Fascinerend Londen

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 128 views

Een bezoek aan Londen is fascinerend, maar duur. Fascinerend, vanwege de vele bezienswaardigheden, zoals het British Museum en London Dungeon. ‘Madame Tussaud was een klein vrouwtje, maar wat ze tot stand bracht is fantastisch: de beelden zijn niet van echt te onderscheiden. Sean Connery, Robin Williams, Jerry Springer’, schrijven Lies en Teije. Ze hebben maar een paar dagen, maar slagen erin een goed beeld te krijgen van deze bijzondere stad.

Lies & Teije

Vanwege de hoge prijzen in Londen hebben we een jongerenhotel geboekt, The Generator in de wijk Bloomsbury, genomen. Waar absoluut niet gerookt en gedronken mag worden op de kamers. Ook het saboteren van de rookmelders blijkt strafbaar. Dus maar één oplossing: stiekem roken en drinken met het raam open.

Piccadilly Circus

Toch voelt onze aankomst daardoor wat minder prettig dan we ons hadden voorgesteld. De prijzen zijn niet alleen hoog, maar ook de accommodatie valt vaak tegen. Ook het stapelbed blijkt te laag, tenminste voor Lies haar hoofd. En tenslotte: er is geen verwarming terwijl het toch echt hartje winter is. Voordat we gaan slapen, willen we nog even een glimp van Londen zien. Met de metro (we zitten het dichtst bij Russell Square) gaan we naar Piccadilly Circus, een verplicht nummertje.

Vandaar naar Leicester Square, waar een kleine kermis is opgesteld. Al slenterend komen we uiteindelijk aan bij Trafalgar Square en voor we het weten, hebben we al weer anderhalf uur gewandeld. We vertrekken de volgende ochtend lopend richting Thames. Op Waterloo Bridge, vanwaar we uitzicht hebben op de Big Ben en de Houses of Parliament, begint het steeds harder te regenen. De Victoria Tower is 102 meter hoog, de Big Ben 98 meter. Eigenlijk is Big Ben de naam van de dertien ton wegende klok in de toren en niet van de toren zelf.

Londen staat vol oude en vaak ook mooie gebouwen.

Londen staat vol oude en vaak ook mooie gebouwen.

Westminster Abbey

Hoewel Westminster Abbey wel één van de mooiste gebouwen in Engeland wordt genoemd, vinden wij het te nat en te koud om er al lang bij stil te staan. We hebben onze aandacht meer bij het speuren naar een droge plek en de horden toeristen, die hier volgens de reisgids dagelijks te vinden zijn, denken er hetzelfde over. Maar terwijl we richting Downing Street liepen, bleken we niet de enigen op straat. Bij de Horse Guards stonden 2 wachters op paard doodstil de regen te trotseren. Zouden die mannetjes (over de paarden praten we niet eens) dit nou echt leuk vinden?

Aan de overkant (zuid-oostkant) van de Thames zijn allerlei imposante bouwwerken te vinden waaronder bijvoorbeeld de Royal Festival Hall.

Aan de overkant (zuid-oostkant) van de Thames zijn allerlei imposante bouwwerken te vinden waaronder bijvoorbeeld de Royal Festival Hall.

Op Trafalgar Square besluiten we terug naar het hotel te lopen. Teije heeft flinke blaren onder z’n voeten en we zijn nat en verkleumd. In een cafeetje bestellen we twee bakken koffie, een croissantje en een half stokbroodje kaas. Het kost liefst vijftien pond oftewel 24 euro. Nadat we zijn opgedroogd in het hotel, maken we een rit met de City-tour bus.

Het blijkt dat je de hele dag in en uit deze bussen kunt stappen met één kaartje en zo kun je langs alle hoogtepunten van Londen rijden. Veel van de gebouwen en monumenten hadden we ‘s ochtends tijdens onze wandeling al gezien, maar nog niet St. Paul’s Cathedral, die vlak na de grote brand in 1666 werd opgericht. Je schijnt behoorlijk hoog in te kathedraal te kunnen klimmen.

Bij de Horse Guards staan twee wachters op paard doodstil de regen te trotseren.

Bij de Horse Guards staan twee wachters op paard doodstil de regen te trotseren.

Buckingham Palace

Woensdag zijn we alweer vroeg uit de veren en buiten schijnt een zonnetje. Madame Tussaud is onze eerste tussenstop. De reisgidsen hadden ons al verteld dat we vroeg aanwezig dienden te zijn, maar voor tien uur stond er al een rij van een halve kilometer. We besluiten laat in de middag terug te komen.

We gaan richting Buckingham Palace omdat we dat toch even van buiten willen zien. Toevallig zijn we precies op tijd voor de wisseling van de wacht. Rond het Queen Victoria Memorial staat het zwart van de mensen, maar wij kunnen gemakkelijk een plaatsje vinden. Het ritueel van het wisselen van de wacht neemt ruim veertig minuten in beslag.

Je vraagt je af wat er bij die soldaten door het hoofd gaat. Om ernaar te kijken wordt na een kwartiertje al vervelend, dus hoe moet het zijn wanneer je het iedere dag zelf moet doen? Vanaf Buckingham Palace lopen we richting Kensington en Hyde Park om naar het gebouw van Harrods te kijken. Onderweg komen we daarbij heel aardige huisjes en pleintjes tegen. Harrods is een begrip in Londen, maar helaas op die dag gesloten. Aan de etalages is te zien hoe luxueus het binnen moet zijn. En het gebouw is groot, heel groot. Je hebt een kwartier nodig om er aan de buitenkant omheen te lopen.

Londen ‘by night’.

Londen ‘by night’.

London Dungeon

Na een korte lunchpauze in één van de gezellige tearooms lopen we via het Victoria & Albert museum richting metro en gaan we op weg naar de London Dungeon. In dit gebouw word je meegevoerd naar de Middeleeuwen van Engeland en Londen. De romantiek van de Middeleeuwen verdwijnt hier als sneeuw voor de zon.

Je ziet de mensen leven in krotten, wegrotten in gevangenissen en bungelen aan een koord. Het museum biedt een griezelige blik op de late Middeleeuwen, waarin pest en dood overheersen en mensen alles doen om daaraan te ontkomen. Voor de armen een onmogelijke opgave. De Middeleeuwen zijn alleen een romantische periode voor de rijken en de machtigen.

Toevallig zijn we precies op tijd voor de wisseling van de wacht.

Toevallig zijn we precies op tijd voor de wisseling van de wacht.

Wanneer je de meest gruwelijke dingen hebt gezien en denkt aan het einde van het museum te zijn, kom je in de rechtzaal terecht met een groep andere onnozele toeristen. Helaas, we worden van hekserij beschuldigd en uiteindelijk ter dood veroordeeld. De rechter is ons genadig en we hoeven niet op de brandstapel.

Een kogelschot zou het worden. En daarna volgt er in een bootje een fantastische tocht door de onderwereld: we worden gefusilleerd en drijven over de dodenrivier, de riolen van Londen. Vooral dit tochtje maakt het museum tot een ‘must’. Met zeer veel oog voor detail wordt hier getoond hoe ellendig het leven voor het grootste deel van de bevolking geweest moet zijn.

De romantiek van kastelen, ridders en jonkvrouwen was maar voor een heel klein groepje weggelegd. ’s Middags blijkt de rij bij Madame Tussaud een stuk korter. Madame Tussaud was een klein vrouwtje, maar wat ze tot stand bracht is fantastisch: de beelden zijn niet van echt te onderscheiden. Sean Connery, Robin Williams, Jerry Springer.

Zo staan er ruim vierhonderd levensechte, wassen beelden en vooral bij een aantal politieagenten vragen we ons af of ze nou echt zijn of niet. Maar na een volle minuut niet met de ogen geknipperd te hebben, concluderen we dat het ook hier om levensechte imitaties gaat. Het is donker als we eindelijk buitenkomen. Als we richting hotel lopen, vinden we nog een leuk café vlakbij Russell Square. Daar realiseren we hoe duur Londen is: zeventig pond voor het bezichtigen van twee musea, dat is 112 euro. En dan hebben we nog geen drankje meegerekend. Londen is niet alleen duur om te verblijven; wanneer je iets wilt bezichtigen, gaan de kosten met grote sprongen omhoog.

In de London Dungeon word je meegevoerd naar de Middeleeuwen van Engeland en Londen.

In de London Dungeon word je meegevoerd naar de Middeleeuwen van Engeland en Londen.

British Museum

De volgende dag. We willen in ieder geval naar het British Museum en de Tower Bridge. Om tien uur ‘s ochtends staan we dan ook voor het British Museum, op vijf minuten lopen vanaf ons hotel. Hier vergapen we ons aan de prachtige collecties die daar te zien zijn. Officieel mag je er foto’s nemen, maar ze niet laten zien op een website.

Het museum is een imponerend gebouw en één van de meest vooraanstaande musea ter wereld. Het is zo groot dat je er gemakkelijk dagen in kunt dwalen en daarom is het aan te raden een selectie te maken van wat je wilt zien wanneer je maar een paar uur de tijd hebt. In de grote leeszaal schreef Marx in de vorige eeuw een groot deel van Das Kapital, een luxe plek om een dergelijk werk te schrijven!

Wij kiezen voor de Egyptische afdelingen en enkele zalen die de vroeg Aziatische culturen laten zien. Daar zijn we al enkele uren mee zoet, tot onze voeten het welletjes vinden. De Egyptische afdelingen zijn fenomenaal, maar wacht tot je in Caïro komt en daar het museum bekijkt. Toch blijft het indrukwekkend, deze cultuur die bijna drieduizend jaar heeft standgehouden.

Het British museum is een imponerend gebouw en één van de meest vooraanstaande musea ter wereld.

Het British museum is een imponerend gebouw en één van de meest vooraanstaande musea ter wereld.

Tower Bridge

Ook de andere zalen zijn fascinerend. Er is erg veel aandacht besteed aan het inrichten van de zalen en iedere dag zijn er vele specifieke rondleidingen, gratis en betaald, die aandacht schenken aan een enkel facet van onze geschiedenis. Dit museum mag je niet missen wanneer je in Londen bent, al loop je er alleen maar snel doorheen. Via The City begeven we ons ‘s middags richting de Tower Bridge, het laatste wat we op ons verlanglijstje hebben staan.

Deze imposante brug dateert uit het einde van de vorige eeuw en is volledig van staal. De beide torens zijn echter bedekt met Portandsteen en graniet zodat ze beter bij de Tower of London passen.

De Tower of London staat vooral bekend om de aanwezigheid van de kroonjuwelen. Al in 1066 werd door Willem de Veroveraar met de bouw begonnen en in de negenhonderd jaar erna is hij gebruikt als paleis, gevangens, executieplaats, arsenaal en koninklijke munt. Beide torens zijn bijna veertig meter hoog, elke bascule in de brug weegt twaalfhonderd ton.

In de torens word je via de Tower Bridge Experience voorgelicht over de geschiedenis van de brug, de voorbereidingen en de techniek. Door middel van levensgrote poppen, films en ander levendig visueel materiaal wordt de informatie heel duidelijk en interessant verteld. De Engelsen zijn hier wel goed in, zo concluderen wij. Vanaf de loopbruggen die op 33 meter hoogte liggen, heb je een goed uitzicht op de stad. We kunnen de verleiding niet weerstaan om ons even uit te dossen als echte inwoners uit de negentiende eeuw.


Tips & Trucs London:

Wetenswaardig

Londen is de grootste stad van Europa met een oppervlak van circa duizend vierkante kilometer en haar zeven miljoen inwoners. Dit is hetzelfde aantal als in 1900, toen Londen de grootste stad ter wereld was. De stad heeft haar huidige vorm voornamelijk dankzij de Grote Brand in 1666 en de Blitz in de tweede Wereldoorlog gekregen. Beide gebeurtenissen lieten de stad als een puinhoop achter, waardoor bij de wederopbouw planologische verbeteringen op grote schaal konden worden doorgevoerd. Zo werden na 1666 de straten verbreed en moesten gebouwen van steen worden gebouwd.

Na de Blitz werd de nadruk gelegd op de ontwikkeling van de voorsteden en sanering van de sloppenwijken. De stad Londen is eigenlijk een samenraapsel van al deze voormalige dorpjes en wijken, die allemaal hun eigen karakteristieke identiteit behouden lijken te hebben. Daardoor heeft Londen vele gezichten en biedt ze de toerist allerlei soorten attracties, van schilderachtige plaatjes, historische monumenten tot de vele groene parken, de theaters en de superluxe winkels. Maar Londen is weer sterk aan het veranderen, het wordt meer en meer een vitaler, schonere stad.

Er blijven nog steeds aspecten die voor verbetering vatbaar zijn. Zo zijn er veel zwervers in de stad, die ‘s nachts worden gehuisvest in onderkomens van het Leger des Heils. Onder deze zwervers bevinden zich veel vrouwen. Voor de toeristen blijft het een veilige en schitterende omgeving, die een uniek historisch perspectief geeft, dat wordt gemixed met modern entertainment. Londen is het nieuwe millennium ingegaan met de attributen die altijd al heeft gehad, een kosmopolitisch gezichtsveld, een gevoel van optimisme en motivatie, een historische achtergrond en een bloeiende economie.

Stadswijken

De kern van de stad bestaat uit de volgende stadswijken. · St.-James’s, Mayfair en Piccadilly; Dit gebied tussen Buckingham Palace en Trafalgar Square is een gezichtsbepalend stukje Londen vol pracht en praal. · De Londense City, het commerciële hart van de stad, is een van de drukste financiële centra in de wereld en staat volgebouwd met architectonische hoogstandjes.

Tussen al die moderne gebouwen van glas en staal zijn echter ook nog veel 17e eeuwse kerken, smalle steegjes, oude markten en zelfs restanten van de romeinse stadsmuren te vinden. · Westminster en Bankside; Dit gebied wordt bepaald door de Thames met de vele bruggen tussen de noord- en de zuidoevers. · Knightsbridge, Kensington en Chelsea; Deze chique woonwijken waren ooit groene dorpjes die ver lagen verwijderd van het vervuilde Londen. Maar ook nu nog hangt er een sfeer van exclusiviteit en rijkdom: de huizen zijn groot, er zijn veel parken en het wemelt van de statige consulaten en ambassades. · Covent Garden, Bloomsbury en Soho liggen meer naar het noordoosten en bieden zeer afwisselende omgevingen: drukke winkelstraten, afgewisseld met rustige buurten en een sfeervol Chinatown.

Hoogtepunten

Door haar lange geschiedenis en eeuwenlange positie als hoofdstad van een wereldrijk staat Londen vol prachtige monumenten en bezienswaardigheden. We noemen hieronder de belangrijkste, ingedeeld naar de wijken: · St.-James’s, Mayfair en Piccadilly: Buckingham Palace, The Mall naar Trafalgar Square, National Gallery. · The City: Tower of London, Tower Bridge, St. Paul’s Cathedral. · Westminster en Bankside: Tate Galleries, Westminster Abbey, Houses of Parliament & Big Ben. · Knightsbridge, Kensington en Chelsea: Harrods, Victoria & Albert museum, Science museum, Natural History museum. · Covent Garden, Bloomsbury en Soho: British Museum, British Library, Madame Tussaud.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer