Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Feesten in Warschau

2.081

Warschau bruist. Dat is de conclusie van Mariska Vogelenzang de Jong over de hoofdstad van Polen. Het uitgaansleven van Warschau is volop in beweging. De laatste jaren komen er steeds meer internationale DJ’s naar de stad. ‘In Warschau moet je wel een beetje weten waar je moet zijn. Ingangen zijn vaak onopvallend opgesteld en bars zien er soms van buiten ronduit afschrikwekkend uit’, schrijft Mariska. Ze geeft dan ook een paar goede tips.

Mariska Vogelenzang de Jong

Warschau bruist. Of het nu een tegenreactie is op de grauwe flats of dat het komt door de aanwezigheid van vele studenten, weet ik niet. Maar waar je ’s avonds ook gaat of staat, er is altijd wel een feest aan de gang. Het uitgaansleven van Warschau is volop in beweging. De laatste jaren komen er steeds meer internationale DJ’s naar de stad.

Sommige clubs, zoals Utopia, doen heel exclusief en weigeren zelfs bekende kledingontwerpers en zangers aan de deur. Andere discotheken hebben een meer gezellige sfeer. In een artikel over clubben in Warschau in de Warsaw Voice van 7 januari 2004 staat dat er steeds meer clubs in clusters dicht bij elkaar worden geopend. Het schijnt een trend te zijn om op één avond drie a vier clubs te bezoeken, en dan is het handig als je niet te ver hoeft te lopen.

—Warschau brug over de Vistula rivier
Warschau brug over de Vistula rivier

Feesten in Warschau

Zelf zijn we naar twee discotheken geweest, waarvan de beste Scena was. Naast een grote dansvloer met een podium en een kooi, was een grote ronde bar. Als je even genoeg had van het dansen kon je naar de bovenste verdieping gaan waar je vanaf het balkon de dansvloer kon bekijken of uit kon rusten in een van de grote stoelen. Rondom dit geheel was een gangenstelsel met allerlei kleine kamertjes en hoekjes. De sfeer was prima, en de muziek was voornamelijk westerse Top-40 aangevuld met wat Poolse hits.

Populair

Feesten in Warschau kan volop. Park aan Ulica Niepodlegwosci is vooral populair onder studenten. De entree en het bier zijn goedkoop (allebei 5 zloty, 1,75 euro). Er was een grote dansvloer, en aan de andere kant grote ronde banken waar vele Polen met hun vrienden rondom de tafel zaten te praten. De muziek was meer Pools, afgewisseld met harde house en oude top 40 muziek. De sfeer was vrij kil, en de uitsmijters grof. Een dronken Franse student werd zonder pardon van zijn kruk getrokken en letterlijk aan zijn kraag over de grond naar buiten gesleurd.

Warschau Cultural palace
Warschau Cultural palace

Chaotisch

Warschau is een stad in ontwikkeling. In 1995 is men begonnen met het aanleggen van het metronetwerk dat inmiddels de link legt tussen het culturele centrum en het nieuwe complex met de grootste buitenlandse supermarktketens aan de rand van de stad brengt. Maar liefst 16 hypermarkten (Carrefour en Tesco) en 64 supermarkten bieden de 1,6 miljoen inwoners hun dagelijkse boodschappen. Oud en nieuw staat door elkaar gebouwd waardoor de stad chaotisch en onoverzichtelijk overkomt.

Maar in deze chaos kun je leuk verrast worden. Het appartement van een vriend bij wie we bleven slapen zag er van buiten een beetje armoedig uit. Bij binnenkomst bleek het prachtig gerenoveerd te zijn. Houten vloeren in de grote kamers, een chique badkamer met een ligbad, en veel licht door de grote ramen.

Afschrikwekkend

In Warschau moet je wel een beetje weten waar je moet zijn. Ingangen zijn vaak onopvallend opgesteld en bars zien er soms van buiten ronduit afschrikwekkend uit. Op onze eerste avond wilden we een pakje sigaretten kopen en dichtbij het appartement was een café dat was gevestigd in een soort boerderij. De gesloten luiken en de zware gesloten deuren nodigden niet echt uit om eens binnen te lopen. Maar toen we de even brede uitsmijter achter die deur waren gepasseerd bleek er binnen een gezellige karaoke aan de gang te zijn. We zijn er nog uren gebleven.

1. Warschau is perfect voor een driedaagse stedentrip. Voor een overzicht kijk op Stedentrips Polen

2. Wil je langer in Polen blijven of Warschau combineren met een rondreis, dan kun je meer info vinden op Rondreizen Polen

Wil je niet in de stad zelf zitten maar in een mooi landhuis, dan kun je voordelig terecht bij Last-Minute vakantiewoningen Polen