beleven wij aan? Dit zijn ze:

1. Nationaal park Kruger

Het nationaal park Kruger is een omvangrijk wildpark ten noordoosten van Zuid-Afrika, een grotendeels nog ongerept natuurgebied van 60 bij 350 vierkante kilometer. Het ligt op de grens met Zimbabwe en Mozambique en is een van de bekendste wildparken in Afrika.

lodge nationaal kruger park
Een lodge in het Nationaal Kruger Park

In dit wildpark kun je de Big Five spotten, de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. dMaar er zijn ook talrijke apen en giraffen die je pad kruisen. Als je een rondreis maakt door dit land, is het Krugerpark echt een must om te bezoeken.

In het Krugerpark liggen zo’n twintig omheinde terreinen, ook wel camps genoemd, waar je midden in de natuur kunt overnachten. Wil je op de luxe toer, dan zijn er ook lodges in de privé reservaten, grenzend aan het Krugerpark. Tussen deze reservaten en het park staan geen hekken, zodat het wild vrij kan rondtrekken.

2. Kaapstad

Een van de mooiste steden van Zuid-Afrika is Kaapstad. Het is een redelijk veilige en aangename stad, waar je heerlijk kunt eten en kunt genieten van de Kaapse wijnen. De Tafelberg is een van de bekende toeristische attracties, die ook wel één van de zeven wereldwonderen van de natuur wordt genoemd.

hoogtepunten van zuid-afrika - uitzicht tafelberg in Kaapstad
Het uitzicht vanaf de Tafelberg op Kaapstad, indrukwekkend!

Kaapstad is de hoofdplaats van de provincie West-Kaapen, waar de wettelijke macht is gevestigd. Na Johannesburg de grootste stad van het land. Het was een van de eerste Europese nederzettingen en de Nederlanders speelden een belangrijke rol bij de kolonisatie van dit gebied. De VOC maakte hier in 1652 al contact met de plaatselijke leider van de Goringkhoina.

In het sfeervolle historische centrum kun je goed shoppen in kleine winkeltjes of grote shoppingmalls. Wil je even tot rust komen, dan kun je terecht in de Kirstenbosch Botanical Garden, waar prachtige bloemen en planten groeien. En natuurlijk kun je een bezoek brengen aan Robbeneiland, de gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar in een kleine cel zat.

De meest bijzondere attractie is echter de Tafelberg. Deze ligt op 1086 meter boven de zeespiegel. Je kunt de tafelberg bezoeken en genieten van het spectaculaire uitzicht. Er zijn ook bijzondere dieren te vinden zoals de Table Mountain Ghost Frog, die alleen op de Tafelberg voorkomt.

En wist je dat de Tafelberg ook een florerende flora en fauna heeft? Er zijn wel 1500 verschillende soorten planten en bloemen, waaronder het typische fynbos, de veelvoorkomende vegetatie in de Westkaap.

3. Wijnroutes Stellenbosch

Niet ver vanaf Kaapstad, ongeveer een half uurtje rijden, begint het Kaapse Wijnland. Het stadje Stellenbosch is het middelpunt, waar veel wijnboerderijen omheen liggen die je kunt bezoeken. Het stadje wordt omgeven door groene valleien met uitgestrekte wijngaarden in een imposant berglandschap van de Westkaap. Zelfs als niet drinkt, zijn deze wijnroutes prachtig om te volgen met de auto.

Zuid-Afrika wijnroutes Stellenbosch
Tijdens de wijnroutes van Stellenbosch kom je langs vele wijnboerderijen.

Je moet ook zeker een bezoekje brengen aan het stadje Stellenbosch zelf. Je ziet er nog veel sporen terug van de Hollanders. Denk aan de mooie Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huizen, met typisch Nederlandse invloeden maar ook met eigen inbreng van de Zuid-Afrikaanse bewoners.

In het centrum staat de gotische Moederkerk, een Gereformeerde kerk. Het stadje heeft ook veel restaurants en cafés.

Stellenbosch is vernoemd naar Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Hij ontdekte in 1679 een stuk vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier, dat hij ‘Van der Stels bosch’ noemde. Na een tijdje veranderde hij dat in Stellenbosch.

De omgeving leent zich prima voor een roadtrip. De wegen van goede kwaliteit. De Stellenbosch Wijn Route is gestart in 1971 en is opgedeeld in deelroutes, zoals Devon Valley Vintners, Simonsberg en Helderberg. Langs de route kom je vele wijnboerderijen tegen, waar je de lekkerste wijnen kunt proeven en kopen. Op sommige wijnboerderijen kun je ook overnachten.