Eigen land verkennen – waarom je eens een keer zou thuisblijven

door Reis om de Wereld
385 views

Het is fantastisch op reis te gaan en deze mooie planeet te verkennen. Naast de verre landen en exotische bestemmingen, zul je in ons eigen land zelf ook de mooiste reis kunnen maken. Nederland mag klein zijn, maar heeft toch veel te bieden voor de globetrotter.

Van natuurschoon en historie, muziek festivals en pretparken, van een rubberbootje op het water tot een blik op Nederland vanuit de lucht, plan je volgende vakantie eens in eigen land. Je zult hiermee ook de planeet een plezier doen, een vlucht en de bijbehorende uitstoot minder.

Ben je al bezig met het plannen van je volgende reisavontuur, richt je kompas dan eens op Nederland. In dit artikel inspiratie om eens een staycation te boeken en dicht bij huis te blijven.

Ter land, ter zee en in de lucht

In Nederland geen hoge bergen om te beklimmen of wilde bossen om in te verdwijnen. Echter hebben we het geluk in Nederland dat door de vlakheid vrijwel elke hoek van ons land goed te bereiken is met de meest nobele van alle voertuigen, de fiets. Een uitgebreid fietsroutenetwerk brengt je overal op een vrijwel klimaatneutrale manier. Ga je op pad met een elektrische fiets dan heb je ook de technologie aan jouw kant.

Naast een fietsland is Nederland natuurlijk ook een waterland. Van kanalen tot meren tot een heuse binnenzee, er is een hoop te ontdekken vanaf het water. Met het geld dat je bespaard op het vliegticket, kun je eens kijken naar een zeiltocht langs de Wadden of het roer in eigen handen nemen en varen in de Biesbosch met een mooie rubberboot. Het zit Nederlanders in het bloed te water te gaan en je weet dit past echt te waarderen zodra je aan boord stapt.

Tot slot is er nog het luchtruim. Heb je altijd al eens uit een vliegtuig willen springen, waarom dan niet boven onze eigen land? Je zult een buitengewone kijk op het oppervlakte krijgen, terwijl de lucht langs je heen zwiept en de grond steeds dichterbij komt. Ga je graag iets minder snel naar beneden, kijk dan eens naar magische zweefvliegtuig tochten of luchtballonvaarten die je in vele delen van het land kan doen.

Entertainment voor iedereen

Wist je dat Nederland wel 338 pretparken en attracties telt? En dat er jaarlijks miljoenen buitenlanders speciaal naar ons landje komen om deze te bezoeken? Het kan fantastisch zijn om eens toerist in eigen land te spelen en te gaan kijken waarom iedereen in de lente naar de Keukenhof trekt voor de kleurenpracht of naar het Archeon gaat voor de jaarlijkse historische spektakels. Er is voor ieder wat wils, of je nu voor de adrenaline rush van achtbanen gaat, of de vrolijkheid van een waterpark.

Mocht familievriendelijk entertainment toch iets te kneuterig voor je zijn, dan hebben we natuurlijk ook een overdadige keus aan festivals. Ruil de witte stranden, city trips of oude ruïnes eens in voor een compleet programma van zomerfestivals. Zorg voor een goede tent, rubberlaarzen en de juiste vrienden, en je zult een onvergetelijke tijd tegemoet zien. Ook hier kan iedereen wel wat van zijn smaak vinden, of je nu het liefst staat te stampen op techno of liever met de elfjes danst tussen de flower power.

De geschiedenis in

Er wordt gezegd dat je pas echt weet wie je bent, als je weet waar je vandaan komt. Ons kleine landje heeft een roemrijke historie achter de rug en de sporen van deze geschiedenis zijn nog overal te vinden. Kijk welke tijdsperiode van de Nederlandse geschiedenis je het meeste aanspreekt en ga op zoek naar de plaatsen waar deze geschiedenis nog leeft.

Van steenoude hunebedden tot Romeinse wegen, van middeleeuwse kerken tot originele schepen van de V.O.C. Heb je de nachtwacht al eens gezien? Of ben je het Anne Frank huis wel eens binnengestapt? Ook hier valt er ontzettend veel te ontdekken in Nederland. We mogen dan wel geen grote piramides hebben, maar de verhalen die ons land hebben opgemaakt mogen zeker verteld en gezien worden.

De wereld is groot en mooi en je wilt er natuurlijk zoveel mogelijk van zien. Vergeet echter niet ook eens dichter bij huis te kijken. Je zult al gauw merken waarom er zoveel toeristen jaarlijks op Schiphol landen om vervolgens op een bootje door de grachten te varen of de kaasmarkt in Volendam te bezoeken. Speel eens toerist in eigen land en leer je dit kleine stukje aarde dat wij thuis noemen ook wat beter kennen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer