Eilandhoppen in Indonesië: de ultieme ervaring!

door Reis om de Wereld
423 views

Vraag iemand naar de Indonesische eilanden en de kans is groot dat hij niet verder komt dan Java en Bali. Misschien noemt hij nog Sumatra, Borneo en Sulawesi. Zonde! Indonesië heeft nog zoveel meer te bieden.

Afwisselende natuur, bijzondere dieren en een oase van rust; er zijn genoeg andere eilanden die dit nog meer hebben dan het populaire Java, Bali of de steeds bekendere Gili eilanden. En elk eiland is weer anders. Wil jij een unieke ervaring? Reis dan naar de Indonesische eilanden die mensen vaak vergeten te bezoeken. En ga eilandhoppen. Want dan zie je in één (of twee) keer wat al deze eilanden zo uniek maakt.

Deze eilanden mag je niet missen

Bij het samenstellen van je rondreis kun je natuurlijk nog steeds Java, Bali en de Gili eilanden aandoen. Ook deze eilanden hebben nog minder toeristische plekken, zoals Ubud, Lovina en Tirtagangga. Maar wat je echt zou moeten doen, is de eilanden Pulau Weh, Nias, Lombok, Rinca en Flores in je reis opnemen. Hieronder lees je kort waarom. De rest laten we aan jou over om te ontdekken.

Pulau Weh is het noordelijkste eiland van Indonesië. Het wordt ook wel Sabang genoemd en is onderdeel van de provincie Aceh. Hier vind je ‘kilometer 0’, het punt waar in het noorden het land van Indonesië begint.

Nias, een eiland van honderd kilometer lang en vijftig kilometer breed, ligt ten westen van Sumatra maar lijkt absoluut niet op dit bekendere eiland. Hier zijn oude tradities bewaard gebleven, zoals steenspringen. De huizen liggen verstopt tussen de bomen en zijn alleen te voet te bereiken over smalle paadjes. Het zuiden bij Lagundri Beach heeft de meest interessante dorpen.

Lombok heeft alles wat Bali heeft, maar dan met minder toeristen. Het is een mooi groen eiland met een bijzondere planten- en diersoorten, vulkanen en de traditionele tempels. Bezoek authentieke Sasak dorpjes en eet bij een familie thuis. In het dorp Senaru heeft de tijd stilgestaan. Vanaf Lombok ben je ook zo op het prachtige Gili Meno. De Gili eilanden zijn tropische paradijzen, maar inmiddels wel voor de helft gevuld met restaurants en hotels.

Rinca is onderdeel van het bekende Nationale Park Komodo. Ja, van de grote Komodo varaan. Je hebt op Rinca zelf meer kans op het zien van deze reus. Daarnaast zijn er ook buffels, wilde paarden, herten en apen.

Op Flores leven verschillende etnische groepen, zoals het Ngada volk, dat zijn voorouderen nog altijd eert met offerpalen en bloederige ceremoniën, en de Manggari stam. Het landschap wordt gedomineerd door vulkanen, maar je hebt er ook berglandschap, savannegebieden en een fascinerende onderwaterwereld.

Zo kom je op de eilanden

Alle eilanden zijn te bereiken per vliegtuig en boot. Zo bereik je het eiland Pulau Weh met de ferry vanuit Banda Aceh (hoofdstad provincie Aceh). Ook Rinca en Flores bereik je op deze manier. Om op Nias te komen, toch een uithoek, vlieg je vanaf Medan (hoofdstad Noord-Sumatra). Lombok is per vliegtuig te bereiken vanuit de Jakarta, Bali of Java. Wil je met de ferry, dan vertrek je vanuit Bali.

5 dingen om vooraf aan te denken

  • Op alle eilanden van Indonesië komt malaria voor. Alleen Bali en het oosten en westen van Java zijn de uitzondering. Malariapillen en antimugmaatregelen zijn geen overbodige luxe. Ook raadt de GGD vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aan.
  • De eilanden zijn te bereiken met de ferry. Enkele hiervan stoppen in het water waardoor een zware koffer aan land krijgen niet zo makkelijk gaat. Neem daarom liever een reistas of grote rugzak mee. Zo kun je ook over de eilanden zelf makkelijker rondtrekken.
  • Op Nias wordt verwacht dat je rekening houdt met de tradities en ze respecteert. Over het algemeen gelden regels voor bedekkende kleding bij een bezoek aan tempels en moskeen. Lees je vooraf daarom goed in. Het eiland is bovendien tropisch met een hoge luchtvochtigheid.
  • Een visum voor Indonesië is niet nodig als je reis minder dan 30 dagen duurt. Ga je langer op reis dan kun je gemakkelijk online een visum aanvragen, de kosten liggen tussen de €45,- en €100,-.
  • Wil je zelf met de auto of bromfiets een eiland verkennen? Dat kan natuurlijk, maar zorg wel voor een internationaal rijbewijs. Zonder dit rijbewijs kom je de weg niet op.

Dit kost eilandhoppen per boot

De boot is de makkelijkste manier van transport tussen de eilanden. Je hebt dan vaak de keus uit een goedkope en een dure boot. Omgerekend scheelt dat een paar tientjes, maar je bent met een goedkopere boot wel langer onderweg. Waar een snelle speedboot er 2 uur over doet, kan de goedkope veerpont 4 uur duren. Maak dus voor jezelf de keus tussen geld of tijd.

Gewoon doen!

Met een bezoek aan bovenstaande eilanden wordt eilandhoppen in Indonesië de ultieme ervaring. De reden is simpel: je komt er weinig toeristen tegen, rust! Meer redenen nodig? Je ziet de mooiste natuur, komt in een fascinerende cultuur terecht en overal geniet je van een heldere zee. Je kunt dus tussendoor heerlijk op een verlaten strand liggen en wegdromen… fijne reis!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer