Feestelijk Malta

De inwoners van Malta houden wel van een feestje, want er zijn veel christelijke feesten op het eiland. Semana Santa is het belangrijkste religieuze feest, maar vanaf mei is er elk weekend wel een bijzonder stads- of dorpsfeest. We geven een overzicht van de mooiste feesten.

Met een oppervlak van 316 vierkante kilometer is Malta één van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino zijn de drie belangrijkste eilanden.

’s Zomers wordt het eiland in de Middellandse Zee overstroomd door meer dan een miljoen toeristen. Die kunnen elke week welk een festival of feest meemaken.

Een overzicht van de belangrijkste:

Dorpsfeesten

Elk weekend is er op het eiland een dorpsfeest te vinden, waarbij de patroonheilige van het dorp wordt geëerd. De traditie van deze festas grijpt terug naar de zestiende eeuw. Het is voor veel dorpen het hoogtepunt van het jaar, waar alle bewoners op afkomen.

Het ceremoniële hoogtepunt van het feest is het uit de kerk hijsen van het standbeeld van de beschermheilige. Dit standbeeld wordt op het dorpsplein geplaatst.

Daarnaast zorgen muziekbandjes voor vrolijke muziek en zijn de straten zijn met lichtjes versierd. Overal staan foodstalletjes met traditionele specialiteiten zoals noga en mqaret, een heerlijke cake met dadels.

Internationaal Vuurwerk Festival

Het internationale Vuurwerk festival is in 2004 geïntroduceerd ter gelegenheid van de toetreding van Malta tot de Europese Unie. Het festival gaat elk jaar in april van start in Gozo, gevolgd door een show in Marsaxlokk. De Grande Finale vindt plaats tegen het prachtige decor van de Grand Harbour in Valletta.

Goede Week en Pasen

De Maltezer bevolking gaat op de Goede Week en Pasen met z’n allen naar de kerk. Het beeld van de Moeder van Smarten wordt in een processie door vele dorpen en steden gedragen.

Versieringen in de kerken worden bedekt met lappen en de kleur rood domineert als symbool van het bloed van Christus.

Als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen.

De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen. Op eerste paasdag komen families samen om uitgebreid te lunchen en cadeaus uit te wisselen. Intussen zoeken kinderen paaseieren en snoepen ze van de traditionele figolla, een zoete amandeltaart.

Meer info op Visitmalta.com

Gerelateerde berichten

Verrijk je leven met een boot

Verover het water in stijl met een speedboot van Sanden Watersport

Oeganda; rondreizen in de Parel van Afrika

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer