Drie tips voor een zorgeloze roadtrip door Europa

door Reis om de Wereld
18 views

Door het veranderende klimaat gaan we minder vliegen en gaan steeds meer mensen met de auto op vakantie. Waar ga ik heen, hoe groot is de kans op ongelukken en hoe kan ik met met een autoverzekering het risico op tegenvallers zoveel mogelijk beperken? We geven je tips voor een zorgeloze roadtrip.

Europa is een van de meest afwisselende continenten ter wereld. Van eeuwenoude steden als Rome en Athene tot de uitgestrekte bossen in Scandinavië en van de warme Mediterrane kust in Zuid-Europa tot een overnachting in een ijshotel in Fins Lapland, grotere tegenstellingen zijn er bijna niet. Het is moeilijk kiezen, maar we geven drie routes.

Wat te denken van een roadtrip langs de kastelen van de Loirestreek, één van de mooiste regio’s van Frankrijk. In de ‘tuin van Frankrijk’ rijd je langs kastelen door de valleien van de Loire. Het zijn vaak militaire forten die tijdens de 100-jarige Oorlog zijn gebouwd.

Of een autotocht door Noord-Italië. Deze regio heeft veel te bieden, zoals de charmante dorpjes van Cinque Terre, de uitgestrekte meren als het Gardameer en Comomeer en het romantische Venetië. Maar ook Piemonte, Ligurië, en Lombardijezijn het bezoeken meer dan waard.

Helemaal in het oosten van Europa ligt de Balkan, tussen de rivieren Sava en Donua. Montenegro en Albanië en Servië zijn prachtige landen om te bezoeken, maar vaak nog onbekend bij vakantiegangers. Ieder land heeft z’n eigen geschiedenis, cultuur en overweldigende natuur, teveel om op te noemen.

De kans op ongelukken

In Europa vallen gemiddeld 21,8 slachtoffers per 10.000 inwoners. In Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal is de kans op een auto-ongeluk is het grootst. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De meeste risico op een ongeluk loop je in Oostenrijk.

Daar vallen gemiddeld 42,8 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners met zowel gewonden als ongelukken met een dodelijke afloop. Ook in Duitsland loopt de vakantieganger risico, want dit land staat op nummer twee van grootste auto-ongelukken. Portugal staat derde, gevolgd door België, Turkije en Slovenië. Het is dus zaak om een goede autoverzekering af te sluiten.

Ben je aan het kijken naar een goede Univé autoverzekering, maar vraag je je af waar al de verschillende bedragen vandaan komen? De verzekering voor jouw voertuig is nooit hetzelfde. Wat jij betaalt voor jouw verzekering, hoeft een ander daarom ook niet te betalen. Binnen het huishouden kunnen er dus meerdere maandlasten plaatsvinden. Je kan je dan afvragen hoe het mogelijk is dat er soms enkele tientjes verschil inzitten. Onderstaande informatie laat jou zien hoe de kosten precies zijn opgebouwd.

Factoren die je niet kan veranderen

Een deel van de kosten die je kan verwachten bij een Univé autoverzekering liggen niet binnen jouw macht. Er zijn namelijk factoren die ervoor zorgen dat je net iets meer of minder betaalt dan iemand anders binnen het gezin. Denk hierbij aan jouw leeftijd, rijervaring en geslacht.

Jongere bestuurders zullen bijvoorbeeld meer betalen voor de dekking, omdat ze ook meer risico lopen op ongevallen. Je hebt immers ook nog minder rijervaring, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Het verschil tussen geslacht is de laatste jaren een stuk minder geworden.

Dit kan enkele centen verschil opleveren, maar zorgt er niet voor dat jij een torenhoge rekening hebt in vergelijking met een ander. Het zijn echter wel zaken om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een nieuwe verzekering.

De dekking voor meer gemoedsrust

Een van de factoren waar je wel invloed op hebt, is het type dekking dat je aangaaft. De WA-verzekering is de minimaal vereiste dekking om de weg op te kunnen met jouw auto. Het dekt geen schade aan jouw eigen auto, maar alleen de schade die je aanbrengt aan anderen.

Als je de schade door diefstal, brand of andere natuurlijke oorzaken gedekt wilt hebben aan jouw eigen voertuig, kan je voor een beperkt casco kiezen. De verzekering die jou met een volledige bescherming rond laat rijden, ongeacht wat er gebeurt op de weg, is de allriskverzekering.

Zelfs als je zelf een ongeluk maakt, kan je een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij verwachten. Het enige wat je dan nog betaalt, is het eigen risico. Maar ook deze kan je zo laag mogelijk of juist wat hoger houden.

De auto en het rijgedrag

Bij de verzekering auto berekenen speelt jouw eigen voertuig ook een grote rol. De leeftijd, het merk en het model zijn enkele voorbeelden waar de verzekeringsmaatschappij naar kijkt. Ook de waarde van het voertuig kan jouw maandelijkse premie doen veranderen.

Nieuwere en duurdere auto’s hebben vaak hogere premies omdat de reparatie- en vervangingskosten hoger zijn. Jouw kleine autootje dat al jarenlang rondrijdt op de aardbol zal jou een veel minder hoog bedrag geven. Maar dan ligt het wel nog aan jouw rijgedrag. Want ben je wel zo’n rustige bestuurder?

Indien je dit niet bent, kan jouw verzekering vele malen duurder zijn dan wanneer je voorzichtig over de weg rijdt. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van jouw volgende verzekering, zodat je niet voor verrassingen staat.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer