Een autovakantie naar Oostenrijk

door Reis om de Wereld
517 views

Veel Nederlanders en Belgen gaan elk jaar met de auto op vakantie naar Oostenrijk. Het land is dichtbij, betaalbaar, en veilig! Bovendien kan je prachtig op reis met de auto door de Oostenrijkse bergen.

Wel is het verstandig om rekening te houden met een aantal zaken zoals het verplichte wegenvignet en de tolwegen in Oostenrijk, maar ook is de verkeerswetgeving niet onbelangrijk. Wij hebben alle nodige informatie voor je uitgezocht.

Wegenvignet

Wanneer je wilt reizen met de auto door Oostenrijk, heb je een vignet Oostenrijk nodig. Dit is namelijk verplicht voor alle voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kilogram die gebruik willen maken van de Oostenrijkse snelwegen (Autobahnen) of autowegen (Schnellstrassen). Ook voor voertuigen met aanhangwagens of caravans die samen een toegestane maximummassa t/m 3500 kg hebben, geldt deze regel ook. Voor alle voertuigen die zwaarder zijn, gelden andere regels.

Je kunt het wegenvignet voor Oostenrijk in de vorm van een 10-dagen vignet, een 2 maanden vignet, of een jaarvignet. Welk autowegenvignet het voordeligst is, hangt af van de lengte en frequentie van een reis.

duitse snelwegen

Digitaal autovignet

De tol in Oostenrijk is een vorm van wegenbelasting. Daarom moet elk voertuig die gebruik maakt van de Oostenrijkse Autobahnen tol betalen in Oostenrijk middels een autobahnvignet. Om dit proces te vereenvoudigen heeft het land een digitaal vignet geïntroduceerd, ook wel de Oostenrijkse videomaut genoemd.

Het digitale vignet wordt gekoppeld aan het kenteken van een auto. Op het moment dat je in Oostenrijk de maustelle (tolpoortjes) passeert, scant een camera het kenteken van de auto’s. Omdat het kenteken geregistreerd staat wordt deze door het systeem herkent, en gaan de tolpoortjes automatisch open.

De voordelen van het digitale autovignet voor Oostenrijk:

  • Voertuigen die zijn uitgerust met het e-vignet mogen gebruik maken van aparte maustelle. Hierdoor vermijd je lange wachttijden voor de tolpoortjes.
  • Het digitale tolvignet wordt op werkdagen binnen 24 uur geleverd.
  • Het is niet meer nodig om een fysieke sticker op de voorruit van de auto te plakken.
  • Een nieuw vignet aanschaffen bij ruitschade is verleden tijd!

Tolwegen en toltrajecten in Oostenrijk

Naast het verplichte tolvignet zijn er ook aparte tolwegen in Oostenrijk waar je tol voor moet betalen. Wanneer je op vakantie naar Oostenrijk gaat met de auto, kan het zomaar zo zijn dat je over een tolweg rijdt. Het reguliere autowegenvignet is hier niet geldig. Sterker nog, je moet tol betalen om over deze wegen te mogen rijden. Deze Sondermaustrecken zijn strategisch gelegen wegen in het land die vaak beschikken over een tunnel. Het is mogelijk om nog in Nederland of België een vignet te kopen voor deze tolwegen. Dit kan in de vorm van een enkele rit, of een retour. De volgende wegen in Oostenrijk zijn toltrajecten:

  • A9 Pyhrn Autobahn, Bosrucktunnel
  • 9 Pyhrn Autobahn, Gleinalmtunnel
  • A9 Pyhrn Autobah, Bosruck en Gleinalmtunnel
  • A10 Tauern Autobahn, Tauerntunnel en Katschbergtunnel
  • A11 Karawanken Autobahn, Karawankentunnel
  • A13 Brenner Autobahn, Brennerpas
  • S16 Arlberg Schnellstraße, Arlbergtunnel

Verkeerswetgeving in Oostenrijk

Niet onbelangrijk tijdens je autovakantie naar Oostenrijk, zijn de verkeersregels van het land. Voor het grootste gedeelte is de verkeerswetgeving gelijk aan die van Nederland en België. De belangrijkste verkeersregels hebben we opgesomd:

De maximumsnelheid is 130 km/h op de autosnelwegen, 100 km/h op autowegen, en 50 km/h binnen de bebouwde kom.

Bij files op de wegen is het verplicht om een midden doorgang (Rettungsgasse) te maken voor hulpdiensten zoals politie, ambulance, en brandweer.

In Oostenrijk geldt een sociale plicht. Dit betekend dat je verplicht bent om de politie te bellen wanneer je betrokken bent in een ongeval waarbij iemand lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Het is verplicht om een verbandtrommel, gevarendriehoek, en reflecterend hesje in de wagen te hebben. Voor elke inzittende is het verstandig als er een veiligheidshesje beschikbaar is.

Sneeuwkettingen zijn enkel verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersborden waar een autoband met sneeuwkettingen wordt weergegeven.

Tanken in Oostenrijk

Een autovakantie naar Oostenrijk betekend ook dat je moet tanken in Oostenrijk. Het is fijn dat alle soorten brandstof beschikbaar zijn. Wel staan ze soms onder een andere naam bekend.

LPG en Diesel hebben geen andere naam in Oostenrijk

E95 wordt in Oostenrijk ook Super of Bleifrei genoemd

Superplus 98 staat bekend als Super Plus

Wanneer je zo goedkoop mogelijk wilt tanken in Oostenrijk is het verstandig om op Zondag of Maandag te tanken. Op deze dagen zijn de brandstofprijzen namelijk het goedkoopst. Ook liggen de prijzen van tankstations buiten de Autobahnen lager dan op de snelweg. De laatste tip is om voor 12:00 ’s middags te tanken. Om 12:00 mogen de prijzen namelijk verhoogd worden.

Autorijden in Oostenrijk

Wanneer de weersomstandig in Oostenrijk niet ideaal zijn, kan het autorijden een uitdaging worden. Wij hebben een aantal tips opgesomd zodat je veilig op auto vakantie naar Oostenrijk kunt.

Wanneer je een berg oprijdt, is het verstandig om in een hoog toerental te rijden. Dit betekent dat je in een lage versnelling rijdt zodat je de trekkracht van de auto vergroot.

Bij het afdalen is het belangrijk om geleidelijk de rem in de trappen. Zo voorkom je namelijk dat je gaat slippen.

Slip je al bij het optrekken? Dan kan het soms helpen om in de tweede versnelling op te trekken.

Het is altijd verstandig om voor je vakantie naar Oostenrijk de auto goed te controleren. Je auto krijgt namelijk flink wat te verduren op zo’n autovakantie.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer