Drie tips & trucs om een verrekijker mooi te houden op reis

door Reis om de Wereld
883 views

Wie denkt dat een verrekijker enkel te gebruiken is om vogels te spotten of te gebruiken is voor de jacht, heeft het mis. Een verrekijker is een prima item dat ook mee kan worden genomen in de koffer naar een tropische bestemming of in de backpack tijdens avontuurlijke reizen.

Heeft u een safari in Zuid-Afrika op de planning staan? Dan zijn verrekijkers zeker geen overbodige luxe. Wellicht spot u een van de The Big Five. Waar u ook naartoe reist met uw verrekijker of nachtkijker, het is belangrijk om hem goed te onderhouden zodat u hij ook weer heel uit uw koffer komt in Nederland. Daarom hieronder drie tips & trucs voor een optimale levensduur tijdens uw reis.

Kies voor de juiste kijker

Bent u van plan om op vakantie vooral naar de sterrenhemel te kijken, investeer dan in een goede nachtkijker. Nachtkijkers zijn speciaal gemaakt om in het donker helder te kunnen waarnemen. Nachtkijkers beschikken over een heel andere technologie dan verrekijkers, het binnenkomende licht wordt namelijk versterkt en omvormt tot elektronen die op het fotoscherm verschijnen. Dit levert een groen beeld op als u door de kijker kijkt. De prestatie van de nachtkijker is afhankelijk van de hoeveelheid licht van de maan of sterren.
Natuurlijk is de scherpte van beide kijkers afhankelijk van hoe vast uw hand is. Wilt u een zo scherp mogelijk beeld, dan is het aan te raden om een statief te gebruiken. Zeker als u van plan bent om veel vanaf één plek te kijken. Dan kunt u met een statief veel grotere objectieven gebruiken. Wilt u toch af en toe op een andere plek langer kijken dan kunt u ook kiezen voor een monopod (statief met één poot) zo bent u toch iets flexibeler.

Koop de juiste accessoires

Als u uw verrekijker mooi wilt houden is het belangrijk dat u de juiste accessoires aanschaft om uw verrekijker stofvrij te houden en de lenzen mooi schoon. U kunt een cleaning kit aanschaffen waar alle accessoires inzitten, zoals een stofpenceel, microvezeldoekjes en vochtige doekjes. Zeiss is een van de merken die kant en klare cleaning-kits verkoopt.
Het is ook handig om uw verrekijker of nachtkijker op te bergen in een tas als u er even geen gebruik van maakt. Zo voorkomt u krasjes en beschadigingen. Reinig uw lenzen verder met een speciaal reinigingsdoekje voor de verrekijker en vergeet niet om uw beschermdoppen op uw lenzen te doen als u uw kijker niet gebruikt. Zeker als u op reis bent, bijvoorbeeld op safari, is de kans groter dat er meer stof bij uw verrekijker komt.

Investeer in een goed merk

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg maar het is altijd goed om in een verrekijker te investeren van een prominent merk. Bushnell, Bresser en Zeiss zijn niet alleen merken die goed staan aangeschreven maar die ook speciale verrekijkers voor op reis hebben ontworpen. Een kwalitatief goede verrekijker gaat een leven lang mee!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer