Een zeilvakantie in Europa, wat zijn de mogelijkheden?

door Reis om de Wereld
750 views

Hou je van de zee en varen? Dan is een zeilvakantie echt iets voor jou. Wist je dat het helemaal niet nodig is om veel ervaring te hebben met zeilen? Je kunt namelijk zelf kiezen hoe jij je zeilvakantie wilt ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld op zeilvakantie met een ervaren schipper aan boord.

Deze schipper kan je leren zeilen op een zeilboot, maar neemt het echte moeilijke werk voor je uit handen. Een zeildiploma is dus niet nodig. Heb je veel zeilervaring dan is het ook mogelijk om zelf een zeiljacht te huren. Hiervoor is op de meeste bestemmingen een vaarbewijs of een zeildiploma van het CWO nodig.

Meevaren met een schipper

Heb je nog niet zoveel ervaring met zeilen maar wil je toch een zeilvakantie beleven dan kun je meevaren met een schipper. Je gaat dan mee op een luxe zeiljacht.

Vaak reserveer je een plek aan boord en ga je samen met andere zeilers. Je komt zo de mooiste plekken waar je anders nooit zou zijn gekomen. Je kunt optimaal genieten van je omgeving want je hoeft je niet bezig te houden met het besturen van de boot. Meehelpen met zeilen kan natuurlijk ook, maar je mag ook lekker ontspannen en niets doen als je wilt.

Zelf een zeilboot huren

Als je op zeilvakantie wilt en je hebt voldoende zeilervaring dan kun je zelf een zeilboot huren. Kies bij voorkeur een kleine en wendbare boot als je nog geen zeilexpert bent. Zo’n boot is prima geschikt voor een vakantie met 2 personen. Heb je jaren ervaring dan kun je ook kiezen voor een grotere zeilboot zoals een kajuitzeiljacht.

Deze zijn een stuk groter, zo’n 6 tot 7 meter. Ben je eenmaal onderweg houd dan rekening met de volgende richtlijnen. Ga dan niet op drukke wateren varen en blijf aan wal bij slechte weersomstandigheden aan wal. Dat voorkomt problemen. Zorg dat je altijd een waterkaart en de vaarroutes bij je hebt.

Zeilen in Kroatië

De Dalmatische kust van Kroatië heeft meer dan 1000 eilanden. Zeil van eiland naar eiland en ontdek de cultuur en de keuken van Kroatië.

In Kroatië krijg je veel te maken met de mistral waardoor er een behoorlijke bries kan ontstaan. Tijdens deze zeilvakantie kun je het rijke verleden en de eeuwenoude tradities van Kroatië ontdekken. Daarnaast is het leven in Kroatië niet duur en heeft het land een heerlijke keuken, dus als je van lekker en goedkoop eten houdt ben je in Kroatië aan het goede adres.

Zeilen in Griekenland

Eigenlijk staat een vakantie in Griekenland altijd garant voor het ultieme vakantiegevoel. Altijd prachtig weer, een mooie omgeving en vriendelijke mensen. Denk daar nu nog een fijn zeiljacht bij en je droomvakantie is compleet. Zeilen doe je hier op de Ionische zee bijvoorbeeld vanuit Corfu of Lefkas.

Je kunt hier ankeren in mooie baaien of afmeren in een leuk haventje. De Ionische zee is een van de mooiste zeilgebieden van Europa. De wind en de golven zijn op de Ionische zee meestal gematigd bij zonnig weer en daarmee een perfecte plek om te zeilen.

Zeilen in Nederland

Om een leuke zeilvakantie te beleven hoef je natuurlijk niet naar een verre bestemming. Je kunt ook in Nederland een heerlijke zeilvakantie hebben. Je kunt bijvoorbeeld op een historische klipper de waddenzee bevaren. Zo’n verblijf op een historische klipper is een onvergetelijke ervaring.

Ook op rivieren, kanalen en meren kun je in Nederland geweldig zeilen. De goede plek om zeilen in Nederland is het IJsselmeer. Het IJsselmeer is ontstaan door de indamming van de Zuiderzee. Het IJsselmeer vertoont nog steeds de verraderlijke trekjes van een binnenzee. Zeker geen tam water dus, maar echt een plek waar een ervaren zeiler zich kan uitleven.

Ook op de binnenwateren van Friesland kun je als zeiler goed terecht. Er zijn veel aanlegplekken en in ieder dorpje of stadje valt er weer iets nieuws te ontdekken.

Vanuit Friesland vaar je makkelijk de waddenzee op. Verken het Oostelijk wad en bezoek en het Lauwersmeer. Op de waddenzee valt van alles te zien. Natuurlijk de eilanden, maar ook drooggevallen zandplaten waar de zeehonden graag liggen. Met een beetje geluk zie je ze liggen als je er langs vaart. Je kunt ook het Duitse eiland Borkum bezoeken en via het Huibertsgat terug naar het Westgat bij Schiermonnikoog.

Een zeilvakantie is een unieke ervaring met veel vrijheid om zelf te bepalen wat je doet. Het is ook een actieve en uitdagende vakantie omdat je te maken krijgt met allerlei weersomstandigheden. Zeilen biedt de perfecte combinatie van actief zijn en ontspannen.

Of je nu heerlijk in de zon ligt op je zeilboot in Griekenland of de ruige Nederlandse wateren bevaart. Een zeilvakantie is iets wat je een keer moet hebben gedaan.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer