Een weekeinde in de Ardennen

door Reis om de Wereld
537 views

De Belgische Ardennen heeft veel te bieden. Je kunt er goed wandelen, fietsen, maar ook cultuurliefhebbers komen aan bod, want de historische stadjes met talloze burchten, kastelen en abdijen zijn de moeite waard. En wist je dat hier het kleinste stadje ter wereld ligt?

De Ardennen heeft een afwisselend landschap met heuvels, beekjes, riviertjes en bossen. Vanuit Nederland is het makkelijk te bereiken, want het ligt even over de grens met België. Het bestaat uit twee delen, de Hoge en Lage Ardennen. De Hoge Ardennen zijn heuvelachtiger en heeft meer bossen en is rotsachtiger, terwijl de Lage Ardennen een glooiend landschap heeft.

Door de rijke historie zijn er veel sporen van vroeger terug te vinden. Naast kastelen, burghten en boerenhoeves tref je veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog aan. in de Belgische Ardennen waren in de Tweede Wereldoorlog zware gevechten. Hier begonnen de Duitsers een in december 1944 nog een massale aanval tegen de Geallieerden. Bij deze aanval vielen veel slachtoffers.

La Roche

Een van de populairste stadjes in de Ardennen is La Roche. Heel toeristisch, maar niet minder leuk. La Roche ligt in een bocht aan de rivier de Outhe en het kasteel uit de Middeleeuwen is een van de bezienswaardigheden. Je kunt ook een oorlogsmuseum bezoeken, want het stadje was het toneel van de Tweede Wereldoorlog. Voor de uitgaansliefhebbers is er veel te doen, er zijn veel cafés en restaurants. Maar ook de sportieve toerist kan er prima terecht, want er zijn veel wandelingen, mountainbikeroutes en kajaktochten uitgezet.

Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Hier waan je je in de Middeleeuwen, want de straatjes met kinderkopjes en middeleeuwse huizen zijn goed bewaard gebleven. Ook hier vind je genoeg restaurants en hotels om langer te verblijven. Door een weekend Ardennen te boeken, kun je de omgeving heel goed verkennen. Sportievelingen kunnen terecht bij verschillende klim- en outdoor centra.

Grotten van Han

Bekend zijn de Grotten van Han, zeker een bezoek waard. Door de grotten, ontstaan door erosie van kalkafzetting, loopt een riviertje waarover een boottochtje kunt maken. Meest indrukwekkend zijn de ‘zalen’, grote ruimtes die mooi zijn verlicht. Al 250 jaar worden de grotten bezocht en er kwamen meer dan 20 miljoen bezoekers. Maar de Ardennen herbergt meerdere grotten, zoals die van Hotton of Remouchamps.

Abdij van Maredsous

Tussen de plaatsen Namen en Dinant liggen de Tuinen van Annevoie, een bijzonder Waals erfgoed uit de 18de eeuw. Met een mengeling van Franse, Engelse en Italiaanse elementen is het een van de mooiste tuinen van de Ardennen. Naast bijzonder bomen, hagen en struiken vind je er zelfs enkele watervallen. Ook een bezoek waard is de abdij van Maredsous, die tot de mooiste van België wordt gerekend. Hier kun je ook kaas, bier, brood en andere plaatselijke producten kopen. Er is ook een rondleiding met gids.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer